Photo Gallery, Τοπικά

Γονείς καθυστερούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων

 

Λόγω της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο εντάθηκε σε σχέση με πέρυσι

 

Καθυστέρηση στην πληρωμή των διδάκτρων στα φροντιστήρια από τους γονείς παρατηρείται φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση που πραγματοποιεί ο τοπικός σύλλογος ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Μαγνησίας το ερχόμενο Σάββατο. Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταργείται από του χρόνου η κατηγορία 10% στις πανελλαδικές εξετάσεις που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να έχουν διαγωνιστεί.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο χώρο των ιδιοκτητών φροντιστηρίων λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πληρωμή των οφειλομένων από τους γονείς.

Η οικονομική κρίση, οι απολύσεις, η υποαπασχόληση που εντοπίζονται σε πολλές οικογένειες, δημιουργεί ζήτημα και στο χώρο των φροντιστηρίων.

Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Βεδουρά υπογράμμισε ότι υπάρχει φέτος καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλομένων από τους γονείς. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε με τους συναδέλφους και τους μας απασχολεί. Μάλιστα το φαινόμενο της καθυστέρησης είναι πιο έντονο από πέρυσι.

Για τους φροντιστές είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, αφού από τη μια ο γονιός μπορεί να έχει να πληρώσει ακόμη και τέσσερις-πέντε μήνες τα δίδακτρα από την άλλη όμως είναι σχεδόν αδύνατο να διακόψουν τη φοίτηση του μαθητή για λόγους παιδαγωγικούς αλλά και κοινωνικούς.

Το θέμα θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση του τοπικού συλλόγου το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου στις 5 το απόγευμα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, επί της οδού Δημητριάδος, όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Πετρόπουλος.

Η κ. Βεδουρά πρόσθεσε πως, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, τα έξοδα για τα φροντιστήρια «τρέχουν», όπως η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, η πληρωμή του ενοικίου, η ασφάλιση, η εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΚΟ και άλλα.

«Εδώ και τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αυξήσει τις τιμές στα δίδακτρα, όταν όμως τα κόστη λειτουργίας των φροντιστηρίων αυξάνουν, ενώ πληρώνουν κανονικά το φόρο, άσχετα, αν δεν έχουν πληρωθεί» είπε η ίδια, ενώ ερωτηθείσα για το πώς κατοχυρώνεται ένας ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στη διεκδίκηση οφειλομένων, είπε πως ένας μαθητής πιστοποιείται ότι φοιτά σε ένα φροντιστήριο μέσα από το μαθητολόγιο.

Σχετικά με τις εγγραφές και αν υπήρξε μείωση, η κ. Βεδουρά υπογράμμισε ότι οι εγγραφές των μαθητών κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Υπάρχει όμως από πέρυσι μια διαφοροποίηση ως προς τον αριθμό των διδακτικών ωρών. Δηλαδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιοι μαθητές μείωσαν τις διδακτικές ώρες που παρακολουθούσαν, εφόσον τα μαθήματα δεν τους ενδιαφέρουν ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στη γενική συνέλευση θα συζητηθούν ακόμα τα θέματα των νέων ρυθμίσεων για τη λειτουργία ενός φροντιστηρίου, της παραπαιδείας αλλά και της διδασκαλίας από αδιόριστους καθηγητές γνωστικών αντικειμένων που δεν έχουν σχέση με το πτυχίο τους.

Καταργείται

η κατηγορία 10%

στις πανελλαδικές

Νέα δεδομένα δημιουργεί το Υπουργείο Παιδείας στις πανελλαδικές εξετάσεις για όσους ήθελαν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να συμμετάσχουν στην ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία.

Ειδικότερα με τροπολογία που έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου  που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων. Ίδρυση ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωση του ινστιτούτου τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις» το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την κατηγορία υποψηφίων του 10% (χωρίς εξετάσεις) για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θυμίζουμε ότι η κατηγορία 10% έδινε τη δυνατότητα σε υποψηφίους που είχαν πάρει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις (τα δυο προηγούμενα χρόνια κάθε φορά πριν από την υποβολή της αίτησης στην κατηγορία του 10%) να πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς να πάρουν μέρος στις εξετάσεις αλλά μόνο με τα μόρια που είχαν συμπληρώσει σε προηγούμενη εξέταση.

Γι’ αυτό άλλωστε η κατηγορία 10% είχε τις δικές βάσεις εισαγωγής, ενώ το υπουργείο έδινε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων στα ΑΕΙ. Φέτος οι υποψήφιοι της κατηγορίας 10% από το νομό Μαγνησίας ανέρχονται στους 60.

Στο μεταξύ από χθες ξεκίνησε η αποστολή στα Λύκεια των δελτίων εξεταζομένων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου «το  Δελτίο εξεταζομένου δεν θα αποσταλεί σε προτυπωμένη μορφή (χαρτόνι), όπως παλαιότερα έτη. Αντ’ αυτού αποστέλλεται  με VBI σε όλα τα Γενικά Λύκεια το συνημμένο υπόδειγμα, ώστε αφού συμπληρωθεί, να διπλωθεί στα δύο (η εμπρός όψη τα στοιχεία και η πίσω όψη τις οδηγίες) να πλαστικοποιηθεί – αν είναι δυνατόν – και να χορηγηθεί στους υποψηφίους.

Τα  δελτία εξεταζομένου  θα  χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά της ταυτότητας των κατόχων τους που συμμετέχουν στις  πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων το τρέχον σχολικό έτος».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το