Photo Gallery, Τοπικά

Γεύση από Ινδονησία στο βολιώτικο Καρναβάλι…

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παντσάς αναφέρθηκε στην πολύ - πολιτισμική διάσταση που δίνει ο Δήμος Βόλου στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και προσκάλεσε Ινδονήσιους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις

Επίσκεψη στελεχών της Ινδονησιακής Πρεσβείας έγινε στο Δημαρχείο Βόλου και συνάντηση με το δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη. Αντικείμενο της συνάντησης οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Πρεσβεία και την πόλη του Βόλου, καθώς και η έναρξη συνεργασίας του Δήμου Βόλου με το εμπορικό τμήμα της Πρεσβείας, προκειμένου τοπικά προϊόντα του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής να προωθηθούν προς την αγορά της Ινδονησίας, που είναι η τέταρτη χώρα σε πληθυσμό παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσάς, ο αρμόδιος για θέματα πολιτισμού δημοτικός σύμβουλος – μέλος του ΔΟΕΠΑΠ Ευθ. Τσάμης και η μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Jani Mediawati Sasanti, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Πρεσβείας της Ινδονησίας στον κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για το καρναβάλι του 2013.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παντσάς εξήγησε στην αντιπροσωπεία των Ινδονησίων την πολύ – πολιτισμική διάσταση που δίνει ο Δήμος Βόλου στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και προσκάλεσε Ινδονήσιους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μία σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Η μορφωτική ακόλουθος κ. Sasanti ανταποκρίθηκε θετικά και δήλωσε την πρόθεση της Πρεσβείας να συμμετάσχει με την αποστολή ινδονησιακού καλλιτεχνικού σχήματος παραδοσιακού χορού, το οποίο θα παρουσιαστεί στην καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Κυριακή της Αποκριάς και στη συνέχεια θα παρουσιάσει ημίωρο πρόγραμμα στην εξέδρα που θα έχει στηθεί στην παραλία του Βόλου για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Σεμινάρια ινδονησιακής κουζίνας την Αποκριά

Παράλληλα, με ευθύνη της Πρεσβείας της Ινδονησίας σχεδιάζεται κύκλος σεμιναρίων (workshops) ινδονησιακής κουζίνας, μία γαστρονομική γνωριμία με τον ινδονησιακό πολιτισμό. Η κ. Sasanti πρότεινε επίσης τη διοργάνωση κύκλου σεμιναρίων κατασκευής ινδονησιακής μάσκας από ινδονήσια καλλιτέχνιδα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Βόλο την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς.

Ο κ. Παντσάς πρότεινε ο κύκλος των γαστρονομικών σεμιναρίων να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του τμήματος μαγειρικής της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και πέραν των οργανωμένων workshops σε κλειστούς χώρους, οι Ινδονήσιοι chef να επιδείξουν την τέχνη τους στους Βολιώτες και σε ανοιχτούς χώρους την Παρασκευή και το Σάββατο προς της Αποκριάς. Ο κ. Παντσάς απεδέχθη επίσης την πρόταση της κ. Sasanti για τα workshops ινδονησιακής μάσκας και πρότεινε τα σεμινάρια αυτά να πραγματοποιηθούν επίσης την εβδομάδα προ της Αποκριάς, ώστε οι μάσκες που θα φιλοτεχνηθούν να φορεθούν από τους συμμετέχοντες και στην καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς. Επίσης, ο κ. Παντσάς πρότεινε στην ακόλουθο τη φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων της Ινδονησίας στους θεατρικούς χώρους του Δήμου Βόλου, καθώς επίσης τη φιλοξενία έργων εικαστικών της χώρας της Ινδονησίας στους κατάλληλους χώρους του Δήμου Βόλου, για μία πλήρη γνωριμία των Βολιωτών με τον πολιτισμό των Ινδονήσιων.

Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου κ. Ε. Τσάμη πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους πολιτισμού και φιλοξενίας του Δήμου Βόλου.

Ενδιαφέρον για φρούτα και ελαιόλαδο

Εξάλλου, η αντιπροσωπεία των Ινδονήσιων συναντήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με τον αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλης κ. Δημήτρη Δερβένη. Εκφράστηκε το ενδιαφέρον της Πρεσβείας για την ενημέρωσή της στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και ειδικά στην κομποστοποίηση και την αποξήρανση φρούτων. Η εμπορική ακόλουθος ανέφερε ότι η Ινδονησία είναι χώρα με μεγάλη παραγωγή φρούτων, η έλλειψη όμως τεχνογνωσίας στην κονσερβοποίηση των φρούτων και την αξιοποίησή τους σε άλλη μορφή πέραν αυτής της απευθείας κατανάλωσης, τους οδηγεί στη σκέψη να «εκμεταλλευτούν» την παραμονή τους στην Ελλάδα – επίσης χώρα με μεγάλη παραγωγή φρούτων – ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις τους για το θέμα.

Ο κ. Δερβένης αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους τοπικούς συνεταιρισμούς που παράγουν μοναδικής ποιότητας είδη, όπως τη μαρμελάδα και τα γλυκά του κουταλιού και απηύθυνε πρόσκληση προς την Πρεσβεία για οργανωμένη παρουσίαση των προϊόντων των συνεταιρισμών, για ξενάγησή τους στους χώρους παραγωγής και για παράδοση ενημερωμένης λίστας των τοπικών παραγωγών και συνεταιρισμών.

Από την πλευρά της η κ. Sumaningsih γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της ινδονησιακής αγοράς για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα ελιάς, τα οποία ακόμη στη μακρινή χώρα θεωρούνται είδος πολυτελείας, όμως η είσοδος του ελαιολάδου κυρίως στην ινδονησιακή αγορά, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συστηματική εξαγωγή του, σύμφωνα με ένα οργανωμένο σχέδιο προβολής του προϊόντος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το