Photo Gallery, Τοπικά

Γ. Σπηλιόπουλος: Πολιτικοί οι λόγοι της «λάσπης» που ρίχτηκε εναντίον μου

Συνέντευξη Τύπου και απαντήσεις από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρεί το νέο προεδρείο και σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με την έκθεση για τη διαχείριση των ετών 2009-2010, έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος. Μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιόπουλος τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες», «δεν είναι αμειβόμενος πολυθεσίτης», «δεν είχε μισθό ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ως αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου», ενώ «είχε ζητήσει από τον ΟΑΕΔ, ως εκπαιδευτικός, να μην εργάζεται, άρα και να μην αμείβεται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2010».

Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατηγόρησε το νυν προεδρείο ότι «απέκρυψε το έγγραφο του Υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα από την Κοινωνία της Πληροφορίας στο οποίο είχε ενταχθεί το Επιμελητήριο, δεν χάθηκε, αλλά μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ». Πρόσθεσε δε, πως κατέθεσε για το θέμα αυτό μηνυτήρια αναφορά, ενώ μέσω των νομικών του συμβούλων έχει ζητήσει και την παρέμβαση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Για την καθυστέρηση στο να απαντήσει στα όσα του είχαν καταμαρτυρήσει, ο κ. Γ. Σπηλιόπουλος δήλωσε ότι οφείλεται στην περιπέτεια της υγείας του, ενώ μίλησε για «πόλεμο λάσπης και ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη μέση», με στόχο να τον πλήξουν πολιτικά.

Χαρακτήρισε «επιπόλαια καταγραφή» την έκθεση που συνέταξε τριμελής επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την περίοδο διαχείρισης 2009-2010, ενώ τόνισε πολλές φορές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονταν, τόσο στη Διοικητική Επιτροπή, όσο και στο Δ.Σ., λαμβάνονταν ομόφωνα, υπονοώντας προφανώς, ότι συμφωνούσαν και οι κ.κ. Ηλ. Τσαμπαρδούκας και Ευστ. Πλαστάρας, πρόεδρος σήμερα ο πρώτος και γενικός γραμματέας ο δεύτερος του Επιμελητηρίου.

Για τα χρήματα που δόθηκαν στα ΜΜΕ, ανέφερε πως δόθηκαν για την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου με την απόλυτη ομοφωνία των μελών της διοίκησης και τόνισε πως δεν ήταν τόσα πολλά, όσα αναφέρονται στο πόρισμα, στο οποίο «αθροίζουν ποσά τιμολογίων από διαφορετικές χρήσεις». Επίσης, ανέφερε πως το Επιμελητήριο δεν έχει χρέη, είναι εύρωστο οικονομικά και πως ο κύκλος του στο Επιμελητήριο έχει κλείσει και επικεντρώνεται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Για τις επιθέσεις εναντίον του, είπε ότι έγιναν πρώτον για την «επιτυχημένη παρουσία της διοίκησής μου στο Επιμελητήριο», δεύτερον για «την πρόθεσή μου να κατέλθω ως υποψήφιος δήμαρχος και την καλή μου παρουσία στις δημοσκοπήσεις» και τρίτον, για την «εκλογή μου ως πρώτου δημοτικού συμβούλου στο νέο Δήμο Βόλου, καθώς και για την απόφαση τη δική μου και των συνεργατών μου, να συμπράξουμε και να στηριχθεί η κ. Μακρή ως υποψήφια δήμαρχος».

Υποστήριξε ότι στο Επιμελητήριο αρνήθηκαν να του χορηγήσουν τα έγγραφα-αποδεικτικά στοιχεία που ζήτησε, γι’ αυτό ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση και προειδοποίησε ότι σύντομα θα μιλήσει και με ονόματα.

Για την παραίτησή του από το Επιμελητήριο στις 17 Νοεμβρίου δήλωσε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας δρομολογημένης απόφασής του, ενώ εννιά χρόνια στη θέση του προέδρου δεν αμειβόταν, όπως δεν αμειβόταν και ως αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου. Αμειβόταν ωστόσο «στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, με το ποσό των 2.150 ευρώ μηνιαίως».

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του στον ΟΑΕΔ ως μηχανικού εκπαιδευτικού, ανέφερε ότι «αυτό συνέβη μετά τη δικαίωση 174 – ίσως και περισσοτέρων – απολυθέντων εκπαιδευτικών, τη χρονική περίοδο 1995- 1996 παρ’ όλα τα 7 συνεχή χρόνια απασχόλησης στην υπηρεσία αυτή. Δικαιώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς το έτος 2008, και στη συνέχεια υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης των ονομάτων όλων όσοι δικαιώθηκαν. Μεταξύ αυτών και το δικό μου. Με τη διαφορά όμως ότι ζήτησα από την υπηρεσία να μην εργαστώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2010 και φυσικά δεν αμειβόμουν από την υπηρεσία αυτή. Σε ό,τι δε, έχει να κάνει με την επιμελητηριακή νομοθεσία, σας διαβεβαιώνω ότι ήμουν απολύτως σύννομος. Αυτό λοιπόν το ΦΕΚ άρχισε να κυκλοφορεί σε φωτοτυπίες προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, με σκοπό να επηρεάσουν τις συνειδήσεις των συμπολιτών μας. Ο λαϊκισμός, ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία, σ’ όλο το μεγαλείο».

Ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα πότε ακριβώς γνωστοποίησε στο Επιμελητήριο το διορισμό του και την απαλλαγή του από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ούτε παρουσίασε την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για την απαλλαγή του.

Αφού αναφέρθηκε στα έργα της θητείας του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ. Σπηλιόπουλος παρέθεσε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα «Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στις τοπικές ΜΜΕ-μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μάλιστα για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.

Αναφερόμενος επανειλημμένως σε ομόφωνες αποφάσεις της διοίκησης, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι «χωρίς να έχουμε άμεση υποχρέωση, ζητήσαμε και στείλαμε όλα τα οικονομικά μας (δαπάνες κ.λπ.) της χρονικής περιόδου 2002 έως και 2007, προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έλεγχος που έγινε και ήταν όλα εντάξει (έχει σταλεί σχετική βεβαίωση από το Ελεγκτικό), ενώ το ίδιο είχαμε (με δική μου εντολή) προγραμματίσει να κάνουμε για τα υπόλοιπα χρόνια και με το τέλος του 2010».

Παρέθεσε μάλιστα σχετικά έγγραφα ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2005-2007, καθώς και έγγραφα των ελέγχων από το υπουργείο Ανάπτυξης για το έτος 2008 και 2009, που δηλώνουν ότι όλες οι δαπάνες είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για το ταμειακό υπόλοιπο δήλωσε ότι «το 2002 (κατά την έναρξη της θητείας μου) είχε παραλάβει 125.736,010 ευρώ και τον Ιούλιο του 2010 ήταν 1.001.227,71 ευρώ».

Για την συνεργασία του Επιμελητηρίου με τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους επισήμανε πως έγινε με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των 24.000 μελών, αλλά και την προβολή της τοπικής αγοράς, του αεροδρομίου, την στήριξη των τοπικών προϊόντων και του τουρισμού και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που δόθηκαν, ήταν κατά πολύ λιγότερα απ’ όσα τον κατήγγειλαν.

«Το 2009 με 10 ή 11 συνεργάτες – εφημερίδες το κόστος ήταν 76.300 ευρώ. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2010 πήραμε ομόφωνη απόφαση ως Δ.Σ., για τη συνέχιση της συνεργασίας αυτής με τα ΜΜΕ και για το 2011. Που όπως έμαθα, το ακύρωσε η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου».

Ο κ. Σπηλιόπουλος επισήμανε επίσης ότι «αθροίζουν ποσά τιμολογίων (που ακόμη και τα μέλη της επιτροπής έχουν εγκρίνει την πληρωμή τους) από διαφορετικά χρόνια, διαφορετικές χρήσεις και από διαφορετικά νομικά πρόσωπα και τα παρουσιάζουν ένα σύνολο. Γιατί άραγε θέλουν να φαίνονται μεγάλα τα ποσά;

Παρουσιάζουν ονόματα ως δημοσιογράφους του επιμελητηρίου… χωρίς να είναι (π.χ. Meritus). Παρουσιάζουν ακόμη και δαπάνες καταχώρησης σε έντυπα μακετών, προκηρύξεων κλπ. ως αμοιβές δημοσιογράφων. Τα ονόματα δε των ιδιοκτητών των εντύπων αυτών παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι του επιμελητηρίου. Γιατί άραγε;

Νομίζω ότι η Ένωση Συντακτών πρέπει να πάρει θέση», κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το