Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους

Πολύ μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που από τις 16 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα για να τα προμηθευτούν. Τα ποσά που διαθέτουν ξεκινούν από 20 ευρώ, αλλά καταλήγουν ακόμη και στα 200-300 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την πάθηση. Κάποιοι έχουν σταματήσει να προμηθεύονται τα φάρμακα λόγω του υψηλού κόστους. Ενώ υπάρχουν και άλλοι που δεν μεταβαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να καταθέσουν τις αποδείξεις, απογοητευμένοι από το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξόφλησή τους.

Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται από την ημέρα που οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας για δεύτερη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησαν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από τις 16 Αυγούστου είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό στο φαρμακείο και στη συνέχεια να το λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι η καταβολή του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ καθυστερεί.

Στη «Θ» μίλησαν ασφαλισμένοι εκφράζοντας τον προβληματισμό, αλλά και την απογοήτευσή τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Ο κ. Αχιλλέας Γιαννουλάκης μένει στο Βόλο, αλλά η εργασία του είναι αυτήν την περίοδο στα Φάρσαλα. Όπως μας είπε αγόρασε από το φαρμακείο φάρμακα αξίας 55-60 ευρώ και κατέβαλε όλο το ποσό. Για να πάρει πίσω όμως την επιστροφή των χρημάτων που έδωσε επιπλέον λόγω της κινητοποίησης, θα έπρεπε να μεταβεί στη Λάρισα.

«Οι ασφαλισμένοι υφίστανται αυτή την περίοδο μεγάλη ταλαιπωρία. Πώς θα πάει ένας γεροντάκος στον ΕΟΠΥΥ για να καταθέσει τα δικαιολογητικά; Μακάρι να λήξει η επίσχεση εργασίας, ώστε να μην πληρώνουν όλο το ποσό από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι» τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Τζάνης μας είπε, «μετά από 35 χρόνια εργασίας και ασφάλισης αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Προσωπικά κατέβαλα το ποσό των 20 ευρώ για να πάρω κάποια φάρμακα».

«Ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει προβλήματα και αν δεν βρούνε μια λύση, θα φαλιρίσει» επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε πως και οι φαρμακοποιοί δίκιο έχουν με την κινητοποίηση που ξεκίνησαν, αλλά πού θα το βρουν.

Από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Τζανάκη είναι συνταξιούχος του ΕΟΠΥΥ εδώ και μερικά χρόνια. Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει, δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που είναι υποχρεωμένη κάθε μήνα να αγοράζει φάρμακα αξίας 60-70 ευρώ περίπου.

Τώρα λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών η ίδια πληρώνει ολόκληρο το ποσό. Αλλά δεν είναι πολύ αισιόδοξη, πότε θα λάβει την επιστροφή. Εξάλλου ακόμη περιμένει να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που αγόρασε στην πρώτη κινητοποίηση των φαρμακοποιών πριν τρεις μήνες περίπου.

«Ήδη εδώ και 2,5 μήνες έχω καταθέσει τα χαρτιά στον ΕΟΠΥΥ και ακόμη δεν έχω πληρωθεί για τα ποσά που έδωσα. Πώς να βγουν τα έξοδα; Στο μεταξύ υπάρχουν αρρώστιες που χρειάζονται και 500-600 ευρώ. Πώς να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες αυτές οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μια μικρή σύνταξη;» τόνισε η κ. Τζανάκη.

Έλλειψη σκευάσματος για καρδιοπαθείς

Έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg, το οποίο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος, παρατηρείται εδώ και ένα μήνα περίπου στα φαρμακεία του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά.

Πρόκειται για ακόμη ένα σκεύασμα που σχετίζεται με την καρδιοπάθεια και το οποίο δυστυχώς οι ασθενείς δεν μπορούν να το βρουν με ευκολία, με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την υγεία τους.

Για το θέμα παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε από πολλά μέλη του για την έλλειψη του σκευάσματος, απέστειλε επιστολή στην αρμόδια φαρμακευτική εταιρεία ζητώντας να τον ενημερώσει για τυχόν προβλήματα στην διακίνηση του συγκεκριμένου ιδιοσκευάσματος.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη αυτού του μοναδικού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και γι’ αυτό άμεση πρέπει να είναι και η παρέμβαση του ΕΟΦ» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Εκτός, όμως από την Αθήνα, το συγκεκριμένο σκεύασμα απουσιάζει και από τα φαρμακεία του Βόλου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού κ. Άλκης Καρατζίκας, οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο φάρμακο έχουν εμφανιστεί εδώ και ένα μήνα, ενώ το ζητούν οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιοπάθειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το