Photo Gallery, Πολιτισμός

Γιορτή τσίπουρου στο Κατηχώρι

Το Σάββατο η ετήσια εκδήλωση σύμφωνα με την παράδοση

Αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τσίπουρου στο Κατηχώρι

 

Η Δημοτική Ενότητα Πορταριάς και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κατωχωρίου σε συνεργασία με τον τοπικό Αθλητικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο Κατωχωρίου «Χείρωνα Κένταυρο», το Σάββατο 2 Ιουλίου αναβιώνει, όπως κάθε χρόνο, τη Γιορτή Τσίπουρου όπου, εκτός από το γλέντι και τη δωρεάν παροχή τσίπουρου, παρουσιάζεται στους επισκέπτες και ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης του προϊόντος.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Κατηχωρίου για την αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τσίπουρου με απόσταξη. Από παλιά η περιοχή φημιζόταν για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κατηχωρίου από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου της περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες». Το καλό τσίπουρο χρειάζεται τέχνη και προπαντός μεράκι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτή η παραδοσιακή τέχνη άρχισε να παρακμάζει και σιγά-σιγά να χάνεται.

Ο πρώην Δήμος Πορταριάς θέλησε να αναβιώσει και να διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης τσίπουρου. Για το σκοπό αυτό κατασκεύασε στην πλατεία του χωριού (Άγιος Αθανάσιος), με τις συμβουλές των ντόπιων, εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την αναπαράσταση της απόσταξης τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο και γεύεται το ντόπιο τσίπουρο που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή.

Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν κάτοικοι των γύρω χωριών, αλλά και επισκέπτες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το