Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Διαβεβαίωση Βενιζέλου και Κουτρουμάνη

 

Για την καταβολή των μισθών και συντάξεων «εμπροθέσμως και πλήρως»

 

Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία – παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

 

 

«Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία – παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε αμήχανοι ούτε επαμφοτερίζοντες όταν καλούμαστε να τοποθετηθούμε για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Μπορεί να θέλουν κάποιοι πολιτική έξω απ’ την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι διατυπωμένο κατά τρόπο ολοκληρωμένο και υπεύθυνο. Μπορεί να θέλουν κάποιοι μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά αυτή θα πρέπει να προκύψει με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Εμείς πρέπει και σ’ αυτό να κάνουμε το θεμελιώδες μας καθήκον: Να σώσουμε τη χώρα, να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας, να δώσουμε στον έλληνα πολίτη το δικαίωμα να αισιοδοξεί και να ελπίζει».

 

Απορρίπτοντας κατ’ αρχήν τις ενστάσεις περί την συνταγματική συμβατότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση «είναι η κατά το Σύνταγμα κυβέρνηση, έχοντας από το άρθρο 82 του Συντάγματος την αρμοδιότητα να καθορίζει και να κατευθύνει την γενική πολιτική της χώρας, με σεβασμό βεβαίως στη βούληση της Βουλής, προς την οποία απολογείται. Δεν υπάρχει όμως κενό ευθύνης και αρμοδιότητας».

 

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε επίσης πως θα καταβληθούν «εμπροθέσμως και πλήρως» οι μισθοί και οι συντάξεις – αλλά για να συμβεί αυτό, «θα πρέπει τα διαθέσιμα του Δημοσίου να επαρκούν, να μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Να κάνουμε δηλαδή όσα απαιτούνται προκειμένου να μας καταβληθεί η εμπροθέσμως η 6η δόση».

 

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, μας επιβλήθηκε να γίνει σε ταχύ χρόνο με πάρα πολύ σκληρούς όρους. Αν μπορούσαμε μόνοι μας να καθορίσουμε την πορεία μας το διάστημα 2009-14, θα κάναμε ενδεχομένως άλλες επιλογές. Πρόκειται όμως για καταστάσεις αναγκαστικές, συμφωνίες που απορρέουν από συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων και εμείς θα πρέπει να σταθμίσουμε τι προτάσσουμε και τι επείγει – και να απαντήσουμε στον πολίτη ότι υπάρχει ο μισθός του, η σύνταξή του και το ασφαλιστικό του ταμείο».

 

Η δε εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, είναι «ό,τι σημαντικότερο, πρακτικό και άμεσο μπορούμε να κάνουμε για την ανεργία, την στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων».

 

Με κοινές μετοχές η ανασυγκρότηση

του τραπεζικού συστήματος

 

Σχετικά με την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σημείωσε πως «εφόσον οι ιδιώτες παλιοί μέτοχοι δεν καλύπτουν την αύξηση κεφαλαίου, το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές που είναι υποχρεωμένο να διαθέσει μέσα σε 2 χρόνια με εύλογο τίμημα – κάτι που συνεπάγεται όφελος του Δημοσίου».

 

Ο υπουργός Οικονομικών, δεσμεύθηκε επίσης να κυρωθεί από την Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα συμβεί «με μια εντυπωσιακή πλειοψηφία που θα υπερβαίνει τα 4/5 του συνόλου των βουλευτών. Η Βουλή αυτή μάλιστα, θα διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί το PSI PLUS με απολύτως διαφανή τρόπο εν γνώσει της Βουλής – και όπου χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές θα γίνουν απ’ τη Βουλή».

 

Τέλος, απέναντι στις εκκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά, της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει εξαίρεση των πολύ φτωχών οικογενειών από τις συνέπειες της μη καταβολής του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «όπου μπορούμε να εκδηλώσουμε την δική μας κοινωνική αίσθηση ευαισθησίας, να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι θα το κάνουμε».

 

Ο Γ. Κουτρουμάνης

 

Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα οι μισθοί και οι συντάξεις, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

 

«Μέχρι το τέλος του χρόνου απαιτούνται 400 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Όπως βρέθηκαν τα χρήματα το τελευταίο δίμηνο του 2009, έτσι θα βρεθούν και σήμερα τα 400 εκατομμύρια ευρώ» διαβεβαίωσε.

 

Έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι οι τρεις βασικοί στόχοι αυτής της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση του χρέους.

 

Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα υπογραφεί η απόφαση που θα προσδιορίζει τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ άμεσα θα υλοποιηθεί και η συμφωνία με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν τα χρήματα που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ταυτόχρονα, προχωρούν τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, εντατικοποιείται η λειτουργία της εθνικής αναλογιστικής αρχής ενόψει και της αξιολόγησης της Ελλάδας και του ελέγχου του Eurogroup της 25ης Νοεμβρίου, ώστε να είναι θετική η αξιολόγηση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνονται όσες αναλογιστικές μελέτες εκκρεμούν και από το νέο χρόνο ολοκληρώνεται και η απογραφή των συνταξιούχων. Ήδη η απογραφή έχει οδηγήσει στην άρση καταβολής 36.000 συντάξεων που δίνονταν παρά το νόμο.

 

Ο υπουργός αναφερόμενος στην απασχόληση ανακοίνωσε ότι προωθούνται νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

 

Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών δεδομένου ότι οι απώλειες των ταμείων λόγω της κρίσης είναι 4,5 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024

Βρήκε αγνώστους να κατοικούν στο σπίτι της στην Πάτρα

Δεν πίστευε στα μάτια της η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού στην Πάτρα, όταν πήγε να πάρει…

6 Οκτωβρίου 2024