Photo Gallery, Τοπικά

Δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το φράγμα Παναγιώτικο

Η απώλεια στο φράγμα Παναγιώτικο είχε φτάσει στα 3.800 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, όταν όλοι οι οικισμοί, από τα Καλά Νερά μέχρι και το Τρίκερι, καταναλώνουν ημερησίως περίπου 1.600 κυβικά μέτρα νερού

 

Στην αναζήτηση των αιτιών που προκαλούν την απώλεια νερού στο φράγμα Παναγιώτικο, η οποία μάλιστα ημερησίως είναι διπλάσια της κατανάλωσης από τους δημότες όλων των εξυπηρετούμενων χωριών και οικισμών, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας χαρακτηρίζει ως υπερβολικές τις αναφορές φορέων του Δήμου Νοτίου Πηλίου ότι το φράγμα μπορεί να πλημμυρίσει και σπάσει σε μια ενδεχόμενη νεροποντή.

Πιθανότατα τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει στο Βόλο η σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη και άλλων αρμόδιων φορέων για το φράγμα Παναγιώτικο. Από την Περιφερειακή Ενότητα καταρτίζεται φάκελος για τη συνολική κατάσταση του Φράγματος, προκειμένου να γίνει και μελέτη. Μέσα σε αυτό το φάκελο εντάσσεται και το ζήτημα της υδρορροής. Αλλά, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κοπάνας, «λόγω της αύξησης της υδρορροής, για την οποία εμείς πρώτα ενημερώσαμε το δήμο Νοτίου Πηλίου, δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε γεωφυσική έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών. Μεταξύ των, είναι πιθανόν να οφείλεται και στο ρήγμα που ήδη υπάρχει».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε αν το έργο έχει παραληφθεί από το υπουργείο. Η εταιρεία του εργολάβου που ανέλαβε την κατασκευή του έργου δεν υπάρχει. Πάντως σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακοτεχνίες, θα αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως «φαίνεται να υπάρχουν τεχνικές αστοχίες στο έργο του φράγματος και εδώ και μερικές ημέρες έχουν ξεκινήσει έρευνες από την τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας για να εντοπιστεί πού βρίσκεται το πρόβλημα. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα ενημερωθώ σχετικά από την τεχνική υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια θα ζητήσουμε από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανήκει το έργο, να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις».

Στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι αναφορές που έγιναν από τους υπεύθυνους φορείς του έργου και είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η άποψη ότι «υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του φράγματος, καθώς σε μια ενδεχόμενη νεροποντή είναι δυνατό το φράγμα να πλημμυρίσει και να σπάσει», κρίνονται κατά την άποψη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας υπερβολικές κυρίως ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκροή του φράγματος.

Επισημαίνουμε τα εξής: Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας δεν παρακολούθησε την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου σε καμία από τις φάσεις του (η επίβλεψη έγινε από την τότε Περιφέρεια Θεσσαλίας, νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) ώστε να έχει ιδία αντίληψη όλων εκείνων των σημείων που αφορούν στην εν γένει συμπεριφορά του έργου και σχετίζονται βεβαίως με τα θέματα της ασφαλούς λειτουργίας του.

Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών έχει να κάνει μόνο με τις εργολαβίες που ανέλαβε και αφορούσαν στην κατασκευή του κεντρικού αγωγού άρδευσης – ύδρευσης μέχρι το Τρίκερι του Δήμου Ν. Πηλίου καθώς και του ταχυδιυλιστηρίου, για τα οποία έργα ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να γνωμοδοτήσει. Άλλωστε, σε αυτά τα έργα η Περιφερειακή Ενότητα εκτελεί αυτή τη στιγμή εργασίες αποκατάστασης ζημιών και φθορών (κατασκευή τοιχίου, κάλυψη αγωγού), προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε στη συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούσαν στην ολοκλήρωση του έργου. Ανατέθηκε σε εργολάβο μελετητή η σύνταξη του φακέλου μελέτης όλων των απαιτούμενων εργασιών που αφορούν στη διασφάλιση και βέβαια στη σωστή διαχείριση του έργου και στην οποία μελέτη περιλαμβάνεται η εύρεση της αιτίας της εκροής.

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ξεκίνησε αυτοβούλως και έξω από τη σφαίρα ευθύνης της, αλλά με ενδιαφέρον και ευαισθησία για το έργο, πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, αλλεπάλληλες επισκέψεις και αυτοψίες σε αρκετές περιπτώσεις παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη κ. Αρ. Κοπάνα στο χώρο του φράγματος με απώτερο σκοπό την καταγραφή όλων των σημείων που αφορούσαν στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Η σημαντικότερη διαπίστωση υπήρξε η διαρροή στον πόδα κατάντη του φράγματος. Η παρατήρηση αυτή δημιούργησε εύλογες ανησυχίες όσον αφορά στην εξέλιξη του φαινομένου, όχι όμως και ανατρεπτικές για τη ζωή και τη λειτουργία του έργου. Διαπιστώθηκε μια αυξητική τάση διαρροής από την Υπηρεσία μας, και για το λόγο αυτό έχουμε εντείνει την παρακολούθηση με γεωλόγο της υπηρεσίας μας.

Δεν υπάρχει λόγος κινδυνολογίας από κανέναν φορέα και η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. Αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων υπό τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, όπου θα γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας του Νοτίου Πηλίου ότι παρακολουθούμε στενά το θέμα, δεν το αφήνουμε στην τύχη του και θα πράξουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να θωρακίσουμε το φράγμα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου.

Το ζήτημα δεν είναι να πανικοβληθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς άλλα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και αυτό θα κάνουμε».

Η διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι καταναλώνεται

Από πλευράς του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Λεγαντής σημείωσε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον ταμιευτήρα. Οι αιτίες της υδρορροής είναι διάφορες. Για παράδειγμα μπορεί να παίζει ρόλο και το ρήγμα που είναι εμφανές στο πάνω μέρος του φράγματος και το οποίο τώρα έχει 6-7 πόντους άνοιγμα. Αυτό το ρήγμα μπορεί να φτάνει μέχρι τον πυθμένα και εκεί να οφείλεται η απώλεια νερών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή η στάθμη του νερού είναι επτά μέτρα κάτω από το σημείο της υπερχείλισης. Στις 22 Αυγούστου η απώλεια είχε φτάσει 158 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, δηλαδή γύρω στα 3.800 κυβικά μέτρα ημερησίως, όταν όλοι οι οικισμοί από τα Καλά Νερά μέχρι και το Τρίκερι καταναλώνουν ημερησίως γύρω στα 1.600 κυβικά μέτρα νερού. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι πως η ποσότητα της απώλειας νερού αυξάνει καθημερινά.

Η συνολική ποσότητα νερού που μπορεί να έχει ο ταμιευτήρας, στο σημείο μάλιστα υπερχείλισης, ανέρχεται στο 1.600.000 κυβικά μέτρα νερού. Το καλοκαίρι διοχετεύεται νερό από τις πηγές ενώ το χειμώνα από τα όμβρια ύδατα.

Οι εργασίες επισκευής θα πρέπει να ξεκινήσουν προτού αρχίσουν οι βροχές. Πάντως, για να γίνουν οι παρεμβάσεις, δεν αποκλείεται να πρέπει να αδειάσει ο ταμιευτήρας. Το άδειασμα του ταμιευτήρα δεν έχει ξαναγίνει. Πάντως θα μπορούσε να συμβεί με συστηματικότητα και χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού όλο το νερό διοχετεύεται στο Πλατανόρεμα.

Ο κ. Λεγαντής υπογράμμισε πως το πρόβλημα έχει άλλες διαστάσεις, καθώς ο Δήμος προγραμμάτιζε να κάνει συμπληρωματικά έργα για το φράγμα, όπως η υλοποίηση του υδρευτικού αγωγού των χωριών και οικισμών της βόρειας πλευράς, δηλαδή από Λαμπινού μέχρι Πλατανιά, όπου συνολικά έχουν ανορυχθεί 100 γεωτρήσεις, προκειμένου να υδροδοτούνται αυτές οι περιοχές.

Αγωγός για άρδευση καλλιεργειών από το φράγμα υπάρχει προς την Κορώπη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το