Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Γερμανία: Κρίση; Ποια κρίση…

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών η απασχόληση το 2011

 

 

Η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας

Στις 9 Ιανουαρίου η πρώτη για το 2012 συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

 

Το 2011 ήταν «η καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια» όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία, ανακοίνωσε η γερμανική ομοσπονδία εμπορικών επιμελητηρίων DIHK.

 

Η κατανάλωση αναμένεται ότι αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1,2% κατά την περσινή χρονιά σε σταθερές τιμές, διευκρίνισε η DIHK, καθιστώντας το 2011 για τους Γερμανούς, οι οποίοι παραδοσιακά δεν επιδίδονται σε δαπάνες, «την καλύτερη χρονιά εδώ και 10 χρόνια».

 

Εξάλλου η γερμανική ομοσπονδία των εμπόρων λιανικής HDE αναμένει αύξηση τουλάχιστον 1,5% σε τρέχουσες τιμές στην κατανάλωση των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

 

«Η ευνοϊκή κατάσταση στην απασχόληση ωφελεί την εσωτερική ζήτηση», εκτιμά η DIHK.

 

Εν τω μεταξύ, η ανεργία στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 20 χρόνων, το οποίο ευνοεί μια πολύ σθεναρή ανάκαμψη της οικονομίας από τα μέσα του 2009 και παρά τις ενδείξεις κλονισμού της γενικής οικονομικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες του 2011.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών, ο αριθμός των απασχολούμενων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2011, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 41 εκατομμυρίων. Η Γερμανία έχει σχεδόν 82 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Συγκεκριμένα, συνολικά 41,04 εκατομμύρια κάτοικοι της Γερμανίας, δηλαδή ένας στους δύο, εργάζονταν το 2011, το οποίο σημαίνει αύξηση των απασχολούμενων κατά 535.000 ή 1,3% σε ένα έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου. Αν συνυπολογιστούν και οι κάτοικοι της παραμεθορίου άλλων χωρών που περνούν καθημερινά τα σύνορα και εργάζονται στη Γερμανία ανεβαίνει σε 41,09 εκατομμύρια ο αριθμός αυτών που είχαν μια θέση εργασίας στη Γερμανία το 2011.

 

Η γερμανική αγορά εργασίας επωφελήθηκε από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα μετά την ύφεση του 2009. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το όριο του 7%, στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα ετήσια στοιχεία για την ανεργία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη (σήμερα).

Στις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2012 συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

 

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη ξεκαθάρισαν στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους ότι το νέο έτος θα είναι κρίσιμο για την πορεία του ενιαίου νομίσματος.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες αναμένεται να επεξεργαστούν περαιτέρω τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για ένα νέο σύμφωνο μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης.

Ειδικότερα στην τελευταία  Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι πολιτικοί ηγέτες Γερμανίας και  Γαλλίας εμφανίστηκαν πεπεισμένοι  ότι οι αποφάσεις (;) τους ήταν οι ιδανικές για να αντιμετωπισθεί επιτέλους  η κρίση χρέους στην ΕΕ, αισιόδοξοι ότι βρήκαν το κατάλληλο «φάρμακο» και εν πολλοίς έως και … «επιθετικοί» απέναντι σε όσους αμφέβαλλαν για τη δυνατότητα της Ευρώπης να αντιπαρέλθει των προβλημάτων της.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ «το 2012 πιθανότατα θα είναι δυσκολότερο από το 2011»!

 

Μας … προειδοποιούν  τώρα οι δύο ηγέτες, λέγοντας, και δη στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους, πως «η σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει λήξει» και πως «το νέο έτος αναμφίβολα θα είναι πιο δύσκολο από το 2011».

 

Ο κ.ς Σαρκοζί  ζήτησε από τους Γάλλους αυτοσυγκράτηση και σύνεση, ενώ η κ.α Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, δήλωσε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει την «δυσκολότερη πρόκληση εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο στο τέλος θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση».

 

Κι ενώ οι δύο  ηγέτες εμφανίζονταν απαισιόδοξοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε «επιτυχή την πορεία του ευρώ», τόνισε πως … «παρά τις κασσανδρικές προφητείες, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σταθερό», ενώ ξεκαθάρισε πως «η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φεστιβάλ Καννών: Υποψήφιο το «Stop Bullying» του Υπουργείου Παιδείας

Υποψηφιότητα στην κατηγορία "Υγεία και Ευεξία" του Φεστιβάλ Καννών κέρδισε η ταινία μικρού μήκους του…

17 Ιουνίου 2024

Π.Ε. Μαγνησίας: Κατάλληλες οι ακτές του Βόλου για κολύμβηση – Δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι μετρήσεις

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, έχοντας ως…

17 Ιουνίου 2024

51χρονος μαχαίρωσε στο αμάξι της 63χρονη γυναίκα – Άνοιξε την πόρτα και της επιτέθηκε

Τον τρόμο έζησε μια 63χρονη γυναίκα, η οποία δέχτηκε επίθεση από έναν 51χρονο σήμερα το…

17 Ιουνίου 2024

Ενεργή συμμετοχή του Job Center Βόλου στο Plus Φεστιβάλ της Skywalker

Την Παρασκευή 14η Ιουνίου στελέχη του Job Center Δήμου Βόλου εκπροσώπησαν την Δομή τους και…

17 Ιουνίου 2024

Νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: 40χρονος παρέσυρε με ΙΧ τη σύζυγό του που οδηγούσε μηχανή – 33χρονος υπαρχιφύλακας απειλούσε την πρώην του

Δύο νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, με θύματα μία 35χρονη και μία…

17 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα αποζημιώνονται γιατροί και διαγνωστικά για τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τον «τιμοκατάλογο» αποζημίωσης για τους γιατρούς που θα διεξάγουν τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον…

17 Ιουνίου 2024