Photo Gallery, Τοπικά

Δεν μπορούν να πληρώσουν την Εφορία

Η οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναδεικνύεται περίτρανα από τα ποσά που καταβάλλουν οι υπόχρεοι στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.)

Η οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναδεικνύεται περίτρανα από τα ποσά που καταβάλλουν οι υπόχρεοι στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου (Α’-Β’). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εφορίας, κανένας φορολογούμενος δεν πληρώνει ολόκληρη τη δόση… Στο μεταξύ και οι Εφορίες της Μαγνησίας αναμένεται να ενταχθούν μέχρι τέλος του τρέχοντα μήνα στο πρόγραμμα «Ανοιχτές Εφορίες», μέσω του οποίου θα δίδεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο από το Βόλο, να έχει πρόσβαση σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν οι Έλληνες καταθέτες ξένων τραπεζών, προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα λάβουν ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου, η οικονομική ανέχεια πολλών νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων, εξαναγκάζει τους φορολογούμενους να πληρώνουν μέρος της δόσης που οφείλουν στην Εφορία και είναι χαρακτηριστικό, ότι από τα 500 περίπου διπλότυπα που εκδόθηκαν την Πέμπτη, εισπράχθηκαν μόλις 250.000 ευρώ, δηλαδή η αντιστοιχία ήταν ένα διπλότυπο για 500 ευρώ φόρο.

«Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Δεν πληρώνουν όλη τη δόση, αλλά έναντι», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Πάντως, η έκκληση για να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, εισακούστηκε. Αν και η επίσημη προθεσμία για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων έληξε την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σιωπηρή παράταση της διαδικασίας έως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους, που είτε αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη συμπλήρωση της εφαρμογής του Taxinet, είτε δεν πρόλαβαν εγκαίρως να μαζέψουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που έβγαλαν κεφάλαια, άνω των 100.000 ευρώ, στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011, καλούνται να αποδείξουν ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια, τα οποία έχουν φορολογηθεί.

Πολλοί, ωστόσο, φορολογούμενοι έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συλλογή αποδεικτικών, όπως π.χ. βεβαιώσεις μερισμάτων, καθώς πολλές τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις δεν διατηρούν οργανωμένο αρχείο και καθυστερούν να κοινοποιήσουν τα σχετικά αποδεικτικά.

Γι’ αυτό και η ανταπόκριση των φορολογουμένων είναι σχετικά περιορισμένη και από τους 300 περίπου που έχουν επισημανθεί ότι έχουν βγάλει χρήματα την εν λόγω τριετία στο εξωτερικό από τη Μαγνησία, ούτε οι μισοί δεν είχαν προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, για να δώσουν διευκρινίσεις. Στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, είναι ελάχιστοι, περίπου δέκα.

Αν και μετά τις 15 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι δεν καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, όσοι δηλαδή δεν αποδείξουν ότι τα εμβάσματα που έβγαλαν έχουν φορολογηθεί, θα λάβουν νέα επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν, επί των εισοδημάτων που δεν δικαιολόγησαν, φόρο ίσο με 45%.

«Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ψάχνουν να βρουν τα στοιχεία, για να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα, γι’ αυτό και η παράταση είναι επιβεβλημένη», προσθέτει το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι την Πέμπτη, από τους 25.000 φορολογούμενους που είχαν λάβει τα ειδικά ειδοποιητήρια, λιγότεροι από 7.000 χρησιμοποίησαν την ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις.

«Ανοιχτές Εφορίες»

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις Εφορίες θα έχουν οι φορολογούμενοι, καθώς το νέο Taxis συνδέει ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες και καταργεί την έννοια της «αρμόδιας» ΔΟΥ. Οι Εφορίες της Μαγνησίας αναμένεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρική αρχιτεκτονική και φιλοσοφία. Η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου.

«Θα μπορούμε να βλέπουμε, χωρίς server, από την Εφορία μας όλες τις Εφορίες της χώρας», σημειώνει το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Το νέο TAXIS τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία, πιλοτικά, στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της επικράτειας.

Το νέο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει, αφορούν:

– Στην πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο Διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.

– Την πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.

– Στην ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, που αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

– Στην παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο, για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.

– Στην υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παράβολου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.

– Στην ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το