Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δημοτικό κυνοκομείο στο Νότιο Πήλιο

Με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στείρωσης και εμβολιασμού των αδέσποτων
Με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στείρωσης και εμβολιασμού των αδέσποτων

Στην κατασκευή και τη λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου σε περιοχή εκτός οικιστικής ζώνης, η οποία σύντομα θα επιλεγεί, προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με κυρίαρχο στόχο την προστασία των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, τα αδέσποτα θα συγκεντρώνονται από ειδικό συνεργείο του Δήμου, θα στειρώνονται και θα εμβολιάζονται και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο κυνοκομείο, όπου θα τους εξασφαλίζονται στέγη και τροφή. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, δεν υφίσταται πρόβλημα με την παρουσία των αδέσποτων ζώων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά με τα κρούσματα κακοποίησης και θανάτωσής τους που καταγράφονται καθημερινά. Από το Δήμο θα ζητηθεί η συνδρομή των πολιτών στην παροχή ζωοτροφών, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας όσοι πολίτες επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ένα ή και περισσότερα αδέσποτα ζώα.

Λύση στο οξυμένο πρόβλημα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου με την κακοποίηση και τη θανάτωση αδέσποτων ζώων από επιτήδειους προωθεί η Δημοτική Αρχή.

Στον προγραμματισμό του Δήμου βρίσκεται η κατασκευή και η λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με κυρίαρχο στόχο την προστασία των αδέσποτων ζώων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται στην ευρύτερη περιοχή λόγω κυρίως των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται μια κατακόρυφη, όπως αρμοδίως χαρακτηρίζεται, αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στα χωριά και τους οικισμούς, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα συντηρούν και καταλήγουν στην απόφαση να τα εγκαταλείψουν στους δρόμους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, αυξάνονται καθημερινά τα καταγεγραμμένα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης, κυρίως με τη χρήση δηλητηρίου και με φόλες, αδέσποτων ζώων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις τάξεις του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου επεξεργάστηκε πλάνο σχετικά με την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος και με κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία των αδέσποτων ζώων κατέληξε στην κατασκευή και τη λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου, η οποία θα επιλεγεί πολύ σύντομα και βάσει του πλάνου βρίσκεται εκτός της οικιστικής ζώνης, προκειμένου να μην προκύπτουν αντιδράσεις από κατοίκους σχετικά με τη δραστηριότητά της.

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από τη Δημοτική Αρχή εξετάζονται συγκεκριμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία, ωστόσο, δεν ανακοινώνονται προς το παρόν τουλάχιστον από το Δήμο, καθώς θα υπάρξει διαβούλευση σχετικά με την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Η έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου, στην οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το δημοτικό κυνοκομείο, θα περιφραχτεί και στη συνέχεια θα γίνει η εγκατάσταση του απαιτούμενου για τη λειτουργία της μονάδας εξοπλισμού.

Ο σχετικός προγραμματισμός του Δήμου Νοτίου Πηλίου αναφέρει επιπλέον ότι ειδικό συνεργείο θα συγκεντρώνει από την ευρύτερη περιοχή τα αδέσποτα ζώα, τα οποία στη συνέχεια θα στειρώνονται και θα εμβολιάζονται και ακολούθως θα οδηγούνται στο δημοτικό κυνοκομείο, όπου θα εξασφαλίζουν στέγη και τροφή.

Για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του εγχειρήματος η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου θα ζητήσει τη συνδρομή και τη συνεργασία του συνόλου των ευαισθητοποιημένων κατοίκων και επισκεπτών, στους οποίους θα προταθεί να ενισχύουν τη μονάδα με τη διάθεση ζωοτροφών για τα αδέσποτα ζώα.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσία ενός ή και περισσοτέρων ζώων για όσους από τους πολίτες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα αδέσποτο σκυλάκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «να δώσουμε ένα τέλος στο οξυμένο πρόβλημα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή μας με την κακοποίηση και τη θανάτωση, κυρίως με δηλητήριο και φόλες, αδέσποτων ζώων. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοιες καταστάσεις από επιτήδειους. Προχωρούμε στην κατασκευή και τη λειτουργία δημοτικού κυνοκομείου σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου, μακριά από την οικιστική ζώνη, αλλά σε σημείο εύκολα προσεγγίσιμο από τον κόσμο. Θα συγκεντρώνουμε με ειδικό συνεργείο όλα τα αδέσποτα ζώα και αφού θα τα στειρώνουμε και θα τα εμβολιάζουμε θα τα οδηγούμε στο δημοτικό κυνοκομείο, όπου θα εξασφαλίζουν στέγη και τροφή. Ζητούμε, ωστόσο, τη συνδρομή και τη συνεργασία των ευαισθητοποιημένων πολιτών κυρίως με την παροχή ζωοτροφών και βεβαίως όσοι επιθυμούν μπορούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο σκυλάκι ή και περισσότερα ακόμη. Τα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας δεν προκαλούν προβλήματα με την παρουσία τους. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι επιτήδειοι τα κακοποιούν και τα θανατώνουν. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και στόχος μας είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το