Τοπικά

Διαδικτυακός συναγερμός στο συγκρότημα Φυτόκου

Στην τοποθέτηση και λειτουργία ενός διαδικτυακού συναγερμού σε οκτώ χώρους -γραφεία του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου για την καλύτερη ασφάλεια από επίδοξους διαρρήκτες, προχώρησε το 2ο ΣΕΚ Νέας Ιωνίας Βόλου. Με τη νέα αυτή εφαρμογή, ο καθηγητής μπορεί ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε βρίσκεται να συνδεθεί μέσω του διαδικτύου με ένα λογισμικό και να παρακολουθήσει την κατάσταση που επικρατεί στα γραφεία. Μάλιστα, σε περίπτωση παραβίασης του χώρου, οι καθηγητές ειδοποιούνται μέσω γραπτού μηνύματος για να αντιδράσουν άμεσα.

Στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα συμμετείχαν τρεις καθηγητές του 2ου ΣΕΚ Νέας Ιωνίας, καθώς και οκτώ μαθητές από το Εσπερινό 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, ακόμη και ως επαγγελματίες.

Η προμήθεια των υλικών έγινε με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου, ενώ οι καθηγητές και οι μαθητές ανέλαβαν την τοποθέτηση του συναγερμού.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε λόγω των συνεχόμενων περιστατικών με διαρρήξεις και κλοπές που είχαν σημειωθεί στα σχολεία το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, όμως, για τους μαθητές υπήρχε και η διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο υπεύθυνος του 2ου ΣΕΚ Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Μπερέτας αναφέρθηκε στη σημασία της όλης δράσης τονίζοντας τα καινοτομικά στοιχεία.

Ο ίδιος τόνισε πως «με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κλοπών και δολιοφθορών σε σχολεία της Μαγνησίας, η σχολική κοινότητα του συγκροτήματος Φυτόκου αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασίες μελέτης, έρευνας αγοράς και εγκατάστασης συστήματος συναγερμού στο σχολικό συγκρότημα, προκειμένου να προστατεύσει τον εξοπλισμό και τα αρχεία, αρχικά, στα γραφεία και στη μηχανοργάνωση των σχολείων».

Το κόστος περιορίστηκε στα 600 ευρώ, και αφορά μόνο στην αγορά των υλικών, καθώς τη μελέτη – σχεδίαση ανέλαβαν εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΕΚ Ν. Ιωνίας και την εγκατάσταση οι μαθητές του 4ου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας Βόλου, της ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών της αντίστοιχης ειδικότητας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες για τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού και να αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με την εγκατάσταση και τον προγραμματισμό τους.

Τα υλικά έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα επέκτασης του συναγερμού και σε άλλους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές να εμπλακούν σε ανάλογες εργασίες εγκατάστασης και προγραμματισμού, αποκτώντας αντίστοιχες γνώσεις και εμπειρίες.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συναγερμού, ο οποίος είναι grade 3, είναι ότι έχει δυνατότητες πρόσβασης και ελέγχου μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι από οποιαδήποτε σημείο και αν βρίσκεται ο υπεύθυνος λειτουργίας του συναγερμού, θα μπορεί μέσω ενός φορητού υπολογιστή ή μέσω μίας εφαρμογής android σε κινητό, να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συναγερμός (Armed, Disarmed, παραβίαση κάποιας ζώνης), ή να μπορεί να επέμβει στην παραμετροποίηση του συναγερμού (καθορισμός χρηστών, κωδικοί χρηστών, παράκαμψη ζωνών, κ.λπ.).

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο συναγερμός θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, με στόχο την πλήρη κάλυψη του κτιρίου (γραφεία, εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους)».

Οι μαθητές που πήραν μέρος στην κατασκευή είναι ο Βανγκέλι Ρομάριο, ο Καραμπάς Δημήτριος, ο Κουρελάς Στυλιανός, ο Κωστόπουλος Δημήτριος, ο Μούχος Νικόλαος, ο Πουλογιάννης Ανέστης, ο Ρομποτός Ιωάννης και ο Τσιαμασιώτης Δημήτριος. Στο όλο εγχείρημα βοήθησαν οι εκπαιδευτικοί Μπερέτας Ιωάννης (Διευθυντής 2ου ΣΕΚ), Αντωνίου Ευστάθιος (Τομεάρχης Ηλεκτρολογικού & Ηλεκτρονικού Τομέα 2ου ΣΕΚ) και Μαρέδης Ιωάννης.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το