Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος: Με τα έργα στην Ευαγγελίστρια θα αναβαθμιστεί συνολικά η πλατεία

Ενώ κάτοικοι που αντιδρούν στην ανάπλαση, πραγματοποιούν συνέλευση


 

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 

Συνέλευση με αίτημα να σταματήσουν τα έργα ανάπλασης στην Ευαγγελίστρια πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι μερίδα κατοίκων της Νέας Ιωνίας, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαμπρινίδης δηλώνει ότι με τις εργασίες που υλοποιούνται από προχθές σε καμία περίπτωση δεν θα θιγεί η ισχύουσα κυκλοφορία στη λεωφόρο Ειρήνης και τις γύρω οδούς, δεν θα καταργηθεί η κυκλική κίνηση των οχημάτων πέριξ της πλατείας Ευαγγελίστριας και δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό. Όσον αφορά, δε, το θέμα του τοιχίου, τμήματα του οποίου απομακρύνονται,   σημειώνεται ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εργασίες, για τις οποίες ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν αποτελεί διατηρητέο στοιχείο.

 

«Να αναδειχθεί η Ευαγγελίστρια σε «τοπόσημο» της περιοχής και να αναβαθμιστεί συνολικά η κεντρική πλατεία της, που αποτελεί ιστορικό στοιχείο της ταυτότητας της Νέας Ιωνίας και του προσφυγικού κόσμου της», επιδιώκει η Δημοτική Αρχή Βόλου με τα έργα ανάπλασης που άρχισαν προχθές στο συγκεκριμένο χώρο και συνεχίζονται κανονικά. Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο τον καθαυτό χώρο της πλατείας, όσο και τις πέριξ οδούς, Μακεδονίας, Βολίδη, Δορυλαίου και Χρ. Λούλη.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας με προϋπολογισμό 1.270.000 ευρώ και με την έκπτωση της δημοπρασίας η τελική συνολική δαπάνη θα φθάσει τις 566.000 ευρώ.

Οι εργασίες που προβλέπονται από τη μελέτη περιλαμβάνουν πλακοστρώσεις, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, διατήρηση του υπάρχοντος πρασίνου και επέκταση των δενδροφυτεύσεων, κατασκευή νέου συντριβανιού, διατήρηση του ναΐσκου της Αγίας Αικατερίνης και των μνημείων που βρίσκονται στην πλατεία, χωρίς να θίγεται κατ’ ελάχιστον ο Ιερός Ναός, παρεμβάσεις οι οποίες έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης. Το τοιχίο της περίφραξης αφαιρείται από ορισμένες πλευρές «ανοίγοντας» την πλατεία, ενώ παραμένει σε άλλα σημεία, κυρίως στους χώρους στάθμευσης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με τοποθέτηση νέων σωμάτων μεγαλύτερης ισχύος.

Όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, υπενθυμίζεται ότι αυτές δεν επηρεάζουν ούτε αλλάζουν την κυκλοφορία στις γύρω οδούς, αλλά επικεντρώνονται αποκλειστικά στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας, χωρίς να καταργείται η δυνατότητα κυκλικής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η οδός Μακεδονίας (άνοδος) διαπλατύνεται κατά δυο μέτρα περίπου και μετατρέπεται σε διπλής κυκλοφορίας ως συνέχεια της ήδη υπάρχουσας διπλής κυκλοφορίας στη λεωφόρο Ειρήνης, η δε οδός Βολίδη (κάθοδος) μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Παράλληλα, αυξάνονται σε 66 οι θέσεις στάθμευσης και χωροθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία επί των οδών Βολίδη και Δορυλαίου.

Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης, «επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδειχθεί ο Ιερός Ναός και η γύρω περιοχή σε «τοπόσημο» και σημείο αναφοράς, αποτελώντας κεντρικό χώρο αναψυχής και περιπάτου, προσβάσιμο στον πεζό και τον ποδηλάτη. Έτσι, συμβάλλουμε στην τόνωση της τοπικής αγοράς και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου σε μια περιοχή ταυτισμένη με τις ιστορικές μνήμες των κατοίκων της».

Σημειώνεται ότι για το έργο αυτό υπήρξε σχετική διαβούλευση με τους κατοίκους και έγινε αντίστοιχη ενημέρωση στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Ιωνίας, όπου δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το