Photo Gallery, Πολιτισμός

Γιορτές παράδοσης στη Μακρινίτσα

Εκδηλώσεις με μουσική, κάλαντα, τοπικές γεύσεις

 


 

Με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου στο πνεύμα της διασποράς των εκδηλώσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ενεργοποιώντας το διαθέσιμο καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου και αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά των επαγγελματιών και των δημοτών.

Η γιορτή στην Μακρινίτσα, άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου, που αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, παρουσίασε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα και μελωδίες, στη συνέχεια, μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου από το Τοπικό Συμβούλιο Μακρινίτσας.

Οι πολυπληθείς επισκέπτες και ντόπιοι, μικροί και μεγάλοι, γεύτηκαν κάστανα, σαλέπι, λουκουμάδες, «καψάλα» ( φέτες ψωμιού με φρέσκο λάδι), γλυκίσματα και κεράσματα, ζεστή σοκολάτα και κρασί, όλα προσφορά των κατοίκων και των επαγγελματιών της Μακρινίτσας ετοιμάζονταν και προσφέρονταν δωρεάν σε όλους, σε «φουφούδες» και αυτοσχέδιες ψησταριές!

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε παρόμοια γιορτή, στην Μακρινίτσα και ανέλπιστα συγκέντρωσε τις καλύτερες εντυπώσεις όλων που εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλαμβάνεται και να καθιερωθεί ως θεσμός διατηρώντας το ίδιο «χρώμα» του αυτοσχεδιασμού, της προσφοράς και του εθελοντισμού.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Τρ. Σκοτινιώτη, υποσχέθηκαν ότι θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας και του χρόνου θα δοθεί εγκαίρως προβολή και δημοσιότητα ώστε εκτός από τους ντόπιους να προσελκύσει και περισσότερους επισκέπτες, για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Ανάμεσα, στους παριστάμενους ήταν οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νατάσα Οικονόμου, Χαράλαμπος Τσαμπάζης, Κερασία Μπαρτζώκα, Αθηνά Μπαϊράμη, Γιάννης Κερασιώτης και ο τοπικός Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρινίτσας κ. Γιάννης Γκουντέλιας. Επίσης, παραβρέθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Φυτόκου, που δήλωσαν από φέτος την προθυμία τους – δέσμευσή τους για την υποστήριξη της εκδήλωσης του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο Αρχοντικό Τοπάλη υλοποιείται το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και μεγάλους που νιώθουν παιδιά… «Μέρες γιορτινές στη Μακρινίτσα… στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς».

Ακόμη, ότι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου το απόγευμα οι άνδρες του χωριού θα περιοδεύσουν στον παραδοσιακό οικισμό σε σπίτια και ξενώνες για να ψάλλουν τα κάλαντα των Φώτων, τηρώντας την παράδοση στα χνάρια των παππούδων τους. «Τα φιλέματα» θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Τέλος, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ώρα 12.00, θα κοπεί η Πρωτοχρονιάτικη Πίττα της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας στην αίθουσα του Δημοτικού Ξενώνα «Αχιλλέας». Το φλουρί είναι το γούρι αγάπης – σύμβολο Καλής Τύχης για το 2012 : «οι 12 Οίκοι του Ήλιου» του οίκου Ζολώτα που διατίθεται για την ενίσχυση της ΕΛΕΠΑΠ.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και σχεδιάστηκαν σε συνεργασία του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το