Photo Gallery, Τοπικά

Δήμος Βόλου: Μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα…

Σε κλίμα έντασης η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Σε κλίμα έντασης, με εκατέρωθεν βολές μεταξύ της αντιδημάρχου Νατάσσας Οικονόμου και της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττας Μακρή, για αναξιοπιστία, έλλειψη σοβαρότητας και επιπολαιότητα, αναλύθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του ενιαίου δήμου Βόλου τα ανοίγματα στα Νομικά Πρόσωπα και τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα.

Στην ίδια συνεδρίαση η αντιδήμαρχος Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούσαν «μη νόμιμες δαπάνες και οφειλές στον πρώην δήμο Αρτέμιδας», με την ίδια να καταγγέλλει ότι παραμονή πρωτοχρονιάς ο δήμαρχος και νυν αντιπεριφερειάρχης κ. Αλεξόπουλος, μαζί με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε «παράνομα αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών».

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Νομικός απαίτησε από την αντιδήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Αλεξόπουλο, για να απαντήσει εκείνη ότι «το θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο…».

Ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τα οικονομικά αδιέξοδα του ενιαίου δήμου Βόλου παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή επερώτηση της κ. Ζέττας Μακρή, ενώ στοιχεία για την κακή οικονομική κατάσταση δόθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής

Η κ. Νατάσσα Οικονόμου δικαιολόγησε την απόφαση της δημοτικής αρχής να προσφύγει στην εισαγγελία για τα οικονομικά ανοίγματα στα Νομικά Πρόσωπα.

Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος,  ο ταμίας που είχε τον έλεγχο των βιβλίων των Νομικών Προσώπων δεν έχει ακόμη παραδώσει τα χρήματα ή τα δικαιολογητικά διάθεσής τους.

«Το γεγονός ότι τα ταμεία δεν έχουν παραδοθεί κάτι δεν πάει καλά στην συγκεκριμένη  υπόθεση. Το υπόλοιπο των ταμείων που πρέπει να παραδοθεί είναι 770.000 ευρώ και δεν  υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές ύψους 212.130 ευρώ, που δεν έχουν αποδοθεί. Πρόκειται για απλήρωτα εντάλματα του τελευταίου διμήνου του 2010, ενώ πρόσφατα παραδόθηκαν από τον ταμία οι απολογισμοί των Νομικών προσώπων που ήλεγχε, αλλά δικηγόρος αποφάσισε να μην γίνουν αποδεκτοί από τα συμβούλια.

Η κατάσταση είναι σοβαρή γιατί πρόκειται για δημόσιο χρήμα και αυτονόητο καθήκον μας ήταν η γνωστοποίηση του θέματος στην εισαγγελία.

Εμείς δεχθήκαμε για την στάση μας μια λαϊκίστικη επίθεση με πρόθεση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Η αντιπολίτευση λειτουργεί ανεύθυνα και επιπόλαια ενώ η συμπεριφορά της θέτει θέματα ηθικής τάξης», δήλωσε.

Τόνισε πως ο δήμος αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, όταν μόνο για τον Φεβρουάριο απαιτήθηκαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ ο δήμος είναι αδύνατον να καλύψει οικονομικά τις ασφαλιστικές εισφορές των Νομικών Προσώπων, ώστε να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα για να είναι δυνατή η διοχέτευση κονδυλίων.

Το ΚΑΠΗ δεν διαθέτει βιβλίο εσόδων-εξόδων και το Κέντρο Παιδιού χάνει χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Αύριο, χρειαζόμαστε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων το ποσό των 1.479.000,00 € Έχουμε, ακόμη, την υποχρέωση, ως τα τέλη του μήνα, να καταβάλουμε τις κρατήσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ύψους 850.000,00 €, και να ξεκινήσει η 1η κατανομή του 2011 για τα σχολεία, ύψους 365.000,00 €. Αυτή τη στιγμή, το ταμείο έχει 2.500.000,00 € – υπολείπονται, δηλαδή, 194.000,00 €. Στις 15-3-2011, θα πρέπει να έχουμε χρήματα για τη νέα μισθοδοσία, ενώ τα τακτικά έσοδα έρχονται προς το τέλος του μήνα. Δεν υπάρχει, βέβαια, καμία δυνατότητα για εξόφληση υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας, πέραν του προβλήματος που έχουμε με τα 12τημόρια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, σε πόσο δυσμενή θέση βρίσκεται ο Δήμος.

Σας εξηγούμε  την κατάσταση και αναρωτιόμαστε πως προτείνατε για Συμπαραστάτη του Δημότη τον κ. Βούλγαρη….», είπε απευθυνόμενη στην κ. Ζέττα Μακρή η κ. Νατάσσα Οικονόμου για να της απαντήσει εκείνη με ειρωνικό σχόλιο.

«Όπως και να έχει είναι πρωτοποριακή η στάση της αντιπολίτευσης που εγκαλεί την δημοτική αρχή γιατί προσέφυγε στην εισαγγελία», δήλωσε η αντιδήμαρχος κι η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας απάντησε πως η παράταξή της δεν ενημερώνεται για τα οικονομικά αρμοδίως.

«Μιλάτε για σοβαρότητα αλλά πρέπει να την δείχνετε στο συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή και όχι να δείχνετε ελαφρότητα στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν μας ενόχλησε η προσφυγή στην εισαγγελία, αλλά ο γενικός τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε και ο τρόπος που έγινε δεν τιμά τον δήμο», δήλωσε η κ. Ζέττα Μακρή.

«Στον «αέρα» δεκάδες

χιλιάδες ευρώ»

Το κλίμα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο πυροδότησε και η επερώτηση που κατέθεσε  ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Αρτέμιδας κ. Νομικός για τιμολόγια που θεωρήθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή  μη νόμιμα και δεν πληρώνονται.

Η κ. Οικονόμου εξήγησε ότι τα τιμολόγια που ελέγχονται αγγίζουν τα 258.000 ευρώ και μόνο ένα μικρό ποσό που δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ πληρώθηκε.

Τόνισε ότι πολλά τιμολόγια έφεραν μόνο την υπογραφή του δημάρχου και συνοδεύονταν από αντιρρήσεις των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας

Στον δήμο Αρτέμιδας από τον έλεγχο που διενεργείται ήδη τέθηκαν «εκτός» τιμολόγια 138.000 ευρώ, ενώ η κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για δεκάδες χιλιάδες ευρώ που διακηνήθηκαν για …στειρώσεις σκύλων και κατήγγειλε ότι παρότι ο Νόμος το απαγόρευε ο πρώην δήμαρχος πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο παραμονή πρωτοχρονιάς αναμορφώσεις προϋπολογισμών.

«Είναι απορίας άξιο πως λάμβανε αποφάσεις το συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Με όσα ποσά διακινήθηκαν θα μπορούσαν να έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στην αναπτυξιακή. Βρέθηκαν τιμολόγια 196.000 ευρώ με εντολή δημάρχου», δήλωσε η αντιδήμαρχος για να δηλώσει ενοχλημένος ο κ. Νομικός ότι οι αναμορφώσεις δεν ήταν παράνομες όπως δεν ήταν παράνομα τα τιμολόγια που έφεραν μόνο την υπογραφή του κ. Αλεξόπουλου.

«Παραπλανήσατε τους δημοσιογράφους, είπατε ψεύδη στις εφημερίδες», ήταν η δήλωση του κ. Νομικού και η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι «το θράσος ξεπερνά κάθε όριο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το