Photo Gallery, Τοπικά

Δεν είναι ταμπού ο καρκίνος

Στη Μαγνησία, στα 26 χρόνια λειτουργίας της «Φλόγας», έχουν καταγραφεί πάνω από 200 περιστατικά, ενώ πάνω από 150 είναι τα παιδιά που σήμερα είναι καλά στην υγεία τους

Στα 26 χρόνια λειτουργίας  του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με καρκίνο «Φλόγα» στη Μαγνησία, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 περιστατικά, ενώ πάνω από 150 είναι τα παιδιά, που σήμερα είναι καλά στην υγεία τους.  Σήμερα, 25 είναι περίπου τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπείες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων, που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Η «Φλόγα»  είναι Σύλλογος Γονιών με παιδιά, που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο, συμπαραστέκεται στους γονείς κατά τη φάση της διάγνωσης, διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα, για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς τα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα, συμμετέχει στην προμήθεια ιατρικού και άλλου εξοπλισμού, καθώς και στη βελτίωση των χώρων νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία, ενώ προσπαθεί  συνεχεία με παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, να υποχρεώσει την πολιτεία, να βελτιώσει τη φροντίδα που παρέχει στο παιδί με καρκίνο.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις δράσεις της «Φλόγας», όμως εκεί που ως επί το πλείστον εστιάζουν  στη «Φλόγα», είναι να πληροφορήσουν σωστά την κοινή γνώμη για τον καρκίνο στο παιδί και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις. «Ο καρκίνος δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Καρκίνος στο παιδί δεν σημαίνει θάνατο. Δεν είναι «επάρατος», αλλά μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος,  που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη και ειδικευμένη θεραπεία», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου «Φλόγα» στο Βόλο, κ. Ντίνα Τριανταφύλλου.

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι η πτώση των δωρεών, κάτι που έχει δυσκολέψει πολύ το έργο της «Φλόγας». «Οι δωρεές έχουν σημειώσει δραματική μείωση, της τάξεως του 60%. Πέρα από τα ποσά που μας δωρίζουν οι πιστοί φίλοι μας, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, όλες οι υπόλοιπες χορηγίες μεγάλων εταιρειών έχουν σταματήσει. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε ούτε μία χορηγία. Πώς να κρατηθεί έτσι η Φλόγα;» διερωτάται η κ. Τριανταφύλλου. Στον ξενώνα της «Φλόγας» στην Αθήνα 45 οικογένειες φιλοξενούνται σε καθημερινή βάση και συντηρούνται με έσοδα της «Φλόγας». «Έχουμε στεγνώσει», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο παιδικός καρκίνος παρουσιάζει γενικά αυξητικές τάσεις. Παρόλα αυτά, ο Νομός Μαγνησίας είναι «ανοιχτός» και τα περιστατικά γίνονται αμέσως γνωστά. «Έχει εξαλειφθεί εντελώς το θέμα των ταμπού. Τα περιστατικά γίνονται αμέσως γνωστά και οι γονείς «ψάχνονται» όσο το δυνατόν  περισσότερο. Αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που παρέχουμε μέσω της «Φλόγας». Οι γονείς μάς εμπιστεύονται».

Το σημαντικότερο όλων είναι πως στη Μαγνησία, στα 26 χρόνια λειτουργίας της «Φλόγας», έχουν καταγραφεί πάνω από 200 περιστατικά, ενώ πάνω από 150 είναι τα παιδιά, που σήμερα είναι καλά στην υγεία τους. Σήμερα, 25 είναι περίπου τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπείες.

Γεγονός είναι πως το παιδί, πρέπει ξαφνικά να χωρέσει ανάμεσα στα βιβλία και τα παιχνίδια του τις χημειοθεραπείες, καθημερινές σχεδόν επισκέψεις στο Νοσοκομείο, επίπονες θεραπείες, χίλιοι  φόβοι  και αγωνίες. Γι’ αυτό, στην προσπάθεια των αρμοδίων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Νοσηλεία στο σπίτι» κι έτσι τα παιδιά μπορούν να έχουν την απαραίτητη φροντίδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες στο σπίτι.

Να σημειώσουμε πως για τον παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο, η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και ίαση σε όλα τα παιδιά.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο τέτοια μέρα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση, ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις: Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους, φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας, αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, σε 11 ημέρες από σήμερα.

Η «Φλόγα» στο Βόλο βρίσκεται στην οδό Χαρισιάδου 3  (πρώην ΠΙΚΠΑ), τηλ. 2421024628.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το