Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Διίστανται οι προβλέψεις για το κύμα ζέστης

ΛΕΖΑΝΤΑ: Σήμερα το θερμόμετρο στο Βόλο αναμένεται να φθάσει τους 36 βαθμούς

 

 

 

Άλλοι μετεωρολόγοι μιλούν για 38-39 βαθμούς και άλλοι για 35-36

 

 


 

 

 

Διίστανται οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη Μαγνησία, καθώς άλλοι προβλέπουν πως αυτή θα ανέλθει σήμερα και αύριο στους 38-39 βαθμούς Κελσίου και άλλοι ότι δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς.

Χθες πάντως η θερμοκρασία στο Βόλο δεν ξεπέρασε τους 34 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η φαινόμενη θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά πολύ, εξαιτίας της υγρασίας και των ασθενών ανέμων.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στις 6.33’ το απόγευμα και ενώ το θερμόμετρο έδειχνε στην πόλη του Βόλου τους 32,4 βαθμούς, η φαινόμενη θερμοκρασία σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό του meteo, ήταν 38,4 βαθμοί… Κι αυτό διότι η υγρασία ήταν 61%, ενώ οι άνεμοι έπνεαν ασθενείς, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η άνοδος του δείκτη δυσφορίας.

Οι άνθρωποι που κινούνται σε πυκνοδομημένες περιοχές των αστικών κέντρων, υφίστανται ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που καταγράφουν τα θερμόμετρα, καθώς τα κτίρια, η άσφαλτος, τα αυτοκίνητα εκπέμπουν θερμότητα.

Μάλιστα κατά τις νυχτερινές ώρες στα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος, σε περιόδους ζέστης, το έδαφος λόγω του τσιμέντου δεν αποβάλλει τη θερμότητα της ημέρας και σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία των νυχτερινών (χθες 71% στο Βόλο) δημιουργεί συνθήκες αυξημένης δυσφορίας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη ορισμένων μετεωρολόγων, μεταξύ των οποίων και της ΕΜΥ, σήμερα το θερμόμετρο στο Βόλο θα φθάσει τους 36 βαθμούς, στον Αλμυρό τους 37, στη Σκιάθο τους 33, στη Ζαγορά τους 31 και στα Χάνια Πηλίου τους 26. Αύριο η θερμοκρασία, σύμφωνα με την παραπάνω πρόβλεψη, θα ανέβει στο Βόλο στους 38, στον Αλμυρό στους 39, στα νησιά στους 34, στη Ζαγορά στους 31 και στα Χάνια στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Θ. Τακούδης ωστόσο προβλέπει σήμερα θερμοκρασία όχι πάνω από 36 βαθμούς και αύριο όχι πάνω από 34. Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο προβλέπει σταθερή μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο δείκτης δυσφορίας ή δείκτης Thom λειτουργεί ως εξής: Το καλοκαίρι το σώμα χρησιμοποιεί το μηχανισμό εφίδρωσης, με τον οποίον αποβάλλει τη θερμότητα και έτσι διατηρεί τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας στο περιβάλλον μπορούν να αναστείλουν ή να περιορίσουν αυτή τη διαδικασία. Ο δείκτης Thom δείχνει πως η τρέχουσα θερμοκρασία και η σχετική υγρασία μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα δυσφορίας και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το δείκτη αυτό, πάνω από 32 είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών, καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (αυτό συνέβη χθες με δείκτη δυσφορίας 42,8). Από 30-32 η δυσφορία είναι έντονη σε όλους. Από 28 μέχρι 29 η δυσφορία είναι έντονη στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, από 25 μέχρι 27 σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους, από 21 μέχρι 24 σε λιγότερο από το 50% του πληθυσμού και μέχρι 21 του δείκτη δεν υπάρχει δυσφορία.

Η ΔΕΗ συστήνει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να αποφεύγουν την παράλληλη χρήση ηλεκτροβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα τις ημέρες καύσωνα. Επίσης, η θερμοκρασία των κλιματιστικών πρέπει να διατηρείται στους 25 βαθμούς, ενώ εφόσον ο καταναλωτής θέλει να χρησιμοποιήσει άλλες ηλεκτροβόρες συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνα) μπορεί να το κάνει τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Δυστυχώς όμως για τη συνέχεια, δεν φαίνεται κάποια περαιτέρω υποχώρηση των θερμοκρασιών, έτσι ώστε να βρεθούμε τουλάχιστον σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αντιθέτως θα έχουμε νέα άνοδο, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα, το διάστημα του τελευταίου επταημέρου του μήνα, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα ακόμη κύμα καύσωνα, ενδεχομένως ισχυρότερο, αυτού που διανύουμε τώρα.

Η ρύπανση

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου σταθμών αιωρούμενων σωματιδίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χθες η μέγιστη τιμή στο σταθμό Παπαστράτου ήταν 29 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στο σταθμό του Πεδίου του Άρεως 83 και στο σταθμό Φυτόκου  22, με όριο ασφαλείας τα 50 μικρογραμμάρια.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024