Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Δημοτικό Αγρόκτημα στο Βόλο

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Βόλου κ. Σκοτινιώτη στο Δημαρχείο

Πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην περιφερειακής αγοράς «Ιάσων»


Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην περιφερειακής αγοράς «Ιάσων» στην περιοχή της Νεάπολης έγινε στον Δήμο Βόλου με την σύνταξη μελέτης- πρότασης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την δημιουργία Δημοτικού Αγροκτήματος. Η πρόταση παρουσιάστηκε χθες στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο Βόλου Παν. Σκοτινιώτη και θα παραδοθεί σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Σκανδαλίδη, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του εγχειρήματος. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την έκταση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα. Η μελέτη που παρουσιάζουμε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

xinos@e-thessalia.gr

Την πρόταση για την αξιοποίηση της πρώην περιφερειακής αγοράς «Ιάσων» επεξεργάστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων. κ. Ηλίας Χούστης, συνεργαζόμενος με την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή κ. Κων. Κίττα, καθώς και τον κ. Θ. Ματζάνα από το ΚΕΤΕΑΘ.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι να συνδυαστεί ο δημόσιος αστικός χώρος με την γεωργία, την κοινωνική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα. Η πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου θα τεθεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου Παν. Σκοτινιώτη σε δημόσιο διάλογο με τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Ιάσονα» (ΕΑΣ Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας). Επίσης, σήμερα με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Σκανδαλίδη στη Νέα Αγχίαλο για τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής τσίπουρου στον Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα», η πρόταση θα παρουσιαστεί στον υπουργό και θα του ζητηθεί η προώθηση των διαδικασιών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την μελέτη, στις εκτάσεις της πρώην Περιφερειακής αγοράς προτείνεται η δημιουργία Δημοτικού Αγροκτήματος με τρεις ξεχωριστές δραστηριότητες.

Η πρώτη αφορά την Αστική Γεωργία με την δημιουργία ενός μεγάλου υπαίθριου Αστικού Αγροκτήματος, Αστικού, Αστικού Θερμοκηπίου, Βοτανικού Κήπου για εκπαιδευτικούς λόγους και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.

Το Αστικό Αγρόκτημα θα το εκμεταλλεύονται με διαδικασίες που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη βιοπορισμού (άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες, νέοι), που θέλουν να προσεγγίσουν τον τομέα της γεωργίας.

Επίσης, στον ίδιο χώρο προτείνεται η λειτουργία βιολογικής αγοράς μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τις ίδιες ημέρες και ώρες θα διαθέτουν τα εμπορεύματά τους και οι παραγωγοί που θα δραστηριοποιούνται στην έκταση του Κέντρου. Στη βιολογική αγορά θα μπορούν δραστηριοποιόυνται και δυναμικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, όπως η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Βόλου. Μάλιστα προτείνεται η βιολογική αγορά να τελεί υπό την αιγίδα της ΕΑΣ Βόλου.

Τονίζεται πως η άρδευση των καλλιεργειών του αγροκτημάτος θα γίνεται με τη χρήση νερού το οποίο θα προέρχεται από επαναχρησιμοποίηση των νερών του Βιολογικού καθαρισμού του Βόλου,

Η δεύτερη δραστηριότητα αφορά την λειτουργία Συνεργατικού Σχηματισμού (cluster) αγροδιατροφής και αγροτεχνολογίας-Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την επίτευξη καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές. Πρόκειται ουσιαστικά για την λειτουργία μικρών επιχειρήσεων προωθημένης τεχνολογίας, όπως προβλέπεται σε ένα Τεχνολογικό Πάρκο.

Τέλος, προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Προστασίας και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων και ποτών (Ιχνηλασιμότητας)  σε συνεργασία  με ΕΘIΑΓΕ, ΚΕΤΕΑΘ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Πιστεύουμε ότι η έκταση αυτή για να λειτουργήσει βάσει της προαναφερόμενης πρότασης, ιδιοκτησιακά προσφέρεται να ανήκει καλύτερα στον Δήμο Βόλου για πολλούς λόγους», ανέφερε ο κ. Σκοτινιώτης. Για την λειτουργία του Δημοτικού Αγροκτήματος προτείνεται η σύσταση Φορέα Διαχείρισης, με την συμμετοχή της ΕΑΣ Βόλου, του Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, των παραγωγών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Θεωρούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αγκαλιάσει την καινοτομική πρόταση και θα την χρηματοδοτήσει», προσέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με την ΕΑΣ Βόλου για το θέμα της αξιοποίησης της πρώην υπερτοπικής αγοράς, αλλά αντιθέτως έχουν ενσωματωθεί και πολλές δικές της ιδέες στην πρόταση του Δήμου Βόλου».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024