Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος: Θέλουμε όραμα για την πόλη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Από τη χθεσινή σύσκεψη για το ΓΠΣ στο δημαρχείο Βόλου

Εμμένει στις αλλαγές των ΖΟΕ-Επιφυλακτική η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ

 

Ανάπτυξη πάνω από τον περιφερειακό, «ναι» στη μετεγκατάσταση του «Γεωργούλα» και της ΑΓΕΤ, πανεπιστημιακές χρήσεις στο στρατόπεδο, μεταφορά δικαστηρίων, υπέρ της επένδυσης στο Σωρό

 

Κριτική  από την δημοτική αρχή του Βόλου και το σύνολο των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και των φορέων δέχτηκαν οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στη χθεσινή σύσκεψη της τελικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Βόλου, με τον αντιδήμαρχο κ. Ν. Μόσχο να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει μέσα από την μελέτη  όραμα για την πόλη.

Ο κ. Μόσχος έδωσε το στίγμα της δημοτικής αρχής και πρότεινε αλλαγές σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου – που δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη – όπως πρότεινε και ανάπτυξη οικιστικών υποδοχέων.

Υποστήριξε την ανάπτυξη της πόλης πάνω από τον περιφερειακό, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της μετεγκατάστασης της ΑΓΕΤ, υπέρ της επένδυσης στον Σωρό, υπέρ της παραμονής του σιδηροδρομικού σταθμού στην θέση που βρίσκεται σήμερα, υπέρ της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Γεωργούλα και της ανάπτυξης πανεπιστημιακών χρήσεων στη ζώνη που προβλέπεται διοικητικό κέντρο καθώς και της μεταφοράς των δικαστηρίων του Βόλου.

Την μελέτη «αποδόμησαν» και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αλλά και το ΤΕΕ που μίλησαν για έλλειψη οράματος και ατολμία, ενώ στο πλαίσιο των «αποκαλύψεων» για τις αυθαιρεσίες που βρίθουν σε όλο το Νομό έγινε γνωστό ότι η Σχολή Νοσοκόμων του Αχιλλοπούλειου στην Αγριά βρίσκεται μέσα στο ρέμα.

 

«Οι επεκτάσεις και η κατανάλωση του χώρου γης δεν μπορεί να γίνει σε μια δημαρχιακή θητεία . Δεν μπορούν να γίνουν τώρα όλες οι επεκτάσεις, που μπορούν και πρέπει να γίνουν σε 50 χρόνια. Πρέπει και άλλες δημοτικές αρχές να επεκτείνουν την πόλη», είπε η εκπρόσωπος  του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Αρβανιτάκη και έδωσε το «μήνυμα» της τύχης που θα έχουν ορισμένες προτάσεις για επεκτάσεις, ωστόσο τόνισε ότι το Υπουργείο δεν έχει αποφασίσει για την κλίμακα της αύξησης των επεκτάσεων που θα εγκριθούν

Η ίδια, απαντώντας σε πολλά ερωτήματα για τις αλλαγές στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, δήλωσε  ότι για να γίνει τροποποίηση μιας ΖΟΕ πρέπει να είναι λελογισμένη, απόλυτα τεκμηριωμένη, ώστε  να υπάρξει το ενδεχόμενο αλλαγής της και «έκλεισε» τις πόρτες για τις εκτεταμένες τροποποιήσεις. Οι ΖΟΕ θεωρούνται περιβαλλοντικό κεκτημένο και εξαιρετικά δύσκολα θα εγκριθούν αλλαγές, σύμφωνα με την ίδια.

Ουσιαστικά πολλά αιτήματα για αλλαγές ΖΟΕ και επεκτάσεις της πόλης θα  πάνε στις καλένδες, σύμφωνα με την τοποθέτηση της κ. Αρβανιτάκη.

Ο κ. Μόσχος, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, βασικός εισηγητής, αναφέρθηκε στο «ασθενές» ενδιαφέρον φορέων και πολιτών για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης κατατέθηκαν 114 προτάσεις με το 90% να αφορά επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

Ο κ. Μόσχος μίλησε και για την αδιαφορία των ίδιων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης αναφερόμενος  χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το Γενικό Πολεοδομικό δεν συζητήθηκε καν στο τοπικό συμβούλιο Βόλου γιατί δεν μπορούσε να διασφαλίσει απαρτία. Επίσης σημείωσε ότι κλήθηκαν 30 επίσημοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν όλοι στο κάλεσμα.

Από την πλευρά των μελετητών, στους οποίους έχει ασκηθεί σκληρή κριτική για την μελέτη που κατέθεσαν και κατηγορούνται για «εγκλωβισμό» της πόλης μέσα στα όρια του περιφερειακού και κάτω από αυτόν, κατατέθηκε το σκεπτικό τους, όπως παρουσιάζεται και στην μελέτη τους με υποστήριξη της ιδέας της συνεκτικής πόλης.

Σε ό,τι αφορά τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου που δεν περιλαμβάνονται τροποποιήσεις,  από την πλευρά τους, οι μελετητές απέδωσαν αυτή την «παράλειψη» στο γεγονός ότι απαιτείται μεγάλη διαδικασία για τις αλλαγές με εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων.

Ο κ. Μόσχος ωστόσο δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα επιμείνει στην διαδικασία τροποποίησης συγκεκριμένων ΖΟΕ.

«Εμείς θεωρούμε ότι οι επεκτάσεις του σχεδίου Πόλης που προτείνει το ΓΠΣ είτε δεν επαρκούν για να καλύψουν ανάγκες όπως ο τουρισμός, είτε είναι ανεφάρμοστες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κι Μόσχος και τόνισε ότι ο δήμος προβληματίζεται

πολύ και έχει επιφυλάξεις για την επέκταση που προτείνεται στα Αστέρια Αγριάς.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ΖΟΕ στα Μελισσάτικα, όπου ενδιαφέρον έχει εκφράσει η Μητρόπολη για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας.

Τόνισε ότι η μελέτη δεν προβλέπει χώρους για παραγωγικές δραστηριότητες, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.

 

Οι τροποποιήσεις

Η δημοτική αρχή προτείνει τροποποίηση ΖΟΕ σε όλο το μήκος του περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Πανθεσσαλικό και ώς τα Μελισσάτικα. Επίσης προτείνει επέκταση της Α’ ΒΙ.ΠΕ και του ΒΙΟΠΑ, τροποποίηση της ΖΟΕ πάνω από τον περιφερειακό στην περιοχή της Αγριάς για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, τροποποίηση ΖΟΕ στον Σωρό – εκτός αρχιαολογικού χώρου – για να υπάρξει επένδυση στον Σωρό χωρίς εγκαταστάσεις γκολφ.

Τροποποίηση ΖΟΕ προτείνεται στο Νέο Δέλτα σε χαμηλής όχλησης και χρήσεις κατοικίας.

Σε ότι αφορά τους οικιστικούς υποδοχείς εκφράστηκε επιφύλαξη για την επέκταση του σχεδίου πόλης που προτείνεται στα Αστέρια Αγριάς και ο αντιδήμαρχος πρότεινε νέο οικιστικό υποδοχέα στην περιοχή πάνω από τον περιφερειακό, μεταξύ Αναύρου και Γορίτσας, μεταξύ χειμάρρου Αναύρου – Κήπια Ανακασιάς – Αγίου Γεωργίου, Άλλης Μεριάς και Λόφου Επισκοπής.

Η δημοτική αρχή ζητά επέκταση σχεδίου πόλης στην περιοχή της Νεάπολης μεταξύ Ξηριά – Σαμπάναγα – Περιφερειακού, επέκταση σχεδίου δυτικά της περιοχής Αστέρια, μικρή επέκταση σχεδίου στον Άναυρο πάνω από το τέρμα λεωφορείων, επέκταση του σχεδίου πόλης στην Αγία Παρασκευή.

Η δημοτική αρχή συμφωνεί με τις περιοχές προστατευόμενης δόμησης χωρίς παρεκκλίσεις, στα 8 στρέμματα.

 

Μείωση συντελεστών

δόμησης στο Βόλο

Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε μείωση των συντελεστών δόμησης στο κέντρο του Βόλου και ο κ. Μόσχος τόνισε ότι η μελέτη έχει υποτιμήσει τους χώρους πρασίνου, αλλά στήριξε ωστόσο την πρόταση της μετεγκατάστασης του στρατοπέδου «Γεωργούλα» και πρότεινε να αναπτυχθούν πανεπιστημιακές χρήσεις.

Υπογράμμισε ότι η ταυτότητα της πόλης σε συνδυασμό με το λιμάνι δεν ξεκαθαρίζεται και ανακοίνωσε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για μεταφορά των δικαστηρίων στη Μεταμόρφωση, μόλις μεταφερθούν οι φυλακές.

Χαρακτήρισε σοβαρή την πρόταση για μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ και ευκαιρία ανάπτυξης διαλόγου για το ζήτημα, τόνισε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο υποσταθμός της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να γίνει αξιοποίηση της έκτασης του γκαράζ του ΟΣΕ στη Νέα Ιωνία.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα πάρκα κεραιών είπε ότι πρέπει να γίνει μετατόπιση του πάρκου από το Σωρό στον απέναντι λόφο όπου βρίσκεται κέντρο διασκέδασης

«Υπάρχουν παραλείψεις πολλές και έξω από την μελέτη έχουν μείνει αναπλάσεις και άλλα σοβαρά θέματα. Η πόλη χρειαζόταν προτάσεις με περισσότερα οράματα, αλλά δεν βγαίνουν από την μελέτη», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κ. Τέλης Δουλόπουλος εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή συμπεριέλαβε στις θέσεις της τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και ένα από τα βασικά και μοναδικά σημεία διαφωνίας με τον κ. Μόσχο ήταν το στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου η αντιπολίτευση επιθυμεί να παραμείνει στην θέση του. Ο κ. Δουλόπουλος άσκησε κριτική στους μελετητές και τόνισε ότι η εργασία τους δεν συμβαδίζει με το Ρυθμιστικό, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης, θα παρουσιαστεί σε δύο  εβδομάδες. Ο κ. Δουλόπουλος διαφώνησε με τις προτάσεις των μελετητών για την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις αρτιότητας στις περιοχές πάνω από την Αγριά.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου άσκησε σκληρή κριτική στη μελέτη και τόνισε ότι ο Βόλος πρέπει να στηρίξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο γιατί μέσα από την μελέτη εγκλωβίζεται. Πρότεινε μεταξύ άλλων να γίνει μελέτη των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου από μηδενική βάση και σε ευρύτερη κλίμακα, ενώ κατέθεσε απόψεις που έχουν ήδη αναφερθεί από τις Επιτροπές Εργασίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νίκου δήλωσε ότι οι μελετητές και ο δήμος Βόλου διαχειρίζονται μια απαράδεκτη κατάσταση και ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει Αθήνα. Μίλησε για τα κέρδη των εργολάβων και την εμπορευματοποίηση της γης. «Θα βράσουμε στο ζουμί μας γιατί τα συμφέροντα που κρύβονται είναι τεράστια», τόνισε.

Στις ελλείψεις της μελέτης και στην ταυτόχρονη απουσία του Ρυθμιστικού Σχεδίου αναφέρθηκε ο κ. Μ. Πατσιαντάς. Εκτίμησε ότι δεν εξαντλήθηκε ο διάλογος για το «ποια πόλη θέλουμε».

«Όσοι κυβέρνησαν το Βόλο τα τελευταία χρόνια τον οδήγησαν στην καταστροφή και οι γενικοί στόχοι της πρότασης του ΓΠΣ  βρίσκουν την παράταξή μας γενικά σύμφωνη», είπε και σημείωσε ότι το Γενικό Πολεοδομικό οφείλει να παρουσιάσει σχέδιο ρεαλιστικών δράσεων, αλλά αυτό δεν γίνεται. Σημείωσε ότι η πόλη ασφυκτιά και η μελέτη δεν προβλέπει καν κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτήρισε τις προτάσεις των μελετητών για τις επεκτάσεις της πόλης περιορισμένες και κατέθεσε τις θέσεις της παράταξης για τις οικιστικές επεκτάσεις, ενώ τόνισε ότι οι περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων που προτείνει το ΓΠΣ είναι ελάχιστες.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι η εναρμόνιση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με το Ρυθμιστικό θα γίνει και εκτίμησε ότι οι μελετητές έκαναν καλή δουλειά, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν για απαγόρευση της δόμησης 250 μέτρα από τον περιφερειακό, τόνισε ότι ο ζήτημα θα εξεταστεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το