Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα πριν το 1979

Δεν ικανοποιεί το ΤΕΕ Μαγνησίας η απάντηση του ΥΠΕΚΑ για τις κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου
Δεν ικανοποιεί το ΤΕΕ Μαγνησίας η απάντηση του ΥΠΕΚΑ για τις κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου

 

Οριστικά εξαιρούνται από την κατεδάφιση όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν το 1979, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν παράβολο 500 ευρώ. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σ. Αλεξιάδης, στην απάντησή του στο ΤΕΕ Μαγνησίας, αναφορικά με τη νομιμοποίηση των κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας με τη επιστολή του ζητούσε να κινηθούν οι διαδικασίες και με την έκδοση εγκυκλίου οι συγκριμένες κατοικίες να θεωρούνται νόμιμες, καθώς δεν είναι δυνατόν κατοικίες που ανεγέρθηκαν με την αρωγή της πολιτείας, την συγκατάθεσή της και κυρίως με την επίβλεψη του και σώματος του Μηχανικού του Στρατού, μετά από πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια να κρίνονται ως αυθαίρετες.

Έως πριν λίγο καιρό και πριν την ισχύ του Ν.4014/2011, από το πρώην Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Ν. Μαγνησίας γινόταν δεκτή ως αποδεικτικό νομιμότητας των αντισεισμικών κατοικιών που προαναφέρθηκαν -όταν π.χ. επρόκειτο να εκδοθεί άδεια προσθήκης σε αυτές- η βεβαίωση του υποθηκοφυλακείου, που αποδείκνυε την λήψη στεγαστικού σεισμοπλήκτου δάνειου την χρονική περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε.

Με την ισχύ του νέου Ν.4014/2011 άρθρο 23 παρ.2α πλέον καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή και έτσι πλέον είναι απαιτητή η διαδικασία νομιμοποίησης αυτών των κατοικιών. Τούτο όμως σημαίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, που αφορά αφ’ ενός μεν στο πρόστιμο που επιβάλλεται και αφ’ ετέρου στο κόστος του ιδιώτη Μηχανικού, ο οποίος και θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία αυτή.

 

Η απάντηση

 

Στην απάντησή του προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτη Αναγνώστου,  ο κ. Αλεξιάδης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «μέριμνά μας από την αρχή επεξεργασίας των νένω ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης εδώ και επτά μήνες ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός δίκαιου, ορθολογικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Η νέα νομοθετική προσέγγιση που βρίσκεται σήμερα υπό δημόσια διαβούλευση, αφενός κωδικοποιεί και «συμμαζεύει» το μέχρι σήμερα νομοθετικό περιβάλλον και αφετέρου ενσωματώνει διατάξεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα, που παρέμεναν έωλα για δεκαετίες. Αυτή η προσπάθεια γίνεται ολιστικά και όχι αποσπασματικά, ώστε ο νέος μηχανισμός να είναι μόνιμος και υπό προϋποθέσεις να οδηγεί σε οριστική εξαίρεση από κατεδαφίσεις και επιβολή περαιτέρω ποινών. Πρόθεσή μας για την οποία και κατά την τελευταία σας επίσκεψη στο Υπουργείο μας σας είχαμε ενημερώσει, είναι να αντιμετωπιστούν σε όλη τους τη διάσταση και όχι μεμονωμένα και «φωτογραφικά» ανά την επικράτεια και παρόμοια με το εν θέματι προβλήματα. Για το λόγο αυτό στο άρθρο 9 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου, προβλέπεται η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που υφίστανται προ του έτους 1975. Η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο (με καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς υποχρέωση υποβολής σχεδίων κ.λ.π.). Πέραν του ζητήματος που θέτετε στην σχετική επιστολή σας, με τη ρύθμιση που προτείνουμε, δίνουμε διέξοδο για λύση και σε περιπτώσεις ακινήτων που είχαν αδειοδοτηθεί από κοινοτάρχες, αστυνομία ή άλλες αρχές (π.χ. ακίνητα σε χωριά) κατά το παρελθόν και το πράττουμε μάλιστα με τρόπο μόνιμο, ξεκάθαρο και κοινωνικά δίκαιο, ώστε να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα της διοίκησης σε ότι αφορά στην τεκμηρίωση νομιμότητας των εν θέματι κατασκευών, που υλοποιήθηκαν από το κράτος για κάλυψη εκτάκτων αναγκών του πληθυσμού, εξαιτίας φυσικής καταστροφής ή αδειοδοτούνταν με τρόπο πρόχειρο και μη συστημικό από διάφορες αρχές».

Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Αναγνώστου, η εν λόγω απάντηση δεν ικανοποιεί το ΤΕΕ Μαγνησίας, καθώς όπως υποστήριξε, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κατοικιών να μην πληρώσουν το αντίτιμο των 500 ευρώ, καθώς οι άδειες εκδόθηκαν από δημόσιο φορέα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας θα επανέλθει επί του θέματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το