Photo Gallery, Τοπικά

Δεκαπεντάχρονος μαθητής συνελήφθη με χασίς στο Βόλο

Μαζί με έναν 18χρονο συμμαθητή του κατείχαν 2,8 γραμμάρια


Ένας 15χρονος μαθητής, μαζί με έναν 18χρονο συμμαθητή του, συνελήφθησαν από αστυνομικούς προχθές το βράδυ στο Βόλο για κατοχή μικροποσότητας χασίς. Οι δύο μαθητές κατείχαν 2,8 γραμμάρια χασίς, καθώς και έξι σπόρους ινδικής κάνναβης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Βόλου για τα περαιτέρω.

Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να είναι μεμονωμένο, αλλά καταδεικνύει τις διαστάσεις που έχει προσλάβει και στην περιοχή μας το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς φαίνεται να εμπλέκονται έφηβοι όλο και πιο μικρής ηλικίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ-Πιλότος, που εδρεύει στο Βόλο, «ο μέσος χρόνος έναρξης χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι τα 15-15,5 έτη» και όπως προσθέτει ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Μίλτος «υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που φθάνει ακόμη και τα δύο χρόνια, που κάποιος καταλαβαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αποτείνεται στο Κέντρο για βοήθεια». Δηλαδή, ενώ ο μέσος χρόνος έναρξης της χρήσης είναι τα 15 χρόνια, μόλις στα 17 πηγαίνει στο Κέντρο και ζητά βοήθεια.

Όμως τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση; Όπως αναφέρει ο κ. Μίλτος, «σε αυτά τα δύο χρόνια που περνούν, γίνεται ένας πρώτος κύκλος χρήσης. Οι χρήστες τα δύο αυτά χρόνια «πειραματίζονται» στη χρήση διάφορων ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο μεταξύ κρύβουν το πρόβλημα αντί να αποτανθούν σε κάποιο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ, για βοήθεια».

Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Μίλτος, «συνήθως μεγάλη ευθύνη έχουν και οι γονείς, που ενώ μπορεί να έχουν ενδείξεις ότι το παιδί τους κάνει χρήση, είτε δεν το παίρνουν στα σοβαρά, είτε το κρύβουν». Από την πλευρά του πάντως το ΚΕΘΕΑ- ΠΙΛΟΤΟΣ έχει ειδικό πρόγραμμα για γονείς, οι οποίοι εντάσσονται στο όποιο στάδιο χρειάζεται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που υπάρχει στο παιδί τους.

Επίσης, υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα για την προώθηση της πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας του όρου «αγωγή υγείας», της σημασίας της πρόληψης αυτοκαταστροφικών και βλαπτικών συμπεριφορών για το άτομο και το περιβάλλον του (όπως η χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών), η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ζωής, η παραβατική συμπεριφορά ιδιαίτερα μέσα από το χώρο του σχολείου και να προτείνει μια μέθοδο για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στο χώρο του σχολείου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προτείνει ένα νέο τρόπο μάθησης, που υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτών και την αξιοποίηση βιωματικών ασκήσεων για την εμψύχωση των ατόμων και των ομάδων, την ενδυνάμωση των θετικών στοιχείων των ατόμων και του σχολείου, την ανάπτυξη των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού και του νέου προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών τους αλλαγών και τη διαχείριση θεμάτων υγείας και κρίσιμων καταστάσεων. Στον εκπαιδευτικό αναλύονται θέματα όπως η παιδαγωγική σχέση και πράξη, η δυναμική της ομάδας, η ανάγκη για διερεύνηση των αναγκών εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, η προώθηση πολιτικής και δράσεων αγωγής υγείας και πρόληψης στο χώρο του σχολείου.

 

Σύλληψη 39χρονου

Επίσης χθες το πρωί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, συνελήφθη ένας 39χρονος αφού ύστερα από έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι κατείχε στο σπίτι του 21 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 9,3 γραμμάρια κατεργασμένης. Το μεσημέρι οδηγήθηκε στην Εισαγγελία όπου του ασκήθηκε δίωξη «για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών». Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Θανάσης Κ. Βογιατζής

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το