Κατηγορίες: Τοπικά

Γρίφος η φόρμα για τα εμβάσματα εξωτερικού

Πραγματικό γρίφο αποτελεί για τους φορολογούμενους που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας με τα δικαιολογητικά, με τα οποία θα αιτιολογήσουν την πηγή των χρημάτων που εξήγαγαν

Πραγματικό γρίφο αποτελεί για τους φορολογούμενους που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας με τα δικαιολογητικά, με τα οποία θα αιτιολογήσουν την πηγή των χρημάτων που εξήγαγαν. Ο έλεγχος των φορολογουμένων, που βάσει λίστας, η οποία έχει σταλεί εδώ και τρεις και πλέον μήνες, φέρεται να είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Πρόκειται για δεκάδες φορολογούμενους και από τη Μαγνησία (περίπου 300 συνολικά), που φέρεται να είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ορισμένοι από αυτούς και εκατομμύρια ευρώ.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν κληθεί ονομαστικά από την Εφορία, να προσκομίσουν αποδεικτικά, που να δικαιολογούν την πηγή των χρημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό, διαφορετικά θα υπαχθούν σε έλεγχο από τους ελεγκτές. Ο έλεγχος αναμένεται να αρχίσει εντός του επομένου μήνα.

Η εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου) για την κατάθεση των δικαιολογητικών, περιλαμβάνει 25 σημεία για τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας.

Είναι δε τόσο πολύπλοκη, που για τη συμπλήρωσή της απαιτείται η βοήθεια λογιστή…

Τα κυριότερα της εγκυκλίου σημεία είναι:

-Σε όσες περιπτώσεις τηρούνταν βιβλία του ΚΒΣ, από τα οποία προέκυπταν λογιστικά κέρδη, αλλά οι επιχειρήσεις/ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνταν όχι με αυτά, αλλά είτε με τεκμαρτά ποσά είτε με κατ’ αποκοπή ποσά φόρου είτε με τη χρήση συντελεστή στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές, θα λαμβάνονται υπόψη αυτά τα λογιστικά κέρδη, εφόσον είναι μεγαλύτερα των τεκμαρτών. Το ίδιο ισχύει και για όσους απέκτησαν γεωργικό εισόδημα, στην περίπτωση που δεν τηρούνταν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή, στο φάκελο δικαιολογητικών επισυνάπτεται και το έντυπο Ε3.

-Για τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους αφαιρούνται οι δαπάνες που ορίζονται από τα άρθρα 16 και 17 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται από την εφαρμογή τεκμηρίου.

-Από τη χρήση 2003 έως και τη χρήση 2009, το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία άνω των 200 τ. μ. αποτελεί στοιχείο προσδιορισμού της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης. Επίσης, από 1.1.2003 αυξήθηκε η συνολική επιφάνεια των δευτερευουσών κατοικιών, των οποίων το τεκμαρτό μίσθωμα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης, από 100 σε 150 τ.μ., άρα δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό ανάλωσης κεφαλαίου. Για τις χρήσεις 2002 και παλαιότερα, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό ανάλωσης κεφαλαίου τα απαλλασσόμενα τεκμαρτά εισοδήματα, όπως το απαλλασσόμενο τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση.

-Αν σε μία χρήση δεν υπεβλήθη δήλωση φόρου εισοδήματος, υποβάλλεται εκπρόθεσμη με τις αντίστοιχες κυρώσεις.

-Η αποζημίωση συζύγου σε πρώην σύζυγο μπορεί να δικαιολογήσει έμβασμα, εφόσον αποδεικνύεται από πραγματικά περιστατικά. Το ίδιο ισχύει και για ποσά διατροφής τέκνων, καθώς και για αποζημιώσεις ασφαλιστικών ταμείων.

-Σε περιπτώσεις επαναπατριζόμενων κεφαλαίων, με την καταβολή των αντίστοιχων φόρων επί της αξίας των κεφαλαίων που επαναπατρίστηκαν, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου, για τα κεφάλαια που εισάγει. Δεν συντρέχει λόγος νέας φορολόγησής τους.

-Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα, γίνονται δεκτά, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν ληφθεί πριν απ’ την πραγματοποίηση του εμβάσματος, έστω και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση δανείου.

-Σε περίπτωση εξαγωγής – εισαγωγής και επανεξαγωγής εμβασμάτων, για το διάστημα από 1.1.2009 έως και 31.12.2011, ο φορολογούμενος θα δηλώσει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές που έχουν γίνει ανά έτος.

-Για τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, το ποσό του εμβάσματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατ’ αρχάς ισομερώς και εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται διαφορετική αναλογία, πρέπει να το αποδείξει με κάθε νόμιμο μέσο.

-Σε περιπτώσεις εισαγωγής συναλλάγματος εάν δεν έγινε μετατροπή σε ευρώ, προκειμένου ο φορολογούμενος να καλύψει το ποσό του εμβάσματος (μέσω της εφαρμογής του taxis), πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την εισαγωγή του ανάλογου ποσού και παραμονής του στο νόμισμα στο οποίο είχε εισαχθεί.

-Στις περιπτώσεις εμπορικών εμβασμάτων, ο φορολογούμενος, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλει στη ΔΟΥ, θα επισυνάψει κατάσταση, στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά των εμβασμάτων και τα αντίστοιχα τιμολόγια που αφορούν.

-Σε περίπτωση εμβάσματος από παιδί που κατοικεί στο εξωτερικό, αν το έμβασμα έγινε από κοινό λογαριασμό του τέκνου με το γονέα σε ατομικό λογαριασμό του τέκνου, που σπουδάζει στο εξωτερικό, και αποδεικνύεται ότι το ποσό του εμβάσματος καλύπτει τις αναγκαίες υποχρεώσεις του γονέα για τις σπουδές του τέκνου, η κάλυψη του εμβάσματος θα βαρύνει το γονέα και δεν προκύπτει θέμα άτυπης δωρεάς στο τέκνο. Αν όμως το ποσό υπερβαίνει τις αναγκαίες δαπάνες για τις σπουδές του τέκνου, η κάλυψη του εμβάσματος για το επιπλέον ποσό θα βαρύνει το τέκνο και, εφόσον το τέκνο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα συνεισφοράς στον κοινό λογαριασμό, λόγω απουσίας εισοδημάτων ή άλλων εσόδων, προκύπτει θέμα άτυπης δωρεάς σε αυτό.

Δωρεές, γονικές παροχές

-Οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών γίνονται δεκτές, έστω και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία φορολογική δήλωση, κατ’ εξαίρεση, επειδή αφορούν εμβάσματα. που δεν εμπίπτουν στην έννοια των τεκμηρίων

-Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης συμπληρωματικής ή τροποποιητικής δήλωσης οποιουδήποτε οικονομικού έτους, θα μπορεί ο φορολογούμενος να συμπληρώσει την κατάσταση προσδιορισμού κεφαλαίου. Οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις δεν θα εκκαθαρισθούν από τις Δ.Ο.Υ., αλλά με νεότερη εγκύκλιο θα δοθούν οδηγίες για τον έλεγχο και την εκκαθάρισή τους.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου

Πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου. Η Δέσποινα…

25 Νοεμβρίου 2023

Ψεύτικη σελίδα στο Facebook «δίνει» αποσκευές που έχουν μείνει στα αζήτητα το «Ελ. Βενιζέλος» έναντι αμοιβής – Η ενημέρωση του αεροδρομίου

Απαγορεύσεις απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων - Τα δρομολόγια που ακυρώνονταιΘρίλερ με τη δεύτερη απελευθέρωση…

25 Νοεμβρίου 2023

Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο της Αίτνας – Κατακόκκινος ο ουρανός της Σικελίας

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία με τον ουρανό της Σικελίας να…

25 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Bettina: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας – «Μην περνάτε κάτω από μεγάλα δέντρα, ασφαλίστε αντικείμενα»

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από…

25 Νοεμβρίου 2023

Πάλεψε στα ίσια τη Νήαρ Ηστ η Νίκη αλλά έχασε 60-72

Η Νίκη έπαιξε στα ίσια την ισχυρή Νήαρ Ηστ αλλά στο τέλος έχασε με 60-72…

25 Νοεμβρίου 2023

Συνελήφθη ο 29χρονος οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε δύο πεζούς – Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ο 29χρονος οδηγός που εμπλέκεται σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος…

25 Νοεμβρίου 2023