Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Διάσωση με…εθνικά ταμεία

Γερμανική πρόταση για χώρες με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ

 

 

Νέο όχι από το Βερολίνο στην έκδοση ευρωομολόγου

Η Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να συστήσουν ειδικά εθνικά ταμεία για το χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Τα ταμεία θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα δικά τους δημόσια έσοδα και θα έχουν διάρκεια ζωής 20 ετών», εξήγησε.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα κατατεθεί από τη Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη, εξήγησε.

Μία παρόμοια πρόταση είχε γίνει από ομάδα Γερμανών «σοφών» στις αρχές Νοεμβρίου, αν και αφορούσε μία πανευρωπαϊκή προσέγγιση με κοινή ευθύνη. Η ιδέα είχε απορριφθεί από την καγκελάριο Μέρκελ λόγω συνταγματικών προβλημάτων.

Αντίθετα η πρόταση του Σόιμπλε προβλέπει εθνικά ταμεία, κάτι που ξεπερνά το πρόβλημα συνταγματικότητας.

To «όχι» της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου δεν έχει κανέναν αστερίσκο, καμία υποσημείωση και δεν επιδέχεται παρερμηνεία. Αυτό ακριβώς είναι η στάση που υιοθετεί το Βερολίνο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ότι η άρνηση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη και αποτελεί κοινή θέση όλων των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές συνθηκών (στην ΕΕ) με αντάλλαγμα άλλους κανόνες που επιθυμούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα το ευρωομόλογο» διευκρίνισε ο Ρέσλερ. «Και οι τρεις μας απορρίπτουμε αυτή τη σκέψη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα… πίσω απορρίπτοντας ακόμα και την περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης την οποία φαίνεται να εγκρίνουν (έστω και υπό όρους) ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλα μέλη της Ενωσης όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ο γερμανός πολιτικός υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ σημειώνοντας ότι η τράπεζα θα ήταν καλό να αποφασίζει τι πρέπει να πράξει χωρίς έξωθεν πιέσεις. «Θα πρέπει με δική της ευθύνη να αποφασίζει τι είναι σωστό» δήλωσε σχετικά.

Στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε ο ίδιος ως επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων στη γερμανίδα καγκελάριο αναφέρει ότι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο και να προβλέπει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 2% επί του ΑΕΠ.

Βάσει της ίδιας πρότασης, η υπέρβαση του νέου ορίου θα συνεπάγεται την επιβολή αυτόματων κυρώσεων και νομικών διαδικασιών  για την άμεση αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στην Ευρωζώνη.

Η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών θα εποπτεύεται από Επιτροπή Σοφών η οποία θα εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα παρέχει συμβουλές στην Ευρωζώνη σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνεται πως χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ θα επιφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος για να αναπτυχθούμε με από κοινού και με στενότερη συνεργασία μέσα στην Ευρωζώνη» ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για την ακρίβεια αποτέλεσε, ειδικά τη χρυσή…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο: Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που…

6 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στη Μασσαλία: Μαχαίρωσαν 50 φορές ένα 15χρονο και μετά τον έκαψαν

Άγρια δολοφονήθηκε ένας 15χρονος στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, με τους δράστες να τον μαχαιρώνουν…

6 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Άνετο προβάδισμα για το Νίκο Ανδρουλάκη – Η ροή αποτελεσμάτων

Σαφές προβάδισμα στο Νίκο Ανδρουλάκη δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 82,11% των εκλογικών τμημάτων στο…

6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε…

6 Οκτωβρίου 2024

Βρήκε αγνώστους να κατοικούν στο σπίτι της στην Πάτρα

Δεν πίστευε στα μάτια της η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού στην Πάτρα, όταν πήγε να πάρει…

6 Οκτωβρίου 2024