Photo Gallery, Τοπικά

Δημόσιες εκτάσεις στα …αζήτητα

Μια χαρακτηριστική περίπτωση της τύχης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στο Πεδίον του Άρεως

 

 

 

 

Μόλις το 10% των δημοσίων κτημάτων στο Νομό Μαγνησίας είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση, καθώς τα υπόλοιπα είτε είναι καταπατημένα, είτε ανταλλάξιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση της τύχης που έχουν ορισμένα δημόσια κτήματα, είναι η περίπτωση δημοσίας έκτασης στο Πεδίο του Άρεως, που εντάσσεται στα αζήτητα…

 

 

 

Υπάρχουν πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τύχης ορισμένων δημοσίων κτημάτων, τα οποία ουσιαστικά έχουν χαθεί και βρίσκονται στα …αζήτητα! Σήμερα που το κράτος ψάχνει εναγωνίως έσοδα, υπάρχουν δημόσια κτήματα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με συνέπεια η δημόσια ακίνητη περιουσία να βρίσκεται στο έλεος του καθενός. Αλλά και δημόσια κτήματα που θέλουν να τα αγοράσουν πολίτες, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, τελικά παραμένουν ανεκμετάλλευτα και απούλητα, ενώ επικρατεί σε ορισμένες περιπτώσεις αλαλούμ όσον αφορά και αυτό ακόμη το εμβαδόν τους.

Σύμφωνα με το από 16-10-1972 απόσπασμα από το Γενικό Βιβλίο Καταγραφής Δημοσίων Κτημάτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, το οποίο αφορά το δημόσιο κτήμα με στοιχεία ΒΚ 501 (αστικό ακίνητο – οικόπεδο που βρίσκεται στο Πεδίον Άρεως), το εμβαδόν του εν λόγω οικοπέδου είναι 500 τετρ. Μέτρα. Ωστόσο στο με αριθμό πρωτοκόλλου 12/2002 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας της 13.03.2002, το ΒΚ 501 αναφέρεται ως έχον εμβαδόν 427 τετρ. μέτρα.

Στο χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας από 22.12. 2003, το ίδιο οικόπεδο εμφανίζεται ως έχον εμβαδόν 446 τετρ. μέτρα.

Στην απόφαση που έλαβε ο Γεν. Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας την 21.12.2004 με αριθμ. πρωτοκόλλου  9665, το ίδιο δημόσιο κτήμα έχει εμβαδόν 414 τετρ. μέτρα.

Η Κτηματική Υπηρεσία εξέδωσε το 2002, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής εις βάρος δύο ομόρων ιδιοκτητών, εκ των οποίων ο πρώτος κατηγορείται για την καταπάτηση 19 τετρ. μέτρων και ο δεύτερος για την καταπάτηση 427 τετρ. μέτρων.

Δηλαδή σύνολο 446 τετρ. μέτρα.

Ο πρώτος όμορος ιδιοκτήτης κέρδισε τελεσίδικα τα 19 τετρ. μέτρα, τον δε

Νοέμβριο του 2009, αποβάλλεται ο δεύτερος «παράνομος κάτοχος».

Όμως, δεν κατέστη δυνατόν να αποβληθεί ολοσχερώς, επειδή, εκ των 427 τετρ. μέτρων που κατά την Κτηματική Υπηρεσία κατείχε, τα 13 τ.μ. αποτελούν μέρος τριώροφου κτίσματος, που έχει κατασκευάσει στο όμορο οικόπεδό του.

Θα υπέθετε κανείς ότι, καλώς ή κακώς, αφού προβλέπεται από τον Νόμο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες (διοικητικές ή δικαστικές),

το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει «κανονικά και με το Νόμο» κατά το κοινώς λεγόμενο, μόνο 19 τετρ. μέτρα. Δηλαδή 481 τετρ. μέτρα θα έπρεπε να είναι το εμβαδόν του οικοπέδου ΒΚ 501 που απομένει.

Όμως, απ’ αυτά τα 481 τετρ. μέτρα:

– Τα 414 τ.μ. βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου, μετά την αποβολή του δευτέρου «παρανόμου κατόχου».

– Τα 13 τ.μ. είναι στην κατοχή του δευτέρου ομόρου ιδιοκτήτη και δεν γνωρίζουμε αν έχει κινηθεί οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία εις βάρος του για αυτά…

– Λείπει ένα κομμάτι 54 τετρ. μέτρων, το οποίο μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν το έχει αναζητήσει η Κτηματική Υπηρεσία…

Το μη αναζητούμενο κομμάτι των 54 τετρ. μέτρων έχει αγοραία αξία 24.300 ευρώ, με βάση τις τιμές που ίσχυαν στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2009, ενώ ιδιοκτήτες διπλανών οικοπέδων έχουν υποβάλλει αίτημα εξαγοράς του από το 2002.

Η Κτηματική Υπηρεσία στην οποία τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, ανέφερε (Σ.Σ. υπάλληλος της Υπηρεσίας), ότι πρέπει να γίνει αυτοψία εκ νέου στο οικόπεδο και θα αποφανθεί για την τύχη του το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο  Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

Επίσης η ίδια υπάλληλος ανέφερε ότι «το κτίριο που βρίσκεται στο εν λόγω οικόπεδο, έχει σφραγιστεί από πέρυσι από την Υπηρεσία, μετά από την έκδοση απόφασης διοικητικής αποβολής, καθώς είχε αποφανθεί σχετικά πάλι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας στο νομό Μαγνησίας καταγεγραμμένα επίσημα είναι 97 δημόσια κτήματα, ενώ εντός αυτών πιθανόν να υπάρχουν και μικρότερα. Σύμφωνα ωστόσο με το Υπουργείο Οικονομικών τα δημόσια κτήματα στο Νομό ανέρχονται σε 712, από τα οποία τα 20 είναι ανταλλάξιμα (Βόλος και Βελεστίνο). Επίσης 623 κτήματα, 18.067 στρέμματα, είναι καταπατημένα, ενώ 19, 1017 στρέμματα, είναι καταπατημένα ανταλλάξιμα, κυρίως εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Η τοπική Κτηματική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει γενική καταγραφή και εκκαθάριση του μητρώου ακινήτων, ενώ προχωρεί σε αυτοψίες σε δημόσια κτήματα, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και αν οι χρήστες τους τηρούν τους όρους εκχώρησης.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το