Photo Gallery, Τοπικά

Δεν χαμογέλασαν οι έμποροι παρά τις εκπτώσεις

Οι έμποροι του Βόλου εκτιμούν πως ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο τέλος των εκπτώσεων θα είναι πεσμένος

 

Σε μέτρια επίπεδα κυμαίνεται η κατανάλωση στη φετινή περίοδο των εκπτώσεων στο Βόλο, η οποία μάλιστα σε σχέση με πέρυσι καταγράφει μείωση γύρω στο 30%. Ανήσυχοι είναι οι έμποροι που βλέπουν το δύσκολο από την άποψη αγοραστικής κινητικότητας Σεπτέμβριο να πλησιάζει, ενώ οι φόβοι για νέα λουκέτα στην αγορά επανέρχονται όλο και πιο έντονοι.

Ένα μήνα μετά την έναρξη των εκπτώσεων και οι έμποροι έχουν ήδη μια εικόνα για την διαμόρφωση της αγοραστικής κίνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα που μπορεί να συμπυκνωθεί ως εξής: Οι καταναλωτές αγόρασαν τα εντελώς απαραίτητα και γενικά η αγοραστική κίνηση ήταν μέτρια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κώστας Τσέλιος τόνισε πως «η αγοραστική κίνηση κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και σίγουρα πιο κάτω του αναμενόμενου. Ο κόσμος είναι σε γενικές γραμμές συγκρατημένος και αγοράζει μόνο το απαραίτητο. Και εδώ εντοπίζεται η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως φέτος σε σχέση με πέρυσι η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 30%, μολονότι οι τιμές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με πριν δύο χρόνια αγγίζοντας ακόμη και το 20%. Βέβαια την τελική εικόνα θα την έχουμε μετά το τέλος των εκπτώσεων, οπότε και θα διενεργήσουμε τη σχετική έρευνα».

Οι έμποροι εκτιμούν πως ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο τέλος των εκπτώσεων θα είναι πεσμένος. Η αγωνία μάλιστα για την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων εν όψει του πολύ δύσκολου πάντοτε για την αγοραστική κίνηση φθινοπώρου γίνεται όλο και πιο έντονη.

Όπως είπε ο κ. Τσέλιος, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει στο Βόλο 100 και πλέον εμπορικά καταστήματα, ωστόσο το ερώτημα είναι πόσες εμπορικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να κλείσουν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω πτώσης του τζίρου και αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα νέα καταστήματα που άνοιξαν, είναι ελάχιστα. Εξάλλου για να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 15.000-20.000 ευρώ σε μετρητά, αφού πλέον οι προμηθευτές δεν δίνουν πίστωση.

Οι έμποροι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες κρίσιμες γι’ αυτούς ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν την τωρινή δύσκολη στιγμή και να ορθοποδήσουν σταδιακά.

Ουσιαστικά ζητούν τα εξής: Πρώτον, να μπουν και οι έμποροι στο καθεστώς των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν λάβει. Δεύτερον, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ που καταβάλλονται ανά δίμηνο. Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία το 60% των εμπόρων δεν έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζουν ακόμη και τους έξι μήνες. Μια τέτοια ρύθμιση θα «ανακούφιζε» τους εμπόρους που δίνουν αρκετά χρήματα ανά δίμηνο για την ασφάλειά τους. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ζητούν να «παγώσουν» οι όποιες οφειλές υπάρχουν. Τρίτον, να υπάρξει σταδιακή μείωση των ενοικίων. Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρουν οι έμποροι, τα ενοίκια στα εμπορικά καταστήματα έχουν μειωθεί μέχρι 15-20%, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μείωση.

 

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το