Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Γιατροί στη «φάκα» του ΣΔΟΕ

 

Χορηγούσαν γνωματεύσεις σε μαθητές χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις
Χορηγούσαν γνωματεύσεις σε μαθητές χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις

Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ έπεσαν δεκάδες γιατροί στη Θεσσαλία, που χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις σε μαθητές, χωρίς ωστόσο να εκδίδουν τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά (αποδείξεις), εφόσον φυσικά λάμβαναν χρήματα. Την ίδια ώρα οφειλέτες του Δημοσίου λαμβάνουν ειδοποιητήρια τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), προκειμένου να προσέλθουν στην Εφορία και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ.

Στα χέρια του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας έπεσαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και στο Βόλο, που χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις σε μαθητές, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδώσει τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά (αποδείξεις), όσοι φυσικά από αυτούς έλαβαν χρήματα, για την υπηρεσία που παρείχαν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ζητήθηκαν στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Μαγνησίας, έτσι ώστε να γίνουν διασταυρώσεις και προκειμένου να μην αδικηθούν όλοι οι γιατροί, που χορήγησαν γνωματεύσεις. Αποδείχθηκε ότι πολλοί γιατροί δεν είχαν εκδώσει τα αντίστοιχα παραστατικά (αποδείξεις), όπως ορίζει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, γι’ αυτό και καλούνται τώρα στις κατά τόπους Εφορίες.

Οι Διευθύνσεις ζήτησαν με τη σειρά τους στοιχεία από τους διευθυντές των σχολείων.

Πάντως στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου δήλωσε για το εν λόγω θέμα ότι «είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο γιατρός έλαβε χρήματα για τη γνωμάτευση που χορήγησε».

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς από τον τρέχοντα μήνα ξεκινούν οι απουσίες των μαθητών Λυκείου, που θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και οι οποίοι για να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους, ζητούν ιατρικές γνωματεύσεις.

Τα ειδοποιητήρια

Συνεχίζεται η παραλαβή από οφειλέτες του Δημοσίου των ειδοποιητηρίων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν στην Εφορία κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στη δεύτερη ειδοποίηση θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι Εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν μικρά σχετικά ποσά για τα οποία οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν απέστειλαν σχετικά ειδοποιητήρια. Πολλές από τις οφειλές αυτές είναι παλιές, έχουν παραμείνει δηλαδή ανεξόφλητες για πάρα πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι οφειλέτες που λαμβάνουν τις επιστολές, πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός της προθεσμίας που αναγράφεται σε αυτές, για να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ή να ζητήσουν «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων. Εφόσον τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε με εφάπαξ εξόφληση, είτε με συμφωνία για υπαγωγή τους σε «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής», έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρούν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον θα αποφύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή θα γλιτώσουν από κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου «κι εμείς στέλνουμε 3.000-4.000 ειδοποιητήρια κάθε μήνα σε οφειλέτες του Δημοσίου.

Πάντως πολύ λίγοι είναι οι οφειλέτες, που οφείλουν πάνω από 120.000 ευρώ, όπως στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας, που οι εν λόγω οφειλέτες είναι περίπου 60…

Το ειδοποιητήριο υπογράφεται από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και αποστέλλεται σε όσους φορολογούμενους είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ώς τις 21 Μαρτίου 2013. Το σχετικό ειδοποιητήριο αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ/ή κύριε/α,

Σας ενημερώνουμε ότι από 17.12.2012 είναι πλέον δυνατή η πληρωμή στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. των βεβαιωμένων και μη ρυθμισμένων ατομικών οφειλών σας, με τη χρήση της Τ.Ο. (Ταυτότητας Οφειλής). Για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τις οφειλές σας, το είδος, το ποσό και τη Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» από την αρχική ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του. Επισημαίνεται ότι, εφόσον έχετε ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όλα τα σχετικά έγγραφα. Τέλος, σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας ή οφείλεται Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για το οποίο απευθυνθήκατε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τη δυνατότητα ανεύρεσης ή χρήσης της Ταυτότητας Οφειλής μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων υπουργείου Οικονομικών: 210 480 2552.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Προσοχή: H Τ.Ο. ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με ΥΠΟΙΚ Τράπεζες και ΕΛΤΑ. Για τη συναλλαγή αυτή δεν απαιτείται η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού και δεν επιβαρύνεσθε με έξοδα (ΠΟΛ 1212/2012)».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το