Πολιτική

Δέσμη πρωτοβουλιών για τη διαφάνεια

Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μαζί τη χώρα που θέλουμε όλοι, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε δέσμη πρωτοβουλιών που θα αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στα οικονομικά των κομμάτων, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στον εκλογικό νόμο, στη διάκριση των εξουσιών, όπως και στο χτύπημα της διαφθοράς.

Είπε ότι ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά την Εξεταστική για τη Siemens είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Επανερχόμενος αργότερα στο θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών, τόνισε ότι «τελικά αυτές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους, ενώ πρόσθεσε «να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα».

Σε ό,τι αφορά τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη βούληση, τη στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στη σύγκρουση αυτή». Εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου με συμβολή όλων των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη βραδυπορία και την αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης.

Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι δικαστής και ο πολιτικός πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, εμείς είμαστε οι εκλεγμένοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «οι εξουσίες μπερδεύτηκαν και η λαϊκιστική γενίκευση γίνεται η μήτρα κάθε συγκάλυψης».

Όσο για τη λειτουργία του εσωκομματικού διαλόγου είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα, με στόχο μια κοινωνία δίκαιη».

Είπε ακόμη στους μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του Οκτωβρίου δεν ήταν πάντα εφικτός ο διάλογος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, «δεν είχαμε πάντα την ευκαιρία συγκαλέσουμε την ΚΟ στο βαθμό που θα θέλαμε, κι αυτό μας κόστισε» επισήμανε. Αλλά, πρόσθεσε, αυτές ήταν οι συνθήκες που η ιστορία μας επιφύλαξε για να κυβερνήσουμε, συνθήκες έκτακτες.

Πρόσθεσε ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι αδιανόητο σε όγκο, έκταση και ιστορική σημασία. «Οι αλλαγές, καθώς ριζώνουν, θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε αυτό που τής αξίζει» πρόσθεσε.

Ανέφερες πως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος των προβλημάτων που άφησε πίσω η ΝΔ, ούτε και τη σφοδρή αντίδραση αγορών και κερδοσκόπων.

«Ευτυχώς, δεν ζήσαμε τη χρεοκοπία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι περάσαμε γιατί είναι ένα μόνιμο μάθημα για το μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα αποτελεί να σώσουμε την πατρίδα με όποιο κόστος» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μείναμε ζωντανοί μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και από εκεί που είμαστε το μοναδικό πρόβλημα, τώρα είμαστε μέρος της συνολικής λύσης. «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού» πρόσθεσε. Ακολούθως έκανε αναφορά στην φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «είτε εμείς θα εξαφανίσουμε το δημόσιο χρέος, είτε το δημόσιο χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Μετά την ομιλία Παπανδρέου πήραν το λόγο 38 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομία, λέγοντας ότι οι ελεγκτές δεν έρχονται για το κακό της χώρας, ούτε για να μας τιμωρήσουν, καθώς, εξάλλου, έχουν λόγους για να θέλουν την επιτυχία μας.

«Οι μάχες που έχει να δώσει η χώρα είναι μπροστά. Γράφονται πολλά, τα οποία δεν είναι δεδομένα» ενώ επέστησε την προσοχή όλων στις δηλώσεις, καθώς δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι το μόνο πρόβλημα είναι το χρέος.

Σημείωσε ότι παγκοσμίως υπάρχει μια διάχυτη οργή για φαινόμενα όπως η τεράστια συγκέντρωση ισχύος σε ένα τραπεζικό σύστημα με τεράστιες αμαρτίες και υπογράμμισε ότι εκτός από τους ασθενέστερους, πλήττεται ιδιαίτερα και η μεσαία τάξη.

«Εκτός από τους ασθενέστερους, πρέπει ως ΠΑΣΟΚ να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη γιατί αυτή εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχες στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις σε ένα ενδεχόμενο σοκ που μπορεί να προέλθει από ενεργειακή ή διατροφική κρίση.
Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους 38 ομιλήσαντες βουλευτές, ο πρωθυπουργός βρήκε λογική την αγωνία τους για τη χώρα και τις περιφέρειές τους, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολίτευσης και τόνισε ότι ή θα επέλθει διάλυση της κοινωνίας, ή θα είμαστε οι μεταμορφωτές της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ακόμα ζούμε τις συνέπειες των αποφάσεων, αλλά όχι ακόμα τα θετικά αποτελέσματα των αλλαγών που θέλουν χρόνο για να εμφανιστούν.

«Λεφτά είχαμε, αλλά διπλασιάσαμε το χρέος και ανάπτυξη δεν είχαμε, ενώ τα προβλήματα δεν εμφανίστηκαν τώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η διαφθορά είναι αντιαναπτυξιακό στοιχείο για τον επιπλέον λόγο ότι δίνει και την εικόνα της ανομίας, «κάτι που είχα επισημάνει στον κ. Καραμανλή».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να «σπάσει» η αντίληψη «Όλα από το Κράτος», καθώς και η Δημόσια Διοίκηση -όχι ο δημόσιος υπάλληλος- από την οποία περιμένουμε αλλαγές είναι μέρος του προβλήματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το