Photo Gallery, Τοπικά

Δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις Β. Σποράδες

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Βόρειες Σποράδες»

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Βόρειες Σποράδες» χθες το πρωί, παρουσία των δημάρχων Σκιάθου και Σκοπέλου, ενώ το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, αρχίζει επίσημα από 1 Μαρτίου. Συνολικά 90 άτομα θα απασχοληθούν σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, ενώ, όπως σημειώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση και όχι για την κατάρτιση.

Μετά την ένταξη των Βορείων Σποράδων στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) και τις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ), άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων με στόχο την κατάρτιση των ανέργων. Αυτό τουλάχιστον διευκρινίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Σποράδων, παρουσία των δημάρχων Σκοπέλου και Σκιάθου κ.κ. Μιχελή και Πλωμαρίτη αντίστοιχα, αλλά και εκπρόσωπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του διευθυντή Κατάρτισης του ΚΕΚ Δυναμική κ. Απ. Νάρη, του πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, που είναι και ο διαχειριστής του προγράμματος κ.ά.

Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος ορίστηκε και πρόεδρος της Σύμπραξης, που τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα το ποσό των 320.000 ευρώ περίπου, που με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από το ΕΣΠΑ. Ενενήντα άνεργοι στο σύνολο, 33 στη Σκιάθο, 33 στη Σκόπελο και 24 στην Αλόννησο, θα εργαστούν χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να γίνουν και συμπληρωματικές δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει για ακόμη μία φορά να τονίσουμε πως βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με την κινητοποίηση των τοπικών φορέων. Ο στόχος θα επιτευχθεί αρχικά με την προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων και περαιτέρω με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ενδυνάμωσης της απασχόλησης των ανέργων στον ξενοδοχειακό κλάδο των Σποράδων. Αυτό που υπογραμμίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη είναι πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση και στην ουσία δεν είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης.

Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Ν. Πλωμαρίτης επεσήμανε πως «η στήριξη του τουρισμού και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων είναι η κεντρική ιδέα του προγράμματος και αυτό θα επιτευχθεί εάν αυτά τα 90 άτομα εκπαιδευτούν σωστά, ώστε με τη σωστή κατάρτιση να δώσουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες στους τουρίστες μας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Γιάννης Γιολδάσης υποστήριξε πως «οι άνεργοι πρέπει να καταρτιστούν σωστά ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα στην παροχή υπηρεσιών». Να σημειωθεί πως η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου είναι και ο διαχειριστής του προγράμματος.

Στο σύνολο εγκρίθηκαν 317.400 ευρώ για τις Βόρειες Σποράδες, τα οποία θα μοιραστούν σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο και 90 είναι οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 33 αναφέρονται στη Σκιάθο, οι 33 στη Σκόπελο και οι 24 στην Αλόννησο.

Σχετικά με το αν οι άνεργοι θα είναι νεαρής ηλικίας, ο διευθυντής Κατάρτισης του ΚΕΚ Δυναμική κ. Αποστ. Νάρης διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία, καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικίες σήμερα. Εξάλλου, το πρόγραμμα διαθέτει μία ακόμη καινοτομία, μπορούν να δηλώσουν σε αυτό συμμετοχή και ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, υπό προϋποθέσεις βέβαια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πραγματοποιηθούν κάποιες κοινές δράσεις μεταξύ των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων, «οι οποίες θα συνδέονται με τον τουρισμό, όπως π.χ. η ενασχόληση με τα τοπικά προϊόντα, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ανάδειξη νέων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Η στήριξη της τοπικής απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας είναι αλληλένδετα στοιχεία. Πρέπει να βρούμε και στα 90 άτομα δουλειά και ήδη σκεφτόμαστε τη δημιουργία Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού παραγωγικού χαρακτήρα, στον οποίο θα απασχοληθούν κυρίως γυναίκες, σίγουρα με διευκολυντικούς όρους, όπως η απαλλαγή από φόρους» κατέληξε ο κ. Νάρης.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη Βορείων Σποράδων, συμμετέχουν οι τρεις δήμοι των Βορείων Σποράδων, οι Ενώσεις Ξενοδόχων Σκοπέλου, Σκιάθου και Αλοννήσου, η Δυναμική ΚΕΚ, ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Κολυμβητικός Όμιλος, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ», καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 01/03/2013 και ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή της έως και 31/12/2014.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το