Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δέματα με τρόφιμα σε 2.500 άπορους

Δέματα με τρόφιμα ενόψει του Πάσχα ξεκίνησαν και διαθέτουν οι Ενορίες στους άπορους και τους φτωχούς συμπολίτες
Δέματα με τρόφιμα ενόψει του Πάσχα ξεκίνησαν και διαθέτουν οι Ενορίες στους άπορους και τους φτωχούς συμπολίτες

Δέματα με τρόφιμα ενόψει του Πάσχα ξεκίνησαν και διαθέτουν οι Ενορίες στους άπορους και τους φτωχούς συμπολίτες. Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετηθούν περισσότερα από 2.500 άτομα, που θέλουν να περάσουν πιο όμορφα αυτές τις ημέρες και να τηρήσουν το έθιμο. Τα περισσότερα Σπίτια Γαλήνης έκλεισαν το Σάββατο του Λαζάρου και θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα του Θωμά.

Στην κορύφωσή τους βρίσκονται αυτές τις ημέρες ο ρυθμοί εργασίας στους Ιερούς Ναούς, όσον αφορά στο ζήτημα της φιλανθρωπίας και της διάθεσης τροφίμων.

Οι ποσότητες που προσφέρονται είναι «ενισχυμένες», καθώς τα περισσότερα Σπίτια Γαλήνης θα λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα του Θωμά, αφού ξεκουράζονται οι εθελόντριες, επομένως οι άποροι πρέπει να έχουν απόθεμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως μέσω των Σπιτιών Γαλήνης υποστηρίζονται γύρω στους 2.050 συμπολίτες σε καθημερινό επίπεδο που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες σε σίτιση. Ενόψει του Πάσχα, δέματα με τρόφιμα θα λάβουν πάνω από 2.500 συμπολίτες, καθώς αυτή την περίοδο συνδράμουν και Ενορίες που δεν έχουν Σπίτια Γαλήνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήδη παρατηρείται μεγάλη προσέλευση πιστών στους Ναούς, ενώ σε αυτό βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες.

Στον Ιερό Ναό Ανάληψης μοιράστηκαν το Σάββατο του Λαζάρου δέματα σε 104 άπορες οικογένειες. Το κάθε δέμα περιελάμβανε κρέας, γάλα, μακαρόνια, ζάχαρη, αβγά, καφέ και άλλα είδη. Συνολικά διατέθηκαν 250 κιλά κρέας.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Ναού και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, «μοιράσαμε δέματα σε 104 άπορες οικογένειες, οι οποίες εξυπηρετούνται από το Σπίτι Γαλήνης της Ενορίας. Η διάθεση των τροφίμων έγινε το Σάββατο του Λαζάρου. Επιλογή μας είναι να δίνουμε μόνο τρόφιμα που γνωρίζουμε ότι θα καταναλωθούν για τις ανάγκες του κάθε άπορου».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία π. Κωνσταντίνος Αυγέρης υπογράμμισε ότι το Σπίτι Γαλήνης του Ναού θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ θα ανοίξει ξανά την Τρίτη του Πάσχα. «Εμείς τη Μεγάλη Πέμπτη θα μοιράσουμε σε ανθρώπους που δεν σιτίζονται από το Σπίτι Γαλήνης, δέματα με κάποια τρόφιμα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα δώσουμε τρόφιμα, όπως κρέας, αυγά, μαγειρίτσα, για να περάσουν μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, αφού μετά θα λειτουργήσει ξανά το Σπίτι Γαλήνης. Συνολικά θα εξυπηρετήσουμε γύρω στα 170 άτομα. Ο κόσμος έχει πολλές ανάγκες πλέον και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Πάντως σε σχέση με πέρυσι οι άνθρωποι που θα βοηθηθούν, είναι περισσότεροι».

Παράλληλα από την Κοινωνική Υπηρεσία της Μητρόπολης, που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο, μοιράζονται οι δωροεπιταγές σε άπορους με το οικονομικό ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 20-60 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η διάθεση των δωροεπιταγών ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώνεται αύριο, Μεγάλη Τετάρτη. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα μοιραστούν δωροεπιταγές αξίας 10.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Πνευματικού Κέντρου κ. Παπαγεωργίου, καθημερινά έρχονται και λαμβάνουν δωροεπιταγή γύρω στα 80 άτομα τα οποία είναι πιστοποιημένα ότι έχουν ανάγκες και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Το Τροπάριο της Κασσιανής

Το Τροπάριο της Κασσιανής θα ψαλεί σήμερα στους Ναούς. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης «τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, όπου στους Ιερούς Ναούς ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, η Εκκλησία μας παρουσιάζει τη μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας και την προδοσία του Ιούδα. Εντυπωσιακή η αντίθεση! Από τη μια μεριά, μια γυναίκα βυθισμένη στη λάσπη της αμαρτίας συναισθάνεται την αμαρτωλότητά της και, με δάκρυα συντριβής, μετανοεί και ζητεί συγχώρεση από τον Κύριο. Από την άλλη, ένας μαθητής του Χριστού, ένας από τους Δώδεκα που καθημερινά είχε τη μεγάλη ευλογία να ζει κοντά στον Κύριο, υποκύπτει στο πάθος της φιλαργυρίας και προδίδει το δάσκαλό του, αυτόν τον ίδιο το Θεό. Προσέξτε, μας επισημαίνει η Εκκλησία. Αυτός που πραγματικά αγαπά τον Ιησού, δεν εμπιστεύεται τα πάθη του, δεν Τον προδίδει με τις πράξεις της ζωής του, αλλά με συντριβή πλησιάζει κοντά Του και ζητεί το έλεος και την ευσπλαχνία Του.

Κατά τη βραδινή Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης ο σεβ. μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει, στις 7.30 μ.μ. και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου.

Το περίφημο Τροπάριο της Κασσιανής, στο οποίο περιγράφεται, με μοναδικό ποιητικό και λυρικό τρόπο, η μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας, θα αποδοθεί: 1. Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, από πολυμελή Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη δ/νση του πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Μιχαήλ Μελέτη, 2. στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Βόλου, από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη δ/νση του μαέστρου κ. Ιωάννου Καρκάλα, 3. στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Βόλου, από την «Απολλώνειο» Χορωδία, υπό τη δ/νση του μαέστρου κ. Γεωργίου Διαμαντοπούλου και 4. στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου, από το Βυζαντινό Χορό του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου, υπό τη δ/νση του πρωτοψάλτου κ. Ευαγγέλου Παυλίδη».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το