Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Βόλου: Με 1.196 παιδιά ξεκίνησε η νέα χρονιά

Στο Δήμο Βόλου λειτουργούν 13 Παιδικοί Σταθμοί και 12 δομές για βρέφη και παιδιά

 

Στα 1.196 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος στο σύνολο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ και ΚΕΚΠΑ), η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε χθες για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο χωρίς προβλήματα.

Παρά τις δραστικές περικοπές των οικονομικών πόρων και την έλλειψη προσωπικού, ο Δήμος Βόλου καταφέρνει να καλύψει και φέτος τον ίδιο αριθμό θέσεων με πέρυσι, ενώ, χάρις στη σωστή οργάνωση και προετοιμασία, έχει πετύχει να αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα των δομών στις οποίες φιλοξενούνται παιδιά με επιδότηση από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ μέσω ΕΕΤΑΑ.

Στο Δήμο Βόλου λειτουργούν 13 παιδικοί σταθμοί υπό την ευθύνη του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού & Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και 12 δομές για βρέφη και παιδιά (εκπαιδευτικές και δημιουργικής απασχόλησης), υπό την ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Αναλυτικά, στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ θα φιλοξενηθούν φέτος 600 παιδιά, εκ των οποίων 345 με καταβολή των τροφείων από τους γονείς και 255 με επιδότηση των γονέων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν 264 παιδιά, εκ των οποίων τα 163 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής και συγκεκριμένα το κριτήριο που αφορά στην εργασιακή κατάσταση και των δυο γονέων, ενώ τα υπόλοιπα δεν κάλυπταν τους όρους μοριοδότησης.

Υπολογίζεται, πάντως, ότι με τις προσλήψεις 18 ατόμων που έχει ζητήσει ο ΔΟΕΠΑΠ (6 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό και 12 βοηθητικό προσωπικό) και αναμένεται η έγκρισή τους από το υπουργείο Εσωτερικών, θα καταστεί δυνατή η φιλοξενία ακόμη 60 παιδιών κατά τη φετινή χρονιά, ώστε ο αριθμός να φθάσει τον αντίστοιχο της προηγούμενης εκπαιδευτικής περιόδου.

Στους παιδικούς σταθμούς της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ όπου φιλοξενούνται μόνο παιδιά με επιδότηση, θα φιλοξενηθούν φέτος 596 παιδιά, 120 περισσότερα από το περσινό έτος 2011-2012. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε δυο περιπτώσεις – στον Παιδικό Σταθμό Κατηχωρίου και στον Παιδικό Ολοκληρωμένης Φροντίδας Νεάπολης ΑμεΑ – έμειναν συνολικά 31 κενές θέσεις, καθώς δεν υπήρχαν γονείς που να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και θα καλυφθούν μέσω ΔΟΕΠΑΠ με καταβολή τροφείων από τους γονείς.

Συμπερασματικά, η νέα εκπαιδευτική περίοδος 2012-2013 ξεκίνησε σήμερα με 1.196 παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ και ΚΕΚΠΑ), με την προοπτική ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 1.227 παιδιά όταν καλυφθούν οι παραπάνω κενές θέσεις και, εάν τελικά εγκριθούν οι προσλήψεις προσωπικού στο ΔΟΕΠΑΠ, ο συνολικός αριθμός να φθάσει τα 1.287 παιδιά.

Θέλουν δικό τους παιδικό σταθμό

Αίτημα για παραχώρηση ενός παιδικού σταθμού, όπου τα παιδιά των δημοτικών υπαλλήλων δεν θα πληρώνουν τροφεία, κατέθεσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στους ΟΤΑ, μέσω του προέδρου κ. Μαγιάκου.

«Σε αυτή την περίπτωση σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» ήταν η σκωπτική απάντηση του Δημάρχου, ενώ η παράταξη του ΚΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων κατήγγειλε την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου και υποστήριξε ότι η απόφαση που λήφθηκε σε συνεδρίαση λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την κατάθεση αιτήματος στο σώμα, για εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς όλων των παιδιών της πόλης που έμειναν «έξω», καθώς οι γονείς τους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο νομικός σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου απαίτησαν να παραχωρηθεί παιδικός σταθμός στους 50 εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι δεν  πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά στους παιδικούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και ο νομικός σύμβουλος δήλωσαν πως ο δήμος καταπατά το Νόμο από την ημέρα λειτουργίας των παιδικών και δεν παραχωρεί μια δωρεάν δομή στους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι εκτός παιδικών έμειναν παιδιά 264  οικογενειών. Συνολικά 163 οικογένειες δεν πληρούσαν τα δικαιολογητικά εγγραφής, μεταξύ των οποίων και 50 οικογένειες δημοτικών υπαλλήλων.

«Εμείς συμφωνήσαμε να καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο αίτημα για εγγραφές όλων των παιδιών που έμειναν έξω και όχι μόνο για τα παιδιά των δημοτικών υπαλλήλων» είπε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εύη Καρυδάκη, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Συλλόγου, τον οποίο και κατήγγειλε.

«Η απόφαση που λάβαμε είναι αυτή που υποστηρίζει ο πρόεδρος» απάντησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Θάλεια Στάχτου, ωστόσο όπως έγινε γνωστό το… προνόμιο  που διεκδικούν  να λάβουν οι υπάλληλοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημότες, έχει καταργηθεί με Νόμο στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ο νομικός σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων δήλωσε πως ο Δήμος πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει επιβληθεί σε όλες τις πολυεθνικές και σε όλες τις εταιρείες που απασχολούν περισσότερα από 300 άτομα.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων» υποστήριξε.

«Το θέμα που βάζετε είναι μεγάλο και λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνει ο Σύλλογος, ο οποίος ζητεί εισαγωγή παιδιών στους παιδικούς χωρίς κριτήρια» ήταν η απάντηση του Δημάρχου στο νομικό σύμβουλο του Συλλόγου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το