Photo Gallery, Τοπικά

Δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου στα σχολεία

Από αριστερά η κ. Ελένη Ανδρέου και οι κ.κ. Φάνης Τριανταφύλλου, Νίκος Κανελλής και Παντελής Σαμακοβίτης
Από αριστερά η κ. Ελένη Ανδρέου και οι κ.κ. Φάνης Τριανταφύλλου, Νίκος Κανελλής και Παντελής Σαμακοβίτης

 

Σε δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου καλεί τους πολίτες η Αντιφασιστική Κίνηση Βόλου, που διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση αύριο Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο «Μεταξουργείο», στη Νέα Ιωνία. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής στην άνοδο του φασισμού» τόνισε το μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Βόλου κ. Νικ. Κανελλής, ενώ η κοσμήτορας των Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Ελένη Ανδρέου υπογράμμισε ότι στόχος είναι και η δημιουργία μετώπου κατά του φασισμού μέσα στα σχολεία για να σταματήσει «η πλύση εγκεφάλου» των παιδιών.

Ο Φάνης Τριανταφύλλου, αρθρογράφος – εκπαιδευτικός, σημείωσε πως ο φασισμός «δεν πέθανε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», λουφάζει και υποβόσκει και γι’ αυτό η κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη να τον υποστείλει.

Ο φοιτητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Παντελής Σαμακοβίδης ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή ενισχύει το υπάρχον σύστημα, εκμεταλλεύεται την ανέχεια και επεκτείνει την υπεροχή της.

Η αντιφασιστική εκδήλωση της Τετάρτης έχει θέμα συζήτησης: «Ο φασισμός σήμερα, γιατί δυναμώνει, ποιον απειλεί, πώς να τον σταματήσουμε» και ομιλητές θα είναι ο Δημ. Ψάρρας, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Φάνης Τριανταφύλλου, αρθρογράφος και η Εύη Δημοκωστούλα, εκπαιδευτικός.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης καταφέρθηκαν κατά της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι είναι μία επικίνδυνη ναζιστική οργάνωση και με τα τάγματα εφόδου έχει κάνει πολλές δολοφονικές επιθέσεις. «Η Χρυσή Αυγή προτείνει στα σχολεία το πρότυπο μαχαιροβγάλτη εκδικητή» είπαν και πρόσθεσαν πως ο πραγματικός στόχος είναι οι αγώνες των εργαζομένων και εν γένει των πολιτών.
Ο Νίκος Κανελής επισήμανε δε ότι γίνεται προσπάθεια να τσακίσουν τους αγώνες και τους ανθρώπους που αντιστέκονται στη λαίλαπα του φασισμού, ενώ έκανε αναφορά και στη σύλληψη τριών νεαρών στο Βόλο, οι οποίοι ετοιμάζονταν με βόμβες μολότοφ να κάψουν άτυπο τζαμί, σε «ανταπόδοση» μερικών μεροκάματων που τους πρόσφερε η Χρυσή Αυγή σε χωράφια». Ο Ν. Κανελής απηύθυνε κάλεσμα σε εργαζόμενους, μετανάστες, άνεργους και συνταξιούχους, να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο και να κάνουν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη, που είναι και το ζητούμενο για την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας. Προσθέτοντας με έμφαση πως πραγματική αλληλεγγύη (με τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες) κάνει η Αντιφασιστική Κίνηση και εν γένει η Αριστερά, ενώ η αλληλεγγύη που επικαλείται η Χρυσή Αυγή είναι περισσότερο για εντυπωσιασμό.
Η κ. Λένα Ανδρέου ανέφερε πως εδώ και 15 χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ασχολείται με την καταπολέμηση της βίας και του φασισμού στα σχολεία. «Η βία συνδέεται με το φασισμό και τα σχολεία είναι πρόσφορος χώρος για τη Χρυσή Αυγή. Στόχος της άλλωστε είναι να εμφυσήσει το μίσος και να οδηγήσει τα παιδιά σε φασιστικές συμπεριφορές» είπε η κ. Ανδρέου. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν μέτωπο κατά του φασισμού μέσα στα σχολεία και να σταματήσει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να στρατολογήσει τα μικρά παιδιά. Αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές απειλές κατά μελών της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την ανακοίνωση που υπέγραφε γύρω από τη μαύρη ιστορία του φασισμού.
Ο αρθρογράφος Φάνης Τριανταφύλλου τόνισε ότι ο φασισμός είναι μέρος του πολιτικοκοινωνικού συστήματος και δεν τσακίστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσθεσε πως στα σχολεία γίνεται εισβολή φασισμού εδώ και δεκαετίες, μέσα από την σχολική πρακτική και υπογράμμισε πως στην οικοδόμηση ενός αντιφασιστικού μετώπου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι δημοσιογράφοι.

Ο Παντελής Σαμακοβίτης, φοιτητής του Π.Θ., τέλος, επισήμανε ότι η Χρυσή Αυγή επεκτείνεται εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και την ανέχεια των πολιτών.

Οι προαναφερόμενοι, στη διάρκεια της συνέντευξης και απαντώντας σε ερωτήσεις έκαναν λόγο για εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τις αριστερές συλλογικότητες που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το