Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Βόλου: Προϋπολογισμός με περικοπές 40% των δαπανών

Θα τεθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Ο προϋπολογισμός «λιτότητας» του ενιαίου Δήμου Βόλου, με περιορισμό δαπανών σε ποσοστό 40%, θα καταψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έδειξαν χθες τις προθέσεις τους στην οικονομική επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου είναι ύψους 117.744.545,43 ευρώ και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ενώ όλα τα οικονομικά στοιχεία που συνηγορούν στις περικοπές θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της επιτροπής απογραφής.

«Το να φωνάζει απλώς κανείς, δεν έχει νόημα, όταν πρέπει να πληρωθεί τόσος κόσμος και να λειτουργήσει ο Δήμος με περιορισμένες δαπάνες. Θα πρέπει να βρίσκονται και λύσεις» ήταν η απάντηση της αντιδημάρχου Νατάσσας Οικονόμου στις αντιπολιτεύσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2011 συντάχθηκε με βάση τους απολογισμούς του 2010 των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν με το Βόλο και το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει γίνει περιστολή δαπανών σε δημόσιες σχέσεις, στα έξοδα αιρετών, σε προμήθειες και αναλώσιμα, στα ποσά που χρησιμοποιούνται για τα αδέσποτα, σε επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ και Επιχειρήσεων. Επίσης έγινε μείωση και εξορθολογισμός στις υπερωρίες των υπαλλήλων και εξυγίανση στις παρελθούσες δαπάνες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε ότι καταρτίστηκε από τη Δημοτική Αρχή ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, εξορθολογισμένος και σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου. Η κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011 και πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή τελών.

Η ίδια παρουσίασε και τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δήμου που είναι απόρροια των νέων αρμοδιοτήτων που περιήλθαν σε αυτόν. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 55% η μισθοδοσία και οι εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων της πρώην ΝΑΜ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λειτουργικές δαπάνες. Επιπλέον διπλασιάζεται το ποσό για το ΚΤΕΟ και τα οχήματα του Δήμου και είναι αυξημένες οι αμοιβές προς τρίτους.

Το σύνολο των διαμορφωθέντων εσόδων μέχρι 31/12/2010 είναι 150.950.265,85 ευρώ, των βεβαιωθέντων εσόδων ανέρχεται σε 96.370.877,65 ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπεται να κυμανθεί στα 117.744.545,43 ευρώ.

Το σύνολο των διαμορφωθέντων δαπανών μέχρι 31/12/2010 είναι 150.950.265,85 ευρώ, των βεβαιωθέντων δαπανών μέχρι 31/12/2010 είναι 80.656.349,12 ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπεται να κυμανθεί στα 117.744.545,43 ευρώ.

Αντιδράσεις

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου, ενώ τον χαρακτήρισαν «προϋπολογισμό λιτότητας» και προσαρμοσμένο στις επιταγές του μνημονίου.

Η μείζονα μειοψηφία, μέσω του εκπροσώπου της, Γιώργου Μουλά, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού.

Ο Κώστας Νίκου της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε ότι μέσω του προϋπολογισμού θα υλοποιηθεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων ετών και απέδωσε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για απουσία διεκδικητικότητας και αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας», Μαργαρίτης Πατσιαντάς, για πολιτικούς λόγους. Δεν αμφισβήτησε το λογιστικό μέρος, δήλωσε ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός είναι «άγριας λιτότητας» και έχει επιβληθεί λόγω των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, που έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στη λειτουργία των ΟΤΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το