Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Διάρρηξη στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας

Αστυνομικό Τμήμα διεκδικεί ο Δήμος, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα
Αστυνομικό Τμήμα διεκδικεί ο Δήμος, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την κεντρική μονάδα, οθόνες, μαγνητόφωνα και λοιπό ηλεκτρονικό εξοπλισμό αφαίρεσαν προχθές το βράδυ άγνωστοι δράστες από το Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας, προκαλώντας καταστροφές σε εσωτερικές πόρτες του διδακτήριου, οι οποίες ήταν κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό διάρρηξης που σημειώνεται σε χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας, ενώ πριν από δέκα μέρες έγινε απόπειρα στο αντίστοιχο Ανηλίου. Στο μεταξύ, την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος, με έδρα τη Ζαγορά ή την Τσαγκαράδα, διεκδικεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να δηλώνουν ανασφαλείς.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες της Αστυνομίας, η διάρρηξη στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας σημειώθηκε προχθές το βράδυ.

Οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν το παράθυρο που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο του σχολείου και κατάφεραν να φτάσουν στο εσωτερικό του, καταστρέφοντας τις πόρτες που ήταν κλειδωμένες για λόγους ασφαλείας, καθώς λίγους μήνες πριν είχε επίσης σημειωθεί διάρρηξη στο διδακτήριο.

Οι δράστες, αφού κατέστρεψαν τις εσωτερικές πόρτες, έφτασαν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου, από όπου αφαίρεσαν έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και την κεντρική μονάδα του διδακτήριου.

Ακολούθως κινήθηκαν σε όλους τους χώρους του σχολείου, αφαιρώντας φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες, μαγνητόφωνα και λοιπό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Η διάρρηξη διαπιστώθηκε χθες το πρωί και αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα διάρρηξης που σημειώνεται σε χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας.

Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, με τους άγνωστους δράστες να αφαιρούν οκτώ συνολικά φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκαλώντας επίσης καταστροφές στην υποδομή του σχολείου.

Επίσης, όπως προκύπτει από τη Δημοτική Αρχή, πριν από δέκα μέρες σημειώθηκε απόπειρα κλοπής και στο Δημοτικό Σχολείο Ανηλίου.

Πλέον η Δημοτική Αρχή πρόκειται να εγκαταστήσει συστήματα συναγερμού στα σχολεία, ενώ είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος για την αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και το αντίστοιχο επιδιόρθωσης των καταστροφών που προκάλεσαν οι δράστες στις εσωτερικές πόρτες.

Στο μεταξύ, αίτημα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στην ευρύτερη περιοχή, με έδρα είτε τη Ζαγορά είτε την Τσαγκαράδα, το οποίο θα στελεχώνεται με περισσότερα από δέκα άτομα προσωπικό, προκειμένου η ευρύτερη περιοχή να αστυνομεύεται κατά τον πλέον ενδεδειγμένο και κατάλληλο τρόπο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το Δήμο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκ. Δένδιας τοποθετήθηκε σχετικά κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αστυνομικός Σταθμός Τσαγκαράδας παραμένει κλειστός τον τελευταίο χρόνο, ενώ κανονικά λειτουργεί ο αντίστοιχος στη Ζαγοράς.

Η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου ανήκει στην αρμοδιότητα του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών.

«Ξέφραγο αμπέλι αποτελεί πλέον η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «καθώς δεν υπάρχει αστυνόμευση. Ο Αστυνομικός Σταθμός Τσαγκαράδας παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστός και οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στις Μηλιές για μια απλή κατάθεση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Κάτοικοι και επισκέπτες νιώθουν ανασφαλείς. Αίτημά μας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, με έδρα είτε τη Ζαγορά είτε την Τσαγκαράδα, το οποίο θα στελεχώνεται με περισσότερα από δέκα άτομα προσωπικό. Άλλωστε, την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε Δήμο την προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης». Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκ. Δένδιας τοποθετήθηκε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν 15 περιστατικά το 2012, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν τα πέντε και μιλά για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και όχι για ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος. Προφανώς δεν έχει σωστή ενημέρωση. Στην περιοχή μας 15 περιστατικά σημειώνονται σε δύο μόλις εβδομάδες. Στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας σημειώθηκε δεύτερη διάρρηξη σε έναν περίπου χρόνο, ενώ δέκα μέρες πριν έγινε απόπειρα στο αντίστοιχο Ανηλίου. Θα εγκαταστήσουμε συστήματα συναγερμού στα σχολεία και θα καλύψουμε άμεσα το κόστος για την αντικατάσταση των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που αποτελούν εργαλεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα επιδιορθώσουμε τις καταστροφές που προκάλεσαν οι άγνωστοι δράστες στην υποδομή του σχολείου» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το