Οικονομία, Πολιτική

Δημόσιο: Μια πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις

Προαναγγελία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στο συνέδριο του Economist.

Την αντικατάσταση του κανόνα 1 προς 5 (πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο) από τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10 προανήγγειλε την Τρίτη (χθες) το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Για το φλέγον θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα χρέη των περίπου 6,4 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες, το 2012 θα αποπληρωθούν περίπου τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο 2.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πληρέστερου σχεδίου, το οποίο θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της χώρας σε συνδυασμό με μέτρα για την ανάπτυξη. Εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δρομολογηθείσες από την τελευταία σύνοδο κορυφής αλλαγές ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος της χώρας από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προϋπόθεση γι αυτό είναι, όπως ανέφερε, η ικανοποιητική πρόοδος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα 6,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες το πεντάμηνο

Στα 6,8 δισ. ευρώ ανήλθαν τα φέσια του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για τον Μάιο του 2012.

Η αύξηση που παρουσίασαν μέσα σε ένα μήνα είναι εντυπωσιακή, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να διατηρούν σταθερά τις πρώτες θέσεις στη λίστα των μεγάλων οφειλετών.

Τραγική ειρωνεία δε ότι τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται την ίδια ημέρα με τη σύσταση του Χ.Ράιχενμπαχ για εξόφληση των οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, ώστε η αγορά να πάρει μπρος…

Ειδικότερα, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 6,802 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 6,278 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να ανέρχεται στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, στα 1,98 δισ. ευρώ από 1,58 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (βάσει των προσωρινών στοιχείων).

Οι ΟΤΑ χρωστούν 781 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία 837 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το