Photo Gallery, Τοπικά

Δεσμεύσεις της Τ. Μπιρμπίλη για το Βόλο

Συνάντηση της υπουργού με το δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη και το βουλευτή Κ. Καρτάλη


Τι είπε για Κάρλα, ρυθμιστικό σχέδιο, Παγασητικό, Διάταγμα Πηλίου, λιμάνι, Βαμβακουργία, εργοστάσιο βιομάζας

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει συνολικά το περιβαλλοντικό ζήτημα της Κάρλας και του εργοστασίου καύσης βιομάζας που προτίθεται να κατασκευάσει στο Βόλο ιδιωτική εταιρεία.

Τα δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.

Ο δήμαρχος σε χθεσινή συνέντευξη ζήτησε να τροποποιηθεί η έξοδος του βιολογικού της Λάρισας, ο οποίος απορρέει τα αστικά λύματα στο λημναίο περιβάλλον, ενώ για το εργοστάσιο της βιομάζας δήλωσε ότι επιστράφηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων στην εταιρεία για να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα λειτουργίας της επένδυσης από την πρώτη ύλη μέχρι την παραγωγή.

 

Ατζέντα με δέκα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που συνδέονται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές του νέου Δήμου Βόλου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Σκοτινιώτης έδωσε χθες έμφαση στην πρόθεση του Υπουργείου να διαθέσει κονδύλια στον δήμο Βόλου για την μελέτη αναθεώρησης του προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου καθώς και στην πρόθεση να δημιουργήσει δίκτυο μέτρησης αέριας ρύπανσης.

«Έγινε μια σημαντική σύσκεψη, που την είχαμε προετοιμάσει μεθοδικά με τον Κώστα Καρτάλη, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας πιστεύω πως θα φανούν το επόμενο διάστημα. Η  συμμετοχή στη σύσκεψη όλης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την Υπουργό κ.Τίνα Μπιρμπίλη. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας προσπαθούμε συντονισμένα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή  συγκυρία,  να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την προώθηση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσουμε τον Δήμο Βόλου αξιόπιστο συνομιλητή και με ειδικό βάρος σε όλα τα κέντρα αποφάσεων», δήλωσε.

Ο βουλευτής Κ. Καρτάλης δήλωσε ότι με τον δήμαρχο είχε προεπεξεργασθεί θέματα για το πολεοδομικό συγκρότημα  Βόλου και είχαν την ευκαιρία να τα εξειδικεύσουν κατά τη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

«Χαίρομαι γιατί υπήρχε θερμή ανταπόκριση από το Υπουργείο και συμφωνήθηκαν οι επόμενες κινήσεις. Στόχος μας είναι ο Βόλος να έχει τις λύσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δικαιούται». Τόνισε

 

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σκοτινιώτη:

Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου η κ. Μπιρμπίλη δεσμεύθηκε ότι σε 15 περίπου μέρες θα γίνει η παρουσίαση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο επιβάλλεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο Βόλο και ταυτόχρονα να προστατεύσει το αστικό περιβάλλον.

Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση και τις τελικές κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου ώστε να μη δημιουργούνται αντιφάσεις, ενώ ειδικότερη συζήτηση έγινε για το θέμα της Περιφερειακής Οδού ως προς τη δυνατότητα να φιλοξενήσει παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες αλλά και σχετικά με την ανάγκη διατήρησης ελεύθερης ζώνης και την πολεοδομική μελέτη της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής.

Για το Προεδρικό Διάταγμα Πηλίου συμφωνήθηκε να ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ στο Δήμο Βόλου η εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ.

Για το θέμα της Βαμβακουργίας το ΥΠΕΚΑ εμφανίσθηκε καταρχήν θετικό να στηρίξει το σχέδιο τριπλής χρηματοδότησης και δεσμεύθηκε να εξετάσει την πηγή χρηματοδότησης για την κατεδάφιση του κτιρίου, αλλά και να προωθήσει την έκδοση του   απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος για το  τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο.

Για την αέρια ρύπανση η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι στο Βόλο θα οργανωθεί  νέο δίκτυο μέτρησης των αερίων ρύπων, που θα ομογενοποιήσει όλους τους επιμέρους σταθμούς που λειτουργούν στο Π.Σ. Βόλου.

Για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το λιμάνι Βόλου συζητήθηκε η αυστηροποίηση των όρων ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικότερα η συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.

Για τη βελτίωση των συνθηκών πρόληψης και την αντιπυρρική προστασία των περιαστικών δασών (Γορίτσα, Επισκοπή) ζητήθηκε να κατατεθεί σχετική πρόταση στο μέτρο 2.26 του Προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», το οποίο είναι στη διαχείριση του ΥΠΕΚΑ.

 

Η Κάρλα

Για το θέμα της λίμνης Κάρλας έγινε αναλυτική συζήτηση στη βάση και των πρώτων συμπερασμάτων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με τη δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να ενισχύσει τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, να εγκαταστήσει μετρητικό δίκτυο, να πυκνώσει τους ελέγχους σε σημειακές πηγές στο σύστημα Πηνειός-Κάρλα και να τροποποιήσει το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας, ώστε η απόρριψη των λυμάτων να γίνεται κατάντη του αντλιοστασίου.

Για τη χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Βόλου επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ο Παγασητικός.

Τέλος, για το θέμα του εργοστασίου βιομάζας στη Μαγνησία η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι επεστράφη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, ώστε να αποσαφηνισθεί ο συνολικός κύκλος λειτουργίας της μονάδας (παραγωγή καύσιμης ύλης-μεταφορά-καύση), ενώ εκφράσθηκε επιφύλαξη από το ΥΠΕΚΑ ως προς το αν η καύσιμη ύλη που θα εισάγεται από την Ιταλία είναι βιομάζα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  υπό την προεδρία της Υπουργού  Τίνας Μπιρμπίλη και έλαβαν επίσης μέρος ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, οι Γενικοί Γραμματείς Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Άρης Αλεξόπουλος και Μαρία Καλτσά και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ανδ. Ανδρεαδάκης.

Στη σύσκεψη θα συμμετείχε και η κ. Ροδούλα Ζήση, αλλά δεν μπόρεσε λόγω συμμετοχής της σε κοινοβουλευτική αποστολή εκτός Ελλάδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το