Photo Gallery, Πολιτισμός

Διήμερο αφηγήσεων με λαϊκά παραμύθια

Παραστάσεις σε Βόλο και Κάτω Λεχώνια 

 


 

 

Δύο παραστάσεις αφηγήσεων με λαϊκά παραμύθια από κάθε γωνιά του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, θα πραγματοποιήσει ο «παραμυθάς» Δημήτρης Β. Προύσαλης, Πηλιορείτης της Διασποράς, το διήμερο Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου  στα Κάτω Λεχώνια και το Βόλο αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο Βόλου και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι Μαζί».

Ο Δ. Προύσαλης θα μοιραστεί πολυταξιδεμένες στο χρόνο ιστορίες που αγαπά με τους μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών, για να κλείσει με θετική διάθεση μια δύσκολη χρονιά, μα και για να μπολιάσει με ελπίδες, από κοινού με τους ακροατές, τη χρονιά που ετοιμάζεται να ανατείλει, ξορκίζοντας τις όποιες επιφυλάξεις και φόβους γεννάει γι’ αυτήν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η αφήγηση των παραμυθιών θα συνδυαστεί με μουσικές «γέφυρες» από σπάνια μουσικά όργανα, έγχορδα και κρουστά.

Η πρώτη εκδήλωση, η οποία  θα πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων  σήμερα στις 7 το απόγευμα και με δωρεάν είσοδο για το κοινό,  έχει τίτλο «Στου νέου χρόνου το κατώφλι έσπασε του παραμυθιού το τσόφλι». Πρόκειται για μια αφήγηση, η οποία περιλαμβάνει παραμύθια και ιστορίες για σκανταλιάρηδες καλικαντζάρους, ακριβοδίκαιους μήνες μα και για τη δύναμη που κρύβει η καλοσύνη των απλών ανθρώπων μέσα στο δωδεκαήμερο, για παιδιά από 7 ώς 107 ετών.

Η δεύτερη εκδήλωση, η οποία  θα πραγματοποιηθεί στο Αχίλλειον (αίθουσα Νίκος Κολοβός) αύριο στις 7:30 το απόγευμα, έχει τίτλο «Κι αυτό θα περάσει: Ιστορίες της υπομονής, της απαντοχής και της ελπίδας». Πρόκειται για παραμύθια σοφίας που διασώθηκαν μέσα απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών του χθες και που μπορούν να δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους του σήμερα, λόγια βάλσαμο στα αδιέξοδα της ζήσης, μα και χαμόγελο ζεστό σύντροφο στο δρόμο της ζωής. Τι μήνυμα κρύβει η ιστορία του βεζίρη που ζήτησε να φάει ένα λουκούμι με φιστίκι, τι γράφει ένα δαχτυλίδι που αλλάζει τη ζωή αυτών που το φοράνε, τι κάνει μια πετρόσουπα να γίνεται τόσο νόστιμη και ξεχωριστή; Αυτές και πολλές άλλες ιστορίες θα ακουστούν για παιδιά, εφήβους και ενήλικο κοινό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το