Γενναίο “κούρεμα” και σκληρό “πόκερ”…

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος

 

Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Μπαρόζο

«Η Αθήνα πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και να έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της»

 

 

Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση Μέρκελ – Μπαρόζο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να μεγαλώσει το “κούρεμα” που θα επιβληθεί στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, πέραν του 21% που είχε αρχικά προβλεφθεί, με μια διαδικασία που σε περίπτωση που δεν είναι οικειοθελής θα συνιστά ουσιαστικά χρεοκοπία.

 

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα νούμερα της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχουμε τα αποτελέσματα της 21ης Ιουλίου με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών, τώρα πρέπει να δούμε τα τρέχοντα νούμερα της Ελλάδας και να δούμε εάν αυτό ταιριάζει. Αλλά αληθινά περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και μετά θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και πρέπει η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της”.

Το ΔΝΤ

 

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη (χθες) ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

 

Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, «απαραίτητα», να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

 

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε.

 

Επιπλέον, θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές στις δύο χώρες, ανέφερε.

 

Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (χθες), το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία κατά της κρίσης» για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

 

Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

 

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι ο ΔΝΤ θα «συμμετάσχει σίγουρα» στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.

 

«Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο», δήλωσε.

 

Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

 

Ακόμα, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους.

 

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής, αν και όσο μεγάλη και να είναι αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση, προσέθεσε.

 

Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

 

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.

 

Ακόμη επισήμανε ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητα του EFSF.

 

«Όταν ο κόσμος μιλάει χαλαρά για μόχλευση του EFSF, έχουν στο μυαλό τους την αξιοποίηση του EFSF με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο ώστε να φέρουν άλλους επενδυτές πίσω στις αγορές κρατικού χρέους, μια παρέμβαση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και ένα τέτοιο μεγαλύτερο EFSF έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά», είπε.

 

 

Γαλλοφινλανδική στροφή

 

Ρότα άλλαξαν όμως και οι Γάλλοι, που μέχρι τώρα δεν συζητούσαν αλλαγή στο πακέτο της 21ης Ιουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε πως επανεξετάζεται το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών και τόνισε: “Θα πρέπει να εξετάσουμε σε σχέση με τα όσα συνέβησαν εδώ και τρεις μήνες το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών. Είναι πρόωρο να απαντήσω αν θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή τους. Είναι μέρος των ερωτήσεων που υπουργοί Οικονομικών έχουμε θέσει στους ειδικούς για να τις θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση”.

 

Τη γαλλική άποψη συμμερίζεται και η Φινλανδία με την υπουργό Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν να δηλώνει: “Η ευρωζώνη έχει, σε μεγάλο βαθμό, αρχίσει να ξυπνάει ως προς το γεγονός ότι η συμφωνία είναι πολύ θετική και η ευθύνη πολύ μικρή για τους επενδυτές. Οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετέχουν στην πληρωμή του λογαριασμού”.

 

Διαψεύδει η Αθήνα

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει ότι έχει υπάρξει επίσημη πρόταση για “κούρεμα” του χρέους σε ποσοστό 50%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αντιταχθεί σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους πέρα από το 21%.

 

Ετοιμάζει ευρω-αποχωρήσεις το Βερολίνο

 

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος ανοίγει με τις δηλώσεις της στις Βρυξέλλες το θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να είναι δυνατή η έξοδος των απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη, τονίζοντας: “Εάν καταλήξουμε στην πεποίθηση ότι μια χώρα δεν κάνει όλα όσα πρέπει σαν μέλος της ευρωζώνης, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την αλλαγή της συνθήκης”.

 

Μάλιστα η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει απερίφραστα ότι σε περίπτωση μεγαλύτερου “κουρέματος” η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζές της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες, θα συνοδευτεί από πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που άφησε ανοιχτό ο επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος δήλωσε στους Financial Times: “Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των υπουργών και πρέπει να προχωρήσουμε. Τα κεφάλαια των τραπεζών πρέπει να ενισχυθούν για να δώσουμε μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και να μειώσουμε την αβεβαιότητα”.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ακτιβιστές βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο

Ακτιβιστές της οργάνωσης Animal Rising βανδάλισαν σήμερα το νέο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου σε…

12 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κύπρο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Πάφο της Κύπρου ενώ ενεργοποιήθηκε το…

11 Ιουνίου 2024

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να τελειώνουν τα ψέματα» – «Πάμε στο Λογιστήριο του Κράτους να εξετάσουμε τα μέτρα μας»

«Προκαλώ το οικονομικό τμήμα της ΝΔ να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και…

11 Ιουνίου 2024

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Υεμένης: Στους 39 οι νεκροί μετανάστες – 150 οι αγνοούμενοι

Στους 39 αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος…

11 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 2χρονος που κινδύνευσε να πνιγεί – Το χρονικό

Παραμένει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του 2χρονου αγοριού που κινδύνευσε στη θάλασσα…

11 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Πάλμα δε Μαγιόρκα – Εικόνες χάους

Το νερό έπεφτε από το ταβάνι και τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους διαδρόμους στο αεροδρόμιο…

11 Ιουνίου 2024