Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δεύτερη δοκιμασία στις πανελλαδικές

Συνεχίζονται αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας
Συνεχίζονται αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψήφιους να διαγωνίζονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας

Δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων αύριο και οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων θα εξεταστούν στο δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που έχουν επιλέξει ανάμεσα σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή χωρίς προβλήματα και την πρώτη ημέρα εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, όπου τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από τους υποψήφιους βατά και κατανοητά. Από τη Μαγνησία διαγωνίστηκαν την πρώτη ημέρα 1.363 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια θα αρχίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις την Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους. Εκείνοι που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θα συνεχίσουν να εξετάζονται και μέσα στον Ιούνιο.

Πάντως, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία», σημαντικές μεταβολές στη διαμόρφωση των προτιμήσεων των υποψηφίων θα εμφανιστούν φέτος στα μηχανογραφικά τους δελτία, αφού το σχέδιο «Αθηνά» έχει μεταβάλει το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, επιφέροντας αλλαγές κυρίως στα ΤΕΙ. Συγχωνεύτηκαν συνολικά 97 τμήματα, ενώ δεν θα δεχτούν από φέτος φοιτητές 28 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία αφαιρέθηκαν ήδη από το μηχανογραφικό και θα κλείσουν οριστικά σε 5 χρόνια.

Ο αρχικός στόχος του υπουργείου Παιδείας να διατηρήσει τον αριθμό των εισακτέων, παρά τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ώστε να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος μιας επώδυνης συρρίκνωσης, φαίνεται ότι τελικά θα επιτευχθεί. Έτσι, ο μεγαλύτερος όγκος από τις θέσεις που χάθηκαν από τα ΤΕΙ που καταργήθηκαν, φορτώθηκε στις πολυτεχνικές σχολές του τέταρτου πεδίου. Επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι σχολές των ναυπηγών και των μηχανολόγων. Αυξήθηκαν επίσης οι θέσεις σε φυσικομαθηματικές σχολές και σχολές πληροφορικής.

Στο σχέδιο «Αθηνά» αποδίδεται και το γεγονός ότι οι εξετάσεις ξεκίνησαν χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των εισακτέων. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ευθύνη πάντως για την καθυστέρηση ανήκει πλήρως στο υπουργείο Παιδείας. Γιατί ενώ οι αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα υποβλήθηκαν στο ΣτΕ τον Απρίλιο, αφού εν τω μεταξύ το σχέδιο «Αθηνά» είχε γίνει λάστιχο.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΣτΕ, θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τον οριστικό αριθμό των εισακτέων για όλες τις κατηγορίες. Οι 110.000 υποψήφιοι διαγωνίζονται φέτος για 77.500 θέσεις. Υπολογίζεται ότι από τις 77.500 θέσεις, οι 62.500 θα δοθούν σε εισακτέους της γενικής σειράς, οι 9.500 σε υποψήφιους της κατηγορίας του 10% και οι 5.500 σε υποψήφιους Επαγγελματικών Λυκείων. Στους 62.500 εισακτέους περιλαμβάνονται και περίπου 10.000 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες, όπως παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Η ανακατανομή εισακτέων, ασανσέρ για τις βάσεις

Τα πάνω-κάτω στις φετινές βάσεις εισαγωγής θα φέρει η ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας. Οι μεγάλες ανατροπές θα διαμορφωθούν στις πολυτεχνικές και νομικές σχολές. Οι πολυτεχνικές σχολές εισέπραξαν τις θέσεις των εισακτέων που έχασαν τα ΤΕΙ, τα οποία καταργούνται. Έτσι θα έχουν μείωση των βάσεων. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ανοδική, θα κινηθούν οι βάσεις στις θεωρητικές σχολές, λόγω της δραστικής μείωσης των εισακτέων. Με βάση τις μεταβολές αυτές, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η εικόνα των βάσεων αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

1. Ο πήχης εισαγωγής θα χαμηλώσει αισθητά φέτος για τα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, αφού έχουμε αύξηση των θέσεων των εισακτέων. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα τμήματα Ναυπηγών και Μηχανολόγων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε ποσοστά 108% και 82% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρσι. Από την αύξηση των θέσεων εξαιρούνται οι αρχιτεκτονικές σχολές, οι οποίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα και οι Μηχανικοί Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου οι θέσεις της γενικής σειράς μειώνονται κατά 13% εξαιτίας της αύξησης των εισακτέων στο 4ο πεδίο.

2. Πεσμένες θα είναι επίσης οι βάσεις εισαγωγής στις φυσικομαθηματικές, αλλά και στις υπόλοιπες καθηγητικές σχολές του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, καθώς και στα τμήματα της πληροφορικής, αφού και εδώ θα δοθούν φέτος αρκετά περισσότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική, γι’ αυτό και την αναφέρουμε, είναι η περίπτωση του τμήματος Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Από 50 θέσεις εισακτέων πέρσι, φέτος θα δεχθεί 200 εισακτέους. Τα αντίστοιχα τμήματα του ΟΠΑ και του Πειραιώς θα έχουν πολύ μικρή διαφορά, κατά 15 και 60 θέσεις, αντίστοιχα, περισσότερες από πέρσι, ενώ στο τμήμα Πληροφορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δόθηκαν φέτος 50 θέσεις περισσότερες.

3. Αντίστροφη πορεία, ανόδου δηλαδή, θα εμφανίσουν οι ιατρικές σχολές και τα συναφή ιατρικά τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου, εκτός από τα οδοντιατριακά τμήματα. Και αυτό γιατί οι θέσεις των ιατρικών τμημάτων θα είναι φέτος λιγότερες. Εκτός όμως από το μικρότερο αριθμό των θέσεων, καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τις διαχρονικά υψηλές βάσεις που διαμορφώνονται στα ιατρικά τμήματα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Και αυτές παραδοσιακά είναι σταθερά υψηλές, ακόμη και όταν ένα θέμα της Φυσικής ή των Μαθηματικών απευθύνεται σε πολύ λίγους. Εάν, παρ’ όλα αυτά, οι βάσεις των ιατρικών σχολών δεν εμφανίσουν άνοδο, αυτό θα οφείλεται, σαφώς, στη διαφοροποίηση των προτιμήσεων των υποψηφίων, οι οποίοι ενδεχομένου να στραφούν φέτος σε άλλες επιλογές, εξαιτίας της οικονομικής απαξίωσης των γιατρών.

4. Πιο εύκολη θα γίνει και η εισαγωγή στις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου, αφού και εδώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει αύξηση στις θέσεις των εισακτέων. Η μέση αύξηση θέσεων είναι περίπου στο 20%, εκτός από τα τμήματα Στατιστικής οποία υπερδιπλασιάζουν, σε σχέση με πέρσι, τους εισακτέους. Η αύξηση στα τμήματα αυτά ανέρχεται στο 114%. Υπάρχουν όμως και κάποια τμήματα στο ίδιο πεδίο που δεν θα δεχτούν περισσότερους εισακτέους. Είναι τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που έχει μηδενική αύξηση και το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου του Πειραιά που έχει 7% μείωση των θέσεών του από πέρσι.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές θα εμφανιστούν φέτος στις Θεωρητικές σχολές του πρώτου πεδίου, αφού στις θέσεις αυτές έπεσε φέτος «μαχαίρι». Επομένως μπορούμε να πούμε με απόλυτη ασφάλεια ότι οι βάσεις κυρίως στις πιο δημοφιλείς σχολές, όπως είναι οι νομικές, θα εμφανίσουν σημαντική άνοδο. Οι τρεις νομικές σχολές, σε Αθήνα, θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, χάνουν συνολικά 231 θέσεις. Οι φιλολογικές σχολές, καθώς κρίνονται πιο απαξιωμένες από πλευράς ζήτησης των υποψηφίων, έχασαν 618 θέσεις. Συνολικά τα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου χάνουν 1.334 θέσεις.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το