Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Δέκα αστυνομικοί καθημερινά στην υπηρεσία… δικογράφων

Στο Βόλο μοιράζονται 200-220 κλήσεις και δικόγραφα από τους αστυνομικούς

«Πληγή» για την Αστυνομία αποτελεί το πάρεργο της διανομής δικογράφων και κλήσεων. Καθημερινά, στα δύο μεγαλύτερα αστυνομικά τμήματα πόλεων του Νομού -του Βόλου και της Νέας Ιωνίας- απασχολούνται οκτώ έως δέκα αστυνομικοί. Οι έξι κάνουν καθημερινά διανομή και οι υπόλοιποι εργάζονται στη γραμματεία των τμημάτων προετοιμάζοντας τη διανομή. Στο Βόλο μοιράζονται 200-220 κλήσεις και δικόγραφα, εργασία που προβλέπεται να γίνεται από επιμελητές των δικαστηρίων. Οι τέσσερις πάντως επιμελητές των δικαστηρίων απασχολούνται σε άλλες εργασίες, εντός του Δικαστικού Μεγάρου και το έργο της διανομής έγινε τελικά… αστυνομικό. Όπως τονίζεται, υπολογίζεται ότι οι έξι αστυνομικοί που μοιράζουν κλήσεις θα μπορούσαν να καλύψουν τρεις περιπολίες ημερησίως.

Οι αστυνομικοί της διανομής κλήσεων, μεταβαίνουν το πρωί στην υπηρεσία τους, παίρνουν τα έγγραφα και «αλωνίζουν» την πόλη για την επίδοσή τους. Σε αυτό υπάρχουν όμως πολλές δυσκολίες, όπως επισημαίνουν και οι αστυνομικοί που κάνουν διανομή, καθώς δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός αρκετών παραληπτών, είτε γιατί έχουν αλλάξει διεύθυνση, είτε τόπο κατοικίας, ή έχουν απλά… εξαφανιστεί.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις -και δεν είναι λίγες- διαπιστώνονται λάθη και τα δικόγραφα ή οι κλήσεις επιστρέφονται στην Εισαγγελία ή το Πταισματοδικείο για διορθώσεις. Καθημερινά οι αστυνομικοί των δύο αστυνομικών τμημάτων του Βόλου  μοιράζουν 200 περίπου κλήσεις έως το μεσημέρι και μερικές φορές απογευματινές. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί κάνουν και ένστολη υπηρεσία και πολλές φορές μοιράζουν τις κλήσεις όταν «βρεθεί στο δρόμο τους» η διεύθυνση του παραλήπτη.

Το κάνουν για να προλάβουν, γιατί – όπως εξηγούν – υπάρχουν ημερομηνίες που «τρέχουν», προθεσμίες και επείγουσες κλητεύσεις.

Η διαχείριση των δικογράφων και κλήσεων αποτελεί το 50% της εργασίας των αστυνομικών – γραμματέων στα τμήματα. Άλλοι τέσσερις ακόμη αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με γραφειοκρατική δουλειά και να απουσιάζουν από την ενεργό δράση. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές (το αντίθετο μάλιστα) που τα περιπολικά των αστυνομικών τμημάτων παίζουν το ρόλο των ταξί για ανταλλαγή εγγράφων (παράδοση, παραλαβή) με τις δικαστικές υπηρεσίες.

Την απαλλαγή από το πάρεργο των δικογράφων θέτουν εδώ και πολλά χρόνια οι συνδικαλιστές. Όπως και για πολλά ακόμη πάρεργα… παραμένει αίτημα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πρόσληψη (πριν από αρκετά χρόνια) επιμελητών στα δικαστήρια έγινε με αποκλειστικό σκοπό τη διανομή δικογράφων και κλήσεων. Σταδιακά και ουσιαστικά άτυπα, η υποχρέωση αυτή «πέρασε» στην Αστυνομία, αρχικά ως «εξυπηρέτηση» και στη συνέχεια καθιερώθηκε…

Έρχεται μόνο ένας αστυνομικός

Αγανάκτηση, αλλά και αποφασιστικότητα για αντιδράσεις, εκφράζεται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας μετά την απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να ενισχυθεί με έναν αστυφύλακα η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στις συμπληρωματικές μεταθέσεις.

Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς το Αρχηγείο, με κοινοποίηση στους τοπικούς φορείς, τον Τύπο, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τονίζεται: «Το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας, ως ενιαία πόλη, είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος, οι δε περιφερειακοί Δήμοι και τα νησιά έχουν μεγάλη εδαφική περιφέρεια. Είναι αδιανόητο άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, με λιγότερα προβλήματα να ενισχύονται με επιπλέον άτομα. Οι ανάγκες αστυνόμευσης του Νομού συνεχώς αυξάνονται ενώ η αστυνομική δύναμη, η υλικοτεχνική υποδομή και η διάρθρωση των υπηρεσιών παραμένουν ίδιες με ελάχιστες αποκλίσεις από το 1972. Ακόμη και αυτές οι οργανικές θέσεις δεν είναι καλυμμένες, φθάνοντας οι ελλείψεις στο τέλος του έτους να ανέρχονται σε 70 άτομα, παρ’ όλο που ανταποκρίνονται στις τότε ανάγκες, όντας ανεπαρκείς για τις σημερινές.

Δίνουμε μεγάλο βάρος στην διαφοροποίηση των παραγόντων (πληθυσμός, τουρισμός, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, εγκληματικότητα, ανάπτυξη, ύπαρξη αεροδρομίων και λιμανιών, γιατί αυτή πιστοποιεί ότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί για τις ανάγκες αστυνόμευσης. Νέα δεδομένα με : α) Μόνιμο πυρήνα ακραίων στοιχείων στην έδρα μας με έντονη δραστηριότητα και συχνές συγκρούσεις μεταξύ τους, β) δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της ίδιας κατηγορίας (Ολυμπιακός και Νίκη) με μεγάλο αριθμό οπαδών, ιδιόμορφη και επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ των και συχνά επεισόδια και γ) έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και πλήθος κινητοποιήσεων, εκδηλώσεις διαφόρων μορφών διαμαρτυρίας. Όλα αυτά δημιουργούν μία έκρυθμη και οριακή κατάσταση. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, στις 26 Σεπτεμβρίου να υφίστανται ταυτόχρονα τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας».

Και το έγγραφο της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών καταλήγει: «Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μαθηματικά η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας οδηγείται στην παρακμή και τη διάλυση των υπηρεσιών της, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την κάλυψη οργανικών θέσεων. Ζητείται η άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της ΑΔ Μαγνησίας για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά ζητήματα. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση είμαστε υποχρεωμένοι, μαζί με την Ομοσπονδία, να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε την κατάφωρη αδικία προγραμματίζοντας διάφορες μορφές διαμαρτυρίας».

Τέλος, η τοπική Ένωση με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τον πειθαρχικό έλεγχο στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Πιερίας κ. Δημ. Φώτη, επειδή στην ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε σε συμβολική ενέργεια με αγχόνες έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Κοπάδι αγριογούρουνων στη Ν. Αγχίαλο – Εφιστάται η προσοχή των οδηγών ιδίως τις νυκτερινές ώρες

  Πολυάριθμο κοπάδι αγριογούρουνων έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή “Αλωνάκι”…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 20/9

COSMOTE SPORT 2 21.45 Βερόνα-Κάλιαρι -Ζ- (Καμπιονάτο) COSMOTE SPORT 3 18.50 Αλ Αχλί-Νταμάκ -Ζ- (Πρωτάθλημα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ξενάγηση Γερμανών τουριστικών πρακτόρων στο Ανατολικό Πήλιο στα πλαίσια του 1ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τουρισμού

Με πολλή χαρά υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου την ομάδα των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος από Καρδίτσα: Ξεκίνησε η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καινούργια πεζογέφυρα στον Αη Γιάννη (ΧΑΝΘ), ετοιμάζεται και η νέα τοξωτή

Συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου οι αποκαταστάσεις υποδομών με την Δημοτική…

20 Σεπτεμβρίου 2024