Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

ΔΗΜΑΡ: Υπάρχουν πολιτικές διεξόδου από την κρίση

 

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Χατζησωκράτης πλαισιωμένος από το γραμματέα της ΝΕ κ. Π. Μουτσινά (αριστερά) και το στέλεχος της ΝΕ κ. Παντ. Μαστρογιάννη

 

 

 

Εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου χθες για την οικονομία

 

 

 

«Είμαστε υπέρ της αλλαγής πολιτικής και όχι γενικά υπέρ συνθημάτων που δεν δίνουν προοπτική στον τόπο όπως να φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Με επιλογές και πραγμάτωση όλων  εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή».

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

 

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Χατζησωκράτης μιλώντας χθες σε κομματική εκδήλωση στο Βόλο, ζήτησε αλλαγές τώρα επισημαίνοντας πως χωρίς την υπέρβαση του σημερινού πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ στο Δημαρχείο Βόλου και στην οποία μίλησαν επίσης ο αντιπρύτανης κ. Μ. Ζουμπουλάκης και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Φ. Λαμπρινίδης, ο κ. Χατζησωκράτης επισήμανε πως «η ΔΗΜΑΡ, αντί των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Εξυγίανσης 2012-2015, υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν:

-στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής,

– στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης,

– στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης,

– και θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση.

Η ΔΗΜΑΡ επικεντρώνει τις προτάσεις της για διέξοδο από την κρίση σε πέντε πεδία:

– Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους. Η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγεί πουθενά, είναι αδιέξοδη. Είναι, ουσιαστικά, επιλογή διαδοχικών μνημονίων, που κάθε επόμενο θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Η ΔΗΜΑΡ έχει εγκαίρως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται ταυτοχρόνως και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση.

Η έκδοση ευρωομόλογου αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση. Η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης αποτελεί εξίσου θετική πρόταση.

Έχουμε επίσης υποστηρίξει σταθερά τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος.

-Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος.

Ένα δημοκρατικό κράτος, αποκεντρωμένο, με μια ισχυρή αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, με πόρους και αρμοδιότητες, στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας αποτελεί την κεντρική επιλογή της ΔΗΜΑΡ.

-Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής. Για να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές μεταβολές χρειάζονται οπωσδήποτε ξεκάθαρες επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα όπως: Άρση των κυριότερων παραγόντων που αποτρέπουν την πραγματοποίηση επενδύσεων (γραφειοκρατία, διαφθορά, απουσία σταθερού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου και, σε ορισμένους τομείς, έλλειψη υψηλής ειδίκευσης προσωπικού). Θέσπιση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, καινοτομίας και ποιότητας. Στήριξη επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξωστρεφή, εξαγωγικό προσανατολισμό. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Έμφαση στη δικτύωση, στις εφαρμογές της πληροφορικής, στις καλές πρακτικές, στα νέα προϊόντα, στις νέες μεθόδους και τεχνικές παραγωγής και διανομής κ.ά.

-Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος. Όταν η ανεργία καλπάζει και το 16% των ανέργων αποτελεί το κατώφλι, όταν τα εισοδήματα των μισθωτών υφίστανται τις δραματικές συμπιέσεις, όταν πάνω από το 25% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τότε η μέριμνα ενός κόμματος της αριστεράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την προώθηση προτάσεων και διεκδικήσεων πρωταρχικής προτεραιότητας, που θα αποτελούν το αναγκαίο δίχτυ προστασίας. Η ΔΗΜΑΡ ζητά επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση.

-Ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η «άλλη πλευρά» για τον ξυλοδαρμό του τέως δημάρχου Ραφήνας

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι εικόνες του ξυλοδαρμού αλλά και της παράσυρσης του τέως…

5 Ιουλίου 2024

Κιρ Στάρμερ: Προσεκτικός, μεθοδικός, πραγματιστής – Ποιος είναι ο νέος βρετανός πρωθυπουργός

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και επίσημα νέο πρωθυπουργό. Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε σήμερα εντολή από…

5 Ιουλίου 2024

Φρίκη μετά τη νέα κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Γατάκι βρέθηκε ακρωτηριασμένο στον Λαγκαδά

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Λίγες μέρες μετά το φρικτό περιστατικό που συνέβη…

5 Ιουλίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 10.361 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί σε 66,3 εκατ. ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2023

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την…

5 Ιουλίου 2024

Αντώνης Ρέμος για φοροδιαφυγή: Δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι ερευνώμενος – Δεν θα ακυρώσω συναυλίες

«Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή», διαμηνύει ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, στην πρώτη του δήλωση…

5 Ιουλίου 2024

Φοροδιαφυγή: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών δύο τραγουδιστές και μία παρουσιάστρια

Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν μπει εκτός από τον τραγουδιστή…

5 Ιουλίου 2024