Τοπικά

Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου: Ομόφωνα αντίθετο στη διάλυση των Δήμων

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ1

Καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και δημοτικοί αστυνομικοί, που οδηγούνται στη διαθεσιμότητα, διαμαρτυρήθηκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στη διάλυση των Δήμων και της Εκπαίδευσης, ενώ οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, υπερψήφισαν το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης και της «ενδο-δημοτικής κινητικότητας και σημείωσε πως οι δήμοι έχουν συμβάλλει δυσανάλογα για την οικονομική εξυγίανση της χώρας, σε σχέση με άλλους φορείς και επανέλαβε την πρόταση του για εκλογές τον Οκτώβριο, θέση με την οποία συμφώνησε και η ΔΗΜΑΡ, μέσω του κ. Φ. Λαμπρινίδη.

Στην κριτική που δέχονται οι ΟΤΑ για το γεγονός ότι δεν έχουν αποστείλει λίστες με πλεονάζον προσωπικό, απάντησε ότι στο δήμο Βόλου, όχι μόνο δεν περισσεύουν υπάλληλοι, αλλά υπάρχει έλλειψη σε ειδικότητες αιχμής.

Ο ίδιος άσκησε κριτική και για την τακτική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει στοχοποιήσει το δήμο Βόλου, εναντίον του οποίου διενεργεί έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται και τις ακυρώνει για την έλλειψη ενός «και», ή ενός «κόμματος» που δεν έχει καταγραφεί σωστά.

Χαρακτήρισε τις κινήσεις της Κυβέρνησης «αντιμεταρρυθμιστικές» και δήλωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για την ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης.

Επικεντρώθηκε στο θέμα της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται χαμένη μέσα σε επιπολαιότητες και προχειρότητες, χωρίς σχέδιο για την αξιοποίησή τους, την ώρα που «χτυπούν» την αυτοδιοίκηση.

«Αυτή είναι η σοβαρότητα του ελληνικού κράτους… Είναι συνειδητή επιλογή να απογυμνωθεί η αυτοδιοίκηση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή», δήλωσε και αναφέρθηκε στα συνεχή αιτήματα της Κυβέρνησης για αποστολή των ονομάτων όλων των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα.

«Αυτή η κατάσταση είναι απόλυτα παραλυτική για τους εργαζόμενους», είπε και επανέφερε την πρότασή του για εκλογές τον Οκτώβριο. Απέρριψε, με το επιχείρημα ότι θα επέλθει η απόλυτη διάλυση, με τις παραιτήσεις των δημάρχων και το οριστικό λουκέτο των δήμων. Επίσης τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης και ενδο-δημοτικής κινητικότητας.

«Η αντίληψη που θέλει να μην αλλάζει τίποτα στρώνει το χαλί στις βίαιες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Η τακτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδα και ήττες και πρέπει να προβληματιστούν και τα συνδικάτα. Υπάρχουν δυνάμεις που ζητούσαν να χτυπηθεί το κράτος και τώρα ζητούν να διατηρηθεί. Αυτός είναι βαθύτατος συντηρητισμός και όποιος θέλει ας ζει με μύθους και μάχες οπισθοφυλακών, όπως κάνουν διάφορα συνδικάτα», δήλωσε και απάντησε εμμέσως στο ΚΚΕ και στους Δρόμους Συνεργασίας.

«Πρέπει να πάμε με συντεταγμένα βήματα, με μεγάλες πλειοψηφίες, με ομοφωνίες. Αρκετά πλέον με τη λαϊκιστική λαίλαπα, που ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής» είπε και τόνισε ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση, χωρίς απολύσεις.

 

Η μειοψηφία

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ωμού εκβιασμού που υφίσταται η χώρα μας από την τρόικα. Πλέον το μαχαίρι φθάνει στο κόκαλο. Οι αντιδράσεις δεν είναι μόνο στην Τ.Α. Βιώνουμε το πρόβλημα στην παιδεία, την υγεία. Αυτή η συρρίκνωση θα πάει πολύ καιρό. Ίσως τώρα μπαίνουμε στο δυσκολότερο κομμάτι. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές οι οδυνηρές εξαγγελίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι θα μπουν ελεγκτές στους Δήμους. Θα είμαστε μια Τ.Α. στο γύψο. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτού του είδους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους», είπε και δήλωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με την επιφύλαξη ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν ακυβέρνητοι οι δήμοι, δήλωσε ο Γ. Μουλάς.

Ο κ. Νάνος τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά στο σύνολο των εργαζομένων , με σοβαρό χτύπημα σε όλους τους εργαζόμενους.

«Χρειάζεται συντονισμός και κλιμάκωση της αντεπίθεσης. Χρειάζεται συντονισμένη πάλη και όχι τουφεκιές στον αέρα. Δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση, δεν περισσεύει κανείς από τους δήμους. Η αξιολόγηση οδηγεί στις απολύσεις. Καμία αξιολόγηση, καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα. Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου τώρα», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι όποια συζήτηση για παραιτήσεις δημάρχων ή πρόωρων δημοτικών εκλογών, είναι αποπροσανατολιστική. Ο ίδιος επιτέθηκε στην ΚΕΔΕ για την πολιτική της απέναντι στους εργαζόμενους .

Ο κ. Νάνος διάβασε το κείμενο της τοποθέτησής του και ζήτησε να μην υπάρξει καμία απόλυση και καμία διαθεσιμότητα, ενώ κατέθεσε ψήφισμα της παράταξής του, ενάντια σε αυτό της ΚΕΔΕ.

Εκ μέρους των Δρόμων Συνεργασίας ο Θ. Κλημόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη λειτουργία του δημαρχείου, με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Γ. Μολοχίδης πρότεινε να αναβληθούν όλα τα θέματα του συμβουλίου και να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, ενώ πρότεινε κατάθεση όλων των παραιτήσεων των δημοτικών συμβούλων στην ΚΕΔΕ.

Ο Απ. Νάνος πρότεινε επίσης να μην συζητηθούν τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο κατά τη γνώμη του έπρεπε να «μεταφερθεί» την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως ο δήμος δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί γιατί τα θέματα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και σημείωσε ότι η λειτουργία του δήμου ευνοεί τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Με την άποψή του συμφώνησε και ο Γ. Μουλάς.

«Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Καλλικράτη, είχαμε προβλέψει όλα τα δεινά, που θα μπορούσαν να προκύψουν. Για να περάσουν οι πολιτικές της τρόικας χρειάζονται πολιτικά σκουπίδια όπως ο Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις. Αυτοί είναι πολιτικοί αλήτες, μαζί με τον πρωθυπουργό. Είναι αποβράσματα, υπόκοσμος της πολιτικής», είπε ο Θωμάς Κλημόπουλος για να του απαντήσει ο Γρηγόρης Ιγγλέσης, ότι όλοι οι απατεώνες του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη θαλπωρή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την προστασία του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε ο κ. Δουλόπουλος, που δήλωσε ότι η παράταξη του διαχωρίζει τις θέσεις της από τη ΝΔ και την εφαρμογή του μνημονίου, που επιβάλλει η τρόικα.

«Είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη και ψηφίζουμε για τους συμπολίτες μας», είπε, ενώ ο κ. Κουκοβίνος εκ μέρους των Δρόμων Συνεργασίας τόνισε ότι η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας δεν έχει δικαίωμα να θέτει θέματα πολιτικής ευπρέπειας, όταν οι Μουλάς, Δουλόπουλος έχουν επιτεθεί με παρόμοιες εκφράσεις στο δήμαρχο.

«Δεν δέχομαι μαθήματα πολιτικού καθωσπρεπισμού από ανθρώπους που έχουν βρίσει τον δήμαρχο με απύθμενη χυδαιότητα», απάντησε ο Θ. Κλημόπουλος.

Η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας συμφώνησε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ μόνο στο σημείο που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις.

«Κατόρθωσαν να διχάσουν την κοινωνία. Κάθε μέρα απολύονται 1000 υπάλληλοι και κανείς δεν έχει αντιδράσει. Ούτε οι δήμοι, ούτε η ΚΕΔΕ. Ξέραμε ότι θα γίνουν απολύσεις και συγκεντρωνόμασταν 30 άτομα στις συνελεύσεις των καθηγητών», είπε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διαμαντένιας, που τόνισε ότι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει λεονταρισμούς και υποκρισίες.

«Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές κάτω από πίεση. Σκεφτείτε πόσα ακραία στοιχεία περιμένουν να πάρουν τους δήμους», τόνισε.

Υπέρ της αξιολόγησης, με κανόνες και συνταγματικές διαδικασίες τάχθηκε η Νατάσσα Οικονόμου, που δήλωσε ότι εκτός από τρεις δήμους, οι υπόλοιποι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Την επίσπευση των εκλογών τον Οκτώβριο ζήτησε ο αντιδήμαρχος Φώτης Λαμπρινίδης και πρότεινε έκτακτη σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ για να ληφθεί απόφαση.

Αντιφατική χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Γ. Μουλά, ο Φώτης Λαμπρινίδης γιατί ο επικεφαλής της μειοψηφίας επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για τα προβλήματα των δήμων και δεν μίλησε, κατά την εκτίμησή του, για τις κεντρικές πολιτικές.

«Η συμπεριφορά σας φέρνει σε τσάμικο και όχι σε σκληρό ροκ», είπε απευθυνόμενος στον Γ. Μουλά.

Ο κ. Νάνος επιτέθηκε στους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που δήλωναν αυτοδιοικητικοί λέγοντας ότι πρόκειται για «διχασμένες προσωπικότητες».

 

Επικρατεί χάος

Ο αντιδήμαρχος Δ. Δερβένης αναρωτήθηκε γιατί ενώ τη χώρα σαρώνει η λαίλαπα, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις δεν υπάρχει και απέδωσε την εικόνα της αδιαφορίας, στην κατασυκοφάντηση των θεσμών, αλλά και στα «δικαιώματα που έχουν δώσει στην κοινωνία, συνδικαλιστές και δήμαρχοι.

«Πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι όλα όσα γίνονται γυρίζουν εναντίον τους και τα δικά τους συμφέροντα πλήττονται», είπε και ζήτησε από όλους να δουν τι συμβαίνει καθημερινά στη Δημητριάδος και με την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την άποψη ότι θα είναι εγκληματική η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία φέρνει έσοδα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και η μισθοδοσία αγγίζει τα 800.000 ευρώ.

Τέλος δήλωσε ότι οι παραιτήσεις των δημάρχων χωρίς πρόγραμμα δεν έχει νόημα, παρά μόνο με εκλογές.

 

«Καταργούν τις ζωές μας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Μαγιάκος ζήτησε να αντιπαρατεθεί το συμβούλιο απέναντι σε μια Κυβέρνηση που καταργεί και στερεί ζωές.

«Συστρατευτείται με εμάς. Εμείς μπροστά, εσείς δίπλα μας. Καλούμε τους πάντες να πάρουν θέση σε αγώνα ανατροπής», είπε.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής οι Δήμοι πνέουν τα λοίσθια. Ο αγώνας πάνω απ’ όλα είναι αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αυτή την στιγμή στο Δήμο Βόλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, “πετούν” στο δρόμο 80 οικογένειες, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Ο Σύλλογος, καλεί τη Δημοτική Αρχή να παραδώσει τα κλειδιά των δήμων και να κλείσουν όλοι οι Δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ώστε να γίνει κατανοητό πως οι απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων είναι ουσιαστικά ο “θάνατος” της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί με πρωτοβουλία του Συλλόγου έγινε μηχανοκίνητη πορεία από τους δημοτικούς αστυνόμους, στους δρόμους της πόλης και σήμερα , ημέρα γενικής απεργίας, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία στις 9.30 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Σαβελλίδης δήλωσε πως το διεθνές κεφάλαιο βιάζει τον ελληνικό λαό και του ρίχνουνε ταφόπλακα. Καταστρέφουν το ελληνικό σχολείο και χύνονται δάκρυα Θα συνεχιστεί το χάος σε ολόκληρη την κοινωνία και πρέπει να το προλάβουμε», είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το