Photo Gallery, Τοπικά

Διήμερη παράταση για οφειλές προς το Δημόσιο μετά τις «ουρές» στις Εφορίες

Περισσότεροι από 2000 φορολογούμενοι πέρασαν χθες από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου Α’-Β’

 

Χιλιάδες φορολογούμενοι προσήλθαν χθες το πρωί στις Εφορίες της Μαγνησίας, προκειμένου να πληρώσουν δόσεις φόρων και ρυθμίσεις, καθώς οι προθεσμίες έληξαν την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο λόγω της τριήμερης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων δόθηκε παράταση, αρχικά μιας ημέρας, για χθες και χθες άλλων δύο ημερών, μέχρι αύριο Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών. Οι «ουρές» των φορολογουμένων έφθαναν μέχρι την είσοδο της Α’-Β’ Δ.Ο.Υ. από νωρίς το πρωί, ενώ ακόμη και αργά το μεσημέρι υπήρχαν φορολογούμενοι…

Ορισμένοι φορολογούμενοι προσήλθαν δυο και τρεις φορές για να εξυπηρετηθούν, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής στην «ουρά» κυμαινόταν από 45 μέχρι 60 λεπτά… Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώην Α’ Δ.Ο.Υ. στον πέμπτο όροφο του κτιρίου επί της οδού Ξενοφώντος με Παπαδιαμάντη, λειτούργησαν χθες τρία ταμεία και στην πρώην Β’ Δ.Ο.Υ. δύο ταμεία.

Μέχρι τη 1 περίπου το μεσημέρι από την πρώην Α’ Δ.Ο.Υ. είχαν εκδοθεί 1400 περίπου διπλότυπα για καταβολή οφειλών και από την πρώην Β’ άλλα 800 περίπου…

Πάντως το υπουργείο ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας πληρωμής φόρων και οφειλών για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των φορολογούμενων στις ΔΟΥ και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στις συναλλαγές. Έτσι μέχρι και αύριο όσοι πληρώσουν τις δόσεις που έληξαν στις 28 Σεπτεμβρίου, δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβάρυνση καθυστέρησης.

Λόγω της συνδυαστικής απεργίας τραπεζικών και εφοριακών υπαλλήλων στις 26 Σεπτεμβρίου και της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε αρχικά οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, εισφορών και τελών, να παραλαμβάνονται εμπρόθεσμα από τις ΔΟΥ μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους, δηλαδή μέχρι χθες 1η Οκτωβρίου.  Ομοίως, αποφασίσθηκε να καταβάλλονται εμπρόθεσμα στις ΔΟΥ μέχρι και την 01/10/2012 τα βεβαιωμένα χρέη, που έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες των απεργιών. Ωστόσο, οι τεράστιες «ουρές» που σχηματίστηκαν από το πρωί χθες στις εφορίες, οδήγησε το υπουργείο να παρατείνει για δύο ημέρες τις προθεσμίες αυτές.
Επίσης παρατείνεται μέχρι 30 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ, καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθάριστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι 31/12/2011, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Εξάλλου με άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνεται για όλους τους υπόχρεους η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2011, μέχρι 30/11/2012, ανεξαρτήτως Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Εξάλλου ηλεκτρονικά και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση όσοι δεν το έκαναν εντός της αρχικής προθεσμίας που είχε ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προβλέπει ότι ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Παράταση απογραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο

Κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, των υπηρεσιών ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων αλλά και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς υπέγραψε την Κυριακή απόφαση, με την οποία παρατείνονται οι προθεσμίες για την απογραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ, τις ΟΕ και τις ΕΕ, η προθεσμία υποβολής ορίζεται ως εξής:
Μέχρι την 27η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.
Μέχρι την 3η Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.
Μέχρι την 10η Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.
Μέχρι την 17η Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.
Μέχρι την 24η Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.
Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.
Μέχρι την 8η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.
Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.
Μέχρι την 22α Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.
Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.
Για τους αστικούς συνεταιρισμούς και τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία εταιρειών της αλλοδαπής, η προθεσμία υποβολής είναι από 1 Νοεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου και εξειδικεύεται ως εξής:
Μέχρι την 20ή Νοεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.
Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.
Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9,0.
Για τις Ατομικές Επιχειρήσεις, τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού, τις Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία, η προθεσμία παρατείνεται:
Μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3, 4.
Μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5, 6, 7, 8, 9, 0.
Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης εγγράφων θεωρημένων από τις αρμόδιες αρχές ως προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εγγραφής, ενώ διευκρινίζεται πως η διενέργεια της αυτοαπογραφής για λογαριασμό των νομίμων εκπροσώπων των υπόχρεων μπορεί να γίνει και από άλλα πρόσωπα πέραν των λογιστών. Τέλος, διευκρινίζεται πως η υποχρέωση ανάρτησης των στοιχείων των ισολογισμών του τελευταίου οικονομικού έτους δεν επιβάλλεται σαν επιπλέον υποχρέωση στο πλαίσιο της απογραφής στο ΓΕΜΗ, αλλά αντίθετα προκύπτει παγίως από την ειδικότερη νομοθεσία περί ΑΕ και ΕΠΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το