Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Κι όμως οι διακοπές υδροδότησης μειώνονται

0DEYAMB

Συνολικά 300 κατοικίες έμειναν μέσα στο 2013 χωρίς νερό, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν ανοίξει παράνομα τα ρολόγια – μετά από διακοπές λόγω οφειλών – και αυτά αφαιρέθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, μέσα στην καρδιά της κρίσης, οι διακοπές νερού παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 58%, σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης.

Το 2010 οι διακοπές νερού ήταν 5.600 (αντίστοιχα νούμερα καταγράφηκαν και τις προηγούμενες χρονιές), το 2011 που η χώρα βρέθηκε στο «μηδέν» ήταν 6.200, το 2012 οι διακοπές ήταν 3.600 και το πρώτο δεκάμηνο του 2013 είναι 2.400.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Οικονομίδης εξήγησε ότι η καθιέρωση και η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο βοήθησε πολλούς να πληρώνουν περιορισμένα ποσά για το νερό, ενώ οι διακανονισμοί για όσους αδυνατούν να πληρώσουν είναι σχεδόν… ανεξάντλητοι.

Οι αφαιρέσεις ρολογιών το 2010 ήταν 700 και οι επανασυνδέσεις 4.850. Το 2011, που οι διακοπές ήταν 6.200, οι αφαιρέσεις ρολογιών ήταν 600 και οι επανασυνδέσεις 5.000. Το 2012 που οι διακοπές ήταν 3.600, οι αφαιρέσεις ρολογιών ήταν 750 και οι επανασυνδέσεις 330. Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 οι διακοπές είναι 2.400, οι επανασυνδέσεις 2.100 και οι αφαιρέσεις ρολογιών 300.

«Όπου δεν υπάρχει επανασύνδεση δεν σημαίνει αυτόματα ότι μένουν οικογένειες χωρίς νερό. Σημαίνει ότι πολλά διαμερίσματα κλείνουν, είτε γιατί έφυγαν οι ενοικιαστές που άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς, είτε γιατί παραμένουν ανοίκιαστα επειδή δεν ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης να νοικιάσει» τόνισε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Οικονομίδης.

«Δεν μένει κανείς χωρίς νερό γιατί κάνουμε διακανονισμούς, ενώ όσοι έρχονται για διακανονισμό και δεν έχουν ενημέρωση, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις τους εντάσσουμε στο κοινωνικό τιμολόγιο» σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

Στο μεταξύ, διαμαρτυρόμενοι πολίτες καταγγέλλουν τη ΔΕΥΑΜΒ γιατί στις επανασυνδέσεις του νερού – μετά από παράνομη διάρρηξη του ρολογιού – επιβάλλει εγγύηση 70 ευρώ.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ απάντησε ότι το ποσό προέκυψε καθώς το απαίτησαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και το αίτημά τους κρίθηκε δίκαιο. Απαίτησαν οι ιδιοκτήτες να υπάρχει εγγύηση γιατί υπάρχουν ενοικιαστές που τους «φεσώνουν» και δεν πληρώνουν το νερό. Εξαφανίζονται από τα διαμερίσματα και για τους ιδιοκτήτες- εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομά τους – μένει το χρέος.

 

Ζημιά σε αγωγό

ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ      

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση της ΔΕΥΑΜΒ για την αποκατάσταση ζημιάς σε αγωγό μεταφοράς νερού από πηγή κοντά στον Άγ. Βλάσιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να εργαστεί το συνεργείο της Επιχείρησης εξαιτίας της δύσβατης τοποθεσίας.

Ο αγωγός νερού που συνδέει την πηγή «Αη-Γιαννάκη» με τις δεξαμενές Παλαιοκάστρου και Άνω Λεχωνίων, έσπασε το απόγευμα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου έπειτα από πτώση δέντρου (μεγάλη οξιά) στο σημείο της εναέριας όδευσης του αγωγού από το ρέμα της περιοχής, κοντά στις πηγές. Συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο μετέβη το πρωί της Τετάρτης στο σημείο της ζημιάς, με τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία αφαίρεσε το τμήμα του αγωγού που έσπασε, μήκους περίπου 20 μέτρων. Για την αντικατάσταση του αγωγού, ωστόσο, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, καθώς από την πτώση του δέντρου είχε καταρρεύσει και ο πύργος στήριξης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επέμβαση στη βάση του πύργου με ρίψη μπετόν. Την περιοχή επισκέφθηκε ο αντιδήμαρχος Αγριάς – Αρτέμιδας κ. Σωτήρης Χαλκιάς προκειμένου να ενημερωθεί για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη πηγή ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι απαραίτητες εργασίες, έγιναν νέες υδρομαστεύσεις και πλέον συγκεντρώνονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού που πριν χάνονταν στο ρέμα. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, η ποσότητα νερού από την πηγή «Αη-Γιαννάκη» με την οποία τροφοδοτείται η δεξαμενή των Άνω Λεχωνίων, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το