Photo Gallery, Τοπικά

Δίκτυο ακαθάρτων στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας

Την απόφαση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός

Ένα νέο έργο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ΡΟΜΑ ενέταξε με χθεσινή απόφασή του στο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Πρόκειται για το έργο «Κατασκευή Δικτύου Ακαθάρτων στο Συνοικισμό ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας» προϋπολογισμού 369.000 ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με την ένταξη του έργου αυτού σε μια περιοχή που κατοικείται από ΡΟΜΑ, επιτυγχάνουμε ένα πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Συνεχίζουμε στο στόχο που θέσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από το φθινόπωρο του 2011, σε συνεργασία τόσο με τους κατοίκους των περιοχών αυτών όσο και με τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων. Περιλαμβάνει δε βασικές υποδομές απαραίτητες για τη καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων, βελτιώνοντας υγειονομικά και λειτουργικά τις εν λόγω περιοχές. Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας».

Με την έγκριση του περιφερειάρχη, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον 3ο και τελευταίο κύκλο συγκριτικής αξιολόγησης, της Πρόσκλησης Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας «54: Άλλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων» / Κατηγορία Πράξεων 5419: «Βελτίωση περιοχών που κατοικούνται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού», του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» του Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας.

Τα σημαντικά έργα που αξιολογήθηκαν θετικά και για τα οποία αποφασίζεται η ένταξή τους, αφορούν σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές Δήμων της Περιφέρειας, στις οποίες κατοικούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.

Ειδικότερα αποφασίστηκε η ένταξη του έργου:

1. «Κατασκευή Δικτυού Ακαθάρτων στο Συνοικισμό ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας» προϋπολογισμού 369.000,00 ευρώ, με δικαιούχο τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Βόλου.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων για την συλλογή των λυμάτων από τους υπάρχοντες βόθρους, η συγκέντρωσή τους στο χώρο του αντλιοστασίου (Α/Σ-1) και η κατάθλιψή τους προς το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. στην Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία.

Αναλυτικότερα προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

α) Αγωγοί PVC σειράς 41 και διατομής D200 mm συνολικού μήκους 316 m για το εσωτερικό δίκτυο βαρύτητας μέσω των οποίων τα λύματα οδηγούνται στο αντλιοστάσιο Α/Σ-1.

β) Δεκαέξι (16) κοινά, προκατασκευασμένα κυκλικά φρεάτια από σκυρόδεμα σε όλο το μήκος του δικτύου βαρύτητας. Τα φρεάτια προβλέπεται να κατασκευασθούν είτε σε σημεία αλλαγής όδευσης είτε σε σημεία αλλαγής κλίσης είτε σε σημεία αντιμετώπισης εμποδίων και πάντως σε αποστάσεις τέτοιες που να μπορεί να ελέγχονται και να συντηρούνται.

γ) Ένα (1) αντλιοστάσιο (Α/Σ-1) το οποίο καταθλίβει το λύμα μέσω αγωγού πολυαιθυλενίου με τελικό προορισμό το εγκατεστημένο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ στην οδό Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Ιωνία. Το αντλιοστάσιο θα αποτελεί πλήρη προκατασκευασμένο, έτοιμο για εγκατάσταση, υπόγειο, κλειστό και πλήρως στεγανό αντλητικό σταθμό μεταφοράς των λυμάτων.

δ) Καταθλιπτικός αγωγός από πολυαιθυλένιο (HDPE) τρίτης γενιάς DN 110 mm συνολικού μήκους 712 m.

Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση του επιπέδου ζωής και η προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων των ευπαθών ομάδων στον οικισμό Αλιβέρι της Ν. Ιωνίας Βόλου, όπου κυρίως κατοικούν ΡΟΜΑ και γενικότερα συμβάλλει στη γενικότερη περιβαλλοντική αναβάθμιση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το