Κατηγορίες: Τοπικά

Γερουλάνος: Η ΔΕΜΑ είχε προαποφασίσει να δώσει τους Αγώνες σε άλλη χώρα

Σκληρή αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού στην απόφαση της ΔΕΜΑ

Τη ΔΕΜΑ και τους χειρισμούς της κατηγορεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος και δηλώνει ότι οι Μεσογειακοί χάθηκαν γιατί η Διεθνής Επιτροπή είχε προαποφασίσει να δώσει τους Αγώνες σε άλλη χώρα. Υπερασπίζεται την πολιτική που ακολούθησε το υπουργείο του και κατηγορεί ανοιχτά τη ΔΕΜΑ ότι δεν δέχτηκε τις περικοπές για αγώνες στο πνεύμα μιας αναγκαίας λιτότητας, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών συγκαλεί άμεσα διοικητικό συμβούλιο. «Εμείς υποβάλαμε στη ΔΕΜΑ μια υπεύθυνη πρόταση με δεδομένη την οικονομική κρίση, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και μείωνε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000. Η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη, αφού είχε έτοιμες τρεις υποψηφιότητες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, για την απόφαση της ΔΕΜΑ να πάρει από την Ελλάδα την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν σε Βόλο και Λάρισα. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι υπήρχαν πολλές υπερβολές στον αρχικό προϋπολογισμό, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε. Έπρεπε να περικόψουμε με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις υπερβολές που υπήρχαν. Ήμουν απόλυτος στη θέση μου, ότι τα χρήματα που θα επενδύαμε για τη διοργάνωση, θα έπρεπε να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε και πέρασε στην «επίθεση». Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε, ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας. «Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και «πεταμένα χρήματα», διευκρίνισε ο κ. Γερουλάνος. Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έστειλε το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαχείριση των θεμάτων της Θεσσαλίας, επειδή η ΔΕΜΑ πήρε από την Ελλάδα τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων…

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

και το υπουργείο Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι έβαλε νέους όρους για τη διεξαγωγή των αγώνων με κόστος μειωμένο κατά 232 εκατομμύρια (από τα 358 εκατομμύρια που είχε συμφωνήσει η ΔΕΜΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ στα 126 εκατομμύρια), διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία και στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων μέσω της εκταμίευσης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου (τον Οκτώβρη του 2010). Απαιτήθηκε και σχεδιάστηκε η εκβάθυνση του λιμανιού για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η αξιοποίηση αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, η δημιουργία Κωπηλατοδρομίου στην Κάρλα, η αναμόρφωση ξενώνων στα ΤΕΙ Λάρισας για τη φιλοξενία συντελεστών – οι ξενώνες θα αποκτούσαν χρήση και μετά τους Αγώνες, η ανακαίνιση όλων των υπαρχόντων αθλητικών κέντρων, η αναβάθμιση εγκαταστάσεων ιστιοπλοϊκού ομίλου. Σε άλλες εποχές και με την αγωνία να κερδίσουμε τους Μεσογειακούς η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί το 2007 πολλά προνόμια στα μέλη της ΔΕΜΑ τα οποία ο κ. Γερουλάνος κατήργησε και εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή ήταν μια από τις αιτίες δυσαρέσκειας της ΔΕΜΑ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί (σελ. 130 και 131) η Ελλάδα είχε υποσχεθεί «κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων του συνόλου των αθλητών, των συνοδών και επισήμων που απαρτίζουν τις αποστολές των χωρών, δωρεάν παροχή οκτώ κατοικιών στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ). Η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΜΑ) ήταν να παρασχεθούν τρεις από τις προαναφερθείσες κατοικίες στους καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης και να υπάρξει  ανακήρυξη των κατόχων μεταλλίων σε επίτιμους δημότες του Βόλου και της Λάρισας,  απόδοση των ονομάτων των κατόχων χρυσών μεταλλίων σε κεντρικές οδούς του Βόλου και της Λάρισας».

Επίσης για τη διεξαγωγή του Youth Camp, στο οποίο θα καλούνταν νέοι από τις χώρες της Μεσογείου για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα ενδιαφέροντος, η Οργανωτική Επιτροπή είχε υποσχεθεί να καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα θα φρόντιζε να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και ειδικό Σχέδιο Ασφάλειας. Από τη Σύμβαση της Πεσκάρα η  Ο.Ε.Μ.Α. είχε δεσμευτεί να αναλάβει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όλα τα έξοδα διαμονής των τιμώμενων μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, και των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών-μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, καθώς και τα έξοδα διαμονής ενός προσκεκλημένου για κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α. και για κάθε πρόεδρο των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α. Η  Ο.Ε.Μ.Α. θα αναλάμβανε επίσης τα έξοδα διαμονής των προέδρων των Μεσογειακών Ενώσεων /Συνομοσποδιών προσκεκλημένων από τη Δ.Ε.Μ.Α. και  τα έξοδα διαμονής πενήντα δύο προσκεκλημένων της Δ.Ε.Μ.Α.  Επίσης κάθε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής θα είχε αυτοκίνητο και οδηγό.

Ο Φ. Σαχινίδης

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και την παροχή εγγυήσεων για τη διεξαγωγή αξιοπρεπέστατων Μεσογειακών Αγώνων στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών, που διανύει η ελληνική οικονομία, η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), όπως φάνηκε, ήταν προειλημμένη», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σχετικά με τη σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ για την αφαίρεση της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων από τη χώρα μας. «Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μειωμένο κόστος, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, προβολή, αλλά και οφέλη για τη Θεσσαλία. Υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, όπου οι πολίτες συνδράμουν, κάνοντας θυσίες, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για σπατάλες και πολυτέλεια. Στόχος μας παραμένει η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος όλων των πολιτών. Μέλημά μας είναι η διαμόρφωση των συνθηκών, που θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη η Θεσσαλία και ολόκληρη η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Φ. Σαχινίδης.
Ο ΛΑΟΣ

Για τις εξελίξεις από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013.
Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι.
Η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως. Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη «λεφτά δεν υπάρχουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα. Πολύ σύντομα διαψεύστηκαν οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων – δήθεν – εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Όλα δε τα συνοδευτικά έργα υποδομών που υποτίθεται ότι θα γίνονταν στην περιφέρεια παραπέμφθηκαν «στις καλένδες» (π.χ. προαστιακός σιδηρόδρομος και ηλεκτροκίνηση μεταξύ των πόλεων, Περιφερειακός Βόλου, Μεσογειακό Χωριό για εργατικές οικογένειες, Λίμνη Κάρλα, αθλητικές υποδομές κ.λπ.), μολονότι η κατασκευή τους παραμένει αναγκαία.
Σήμερα βλέπουμε ως θετική για τη χώρα την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων να πάρει πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες, γιατί η οικονομία της χώρας και οι εργαζόμενοι θα γλιτώσουν ένα δυσβάσταχτο κόστος, σε μια περίοδο που μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η κοινωνία οδηγείται στην ανέχεια και οι πολίτες κάτω από τα όρια της επιβίωσης.

Η Ν. Μπακογιάννη

Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) να αποσύρει τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μίλησε για πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας.
Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών με τη ΔΕΜΑ και τονίζει πως «έτσι οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις προς το Θεσσαλικό λαό λίγους μήνες πριν για δήθεν στήριξη του οράματος των Μεσογειακών Αγώνων, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα».

Η Δημ. Αριστερά

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από τη Λάρισα και το Βόλο. Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τραυματίστηκε πέφτοντας από σκάλα – Την κυνηγούσε ο αδελφός της για μια… υπεύθυνη δήλωση

Κυνήγησε την 54χρονη αδελφή του στις σκάλες της πολυκατοικίας για να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση,…

5 Ιουλίου 2024

Δημογραφικό: Τρομάζουν τα στοιχεία του ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων

Με πληθυσμιακή κατάρρευση κινδυνεύουν πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς παρατηρείται ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και…

5 Ιουλίου 2024

Η «άλλη πλευρά» για τον ξυλοδαρμό του τέως δημάρχου Ραφήνας

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι εικόνες του ξυλοδαρμού αλλά και της παράσυρσης του τέως…

5 Ιουλίου 2024

Κιρ Στάρμερ: Προσεκτικός, μεθοδικός, πραγματιστής – Ποιος είναι ο νέος βρετανός πρωθυπουργός

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και επίσημα νέο πρωθυπουργό. Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε σήμερα εντολή από…

5 Ιουλίου 2024

Φρίκη μετά τη νέα κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Γατάκι βρέθηκε ακρωτηριασμένο στον Λαγκαδά

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Λίγες μέρες μετά το φρικτό περιστατικό που συνέβη…

5 Ιουλίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 10.361 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί σε 66,3 εκατ. ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2023

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την…

5 Ιουλίου 2024