Photo Gallery, Τοπικά

Δίκτυο συνεργασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου – Πανεπιστημίου

Για το Δήμο Ρήγα Φεραίου η συνύπαρξη με το Πανεπιστήμιο είναι χρόνια, καθώς πολύ κοντά στο Βελεστίνο λειτουργεί το αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής

Δίκτυο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στην προοπτική της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της περιοχής και την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας.

Από τη Δημοτική Αρχή επισημαίνεται ότι το κεφάλαιο της επιστημονικής γνώσης που παράγεται από το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία.

Για το Δήμο Ρήγα Φεραίου η συνύπαρξη με το Πανεπιστήμιο είναι χρόνια, καθώς πολύ κοντά στο Βελεστίνο λειτουργεί το αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής, μια περιοχή με τρία κτίρια και πολλά στρέμματα, όπου υλοποιείται το πειραματικό στάδιο των ερευνών.

Μάλιστα το αγρόκτημα είναι ένα από τα σημεία που έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα ο δήμος έχοντας καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος για λήψη δράσεων αναβάθμισης του όλου συγκροτήματος.

Μόλις τον τελευταίο μήνα τρεις νέες σημαντικές δράσεις προέκυψαν από το Πανεπιστήμιο, όπου ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελεί σημαντικό πεδίο εφαρμογής. Δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και τις μεταφορές.

Εξάλλου, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές του Δήμου, συσκέψεις και συναντήσεις με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές το προηγούμενο διάστημα. Τώρα υπάρχει συγκεκριμένη ερευνητική δράση και τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ορατά.

Στο περιβάλλον

Η πρώτη συνεργασία του Δήμου Ρήγα Φεραίου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life» που σχετίζεται με το κιρκινέζι, ένα μεταναστευτικό πουλί του οποίου ο πληθυσμός στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμος συνεργάζεται με το Εργαστήριο Βιοποικιλότητας και Οικοσυστημάτων του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τη Δημοτική Αρχή εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι πρωτίστως περιβαλλοντικά, αφού θα φυτευθούν χιλιάδες δέντρα, θάμνοι, αλλά και φυτοφράκτες, θα προστατευτεί το συγκεκριμένο είδος πουλιού και να αναβαθμιστεί το οικοσύστημα. Παράλληλα, όμως θα αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, θα βοηθηθούν 200 και πλέον παραγωγοί να αφομοιώσουν φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και να προωθήσουν τα αγροτικά προϊόντα τους διαθέτοντας σήμα πιστοποίησης. Ο ορίζοντας αυτής της συνεργασίας θα διαρκέσει μέχρι το 2016 και ο δήμος είναι επιφορτισμένος με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η δεύτερη συνεργασία σχετίζεται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας και με τη συμμετοχή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και διεθνών επιστημόνων.

Η περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου εντάχθηκε στην περιοχή δράσης του προγράμματος και πριν δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Βελεστίνο με την παρουσία κτηνοτρόφων, παραγωγών, εμπόρων, επιχειρηματικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στόχος είναι η ανάδειξη των συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, στα οποία η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση.

Η σιδηροδρομική σύνδεση

Η τρίτη συνεργασία σχετίζεται με την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βελεστίνου – Παλαιοφάρσαλα, όπου πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου ευρεία σύσκεψη παρουσία πολλών φορέων για την όλη πρωτοβουλία και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Για αυτό το θέμα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου συνεργάζεται με το εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας, το οποίο έχει διεξάγει συστηματική μελέτη για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής που φέρει ακόμη πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες και θα αναδείξει μια ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά με στόχο την προσέλκυση τουριστών.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί για τον τόπο μας τον κύριο πόλο διάχυσης επιστημονικής γνώσης και έρευνας, η οποία εισχωρεί σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δράσης, από τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή, μέχρι τους κοινόχρηστους χώρους, την ιατρική, την παιδαγωγική. Μπορούμε λοιπόν, και αυτό κάνουμε, να δημιουργήσουμε νέες δράσεις σε τομείς, όπως οι υποδομές, τους φυσικούς πόρους, τα αγροτικά προϊόντα, έχοντας τη συνεργασία εργαστηρίων του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, τα οποία έχουν εντρυφήσει στα αντίστοιχα θέματα. Και είναι πολύ σημαντικό πως η ανταπόκριση των πανεπιστημιακών είναι άμεση, το επίπεδο συνεργασίας υψηλό και η διάθεση για πρόοδο του τόπου μας πολύ μεγάλη. Ήδη λειτουργούμε τρεις συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ υπάρχει και το αγρόκτημα της Γεωπονικής, όπου μπορούμε να το αξιοποιήσουμε από κοινού προς όφελος των αγροτών και του τοπικού κοινωνικού συνόλου ευρύτερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το