Οικονομία

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Για την περίοδο 2015-2016 τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών
Για την περίοδο 2015-2016 τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών

Διαφορετική εκτίμηση από αυτή των συντακτών της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία κάνουν οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τοποθετώντας το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-2016 στα 4,2 δισ. και όχι στα 8 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι σαφώς πιο εύκολο να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το συνολικό δημοσιονομικό κενό, με βάση και την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι 2,2% του ΑΕΠ σωρευτικά για τη διετία 2015-2016 και όχι 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και επιπλέον 2,2% του ΑΕΠ για το 2016. Οπότε, αναφέρουν οι ίδιοι, εάν ληφθούν μόνιμα μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015, τότε θα απαιτούνται για το 2016 μόνον επιπλέον μέτρα ύψους 0,4% του ΑΕΠ.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου, τα χρήματα αυτά ισοδυναμούν με 5% αύξηση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης το 2015- 2016. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αύξηση αυτή θα έρθει αυτόματα μόλις βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία – μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου – σταθεροποιηθεί η οικονομία, και αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η ανάπτυξη και η προστασία των στρωμάτων εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις θετικές παραδοχές της Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με την έγκριση της ευρωζώνης για την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Τα γεγονότα αυτά, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα αρχίζει να βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση και δεν χρειάζεται διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, αλλά και εφησυχασμού.

Η ΔΗΜΑΡ, στην ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πρόσθετο μέτρο σε μισθούς και συντάξεις. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αναγκών που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και η δημόσια διοίκηση».

«Η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι η άμεση προτεραιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Εν τω μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από CCC, με “σταθερή” προοπτική, όπως αναφέρει ανακοίνωσή του οίκου.

Ο Fitch φαίνεται να εκτιμά πως η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας και εικάζει πως το σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης αρχίζει να αποδίδει, ενώ υπάρχει «ξεκάθαρη πρόοδος» στην εξάλειψη των διπλών ελλειμμάτων (δημοσιονομικό και εξωτερικών συναλλαγών).

Ωστόσο, ο οίκος Fitch συμπληρώνει πως «η μείωση του χρέους και η χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους οδήγησαν τους δείκτες οικονομικού κλίματος της κεντρικής τράπεζας σε υψηλό τριών ετών και ο κίνδυνος για έξοδο από την Ευρωζώνη απομακρύνθηκε».

Και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται εντός των στόχων και η χώρα δίνει την εικόνα ότι βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

«Η παρούσα κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη δέσμευση στο οικονομικό πρόγραμμα από τους προκατόχους της, δεσμευόμενη για περαιτέρω εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή και μια ανανεωμένη προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το