Photo Gallery, Τοπικά

«Γέφυρα» της Ιχθυολογίας στο Βιετνάμ

Συνεργασία με επιχειρήσεις για παροχή τεχνογνωσίας στην αναπαραγωγή γαρίδας

Δίκτυο συνεργασίας με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας για την αναπαραγωγή της γαρίδας του γλυκού νερού και πιο συγκεκριμένα του αρσενικού της φύλου, κυοφορείται μεταξύ του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ.

Η εξέλιξη στην προοπτική που θα ολοκληρωθεί με την επιστέγαση της συνεργασίας, έρχεται να αναδείξει το διεθνή προσανατολισμό του Τμήματος σε θέματα διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.

Στην Άπω Ανατολή, αλλά και στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας γίνονται μαζικές παραγωγές γαρίδας του γλυκού νερού για τη σίτιση του πληθυσμού, αλλά και ως έδεσμα στα κέντρα εστίασης στο πλαίσιο του γαστρονομικού τουρισμού που θέλουν να εξάγουν. Το ενδιαφέρον, όμως, των παραγωγών έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή του αρσενικού είδους της γαρίδας του γλυκού νερού. Το Τμήμα Ιχθυολογίας έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο θέμα και η δράση του έγινε γνωστή στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ, οι οποίες έκαναν μια πρώτη κρούση στην προοπτική της συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Νεοφύτου σημείωσε πως υπάρχουν διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα στο Βιετνάμ και θέλουν την επιστημονική συνδρομή μας στην παραγωγή της γαρίδας του γλυκού νερού. Αυτό το είδος στις περιοχές της Άπω Ανατιολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως Κορέα, Κίνα, Μαλαισία, Βιετνάμ αποτελεί το κύριο στοιχείο εστίασης και επειδή έχουν προβλήματα, θέλουν να προχωρήσουν η ανάπτυξη και η παραγωγή των αρσενικών. Επομένως γενετικά πρέπει να αναπτύσσονται κυρίως τα αρσενικά, τα οποία μεγαλώνουν και περισσότερο σε σχέση με τα θηλυκά. Βέβαια μας τόνισαν ότι χρειάζονται στήριξη και για μεικτές καλλιέργειες, δηλαδή θηλυκά-αρσενικά μαζί. Το Τμήμα μας σύντομα θα απαντήσει στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα μέλη ΔΕΠ θα επισκεφθούν την περιοχή, ώστε να δούμε τα ζητήματα και μετά να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή, αν ευοδωθεί, θα δώσει μια άλλη έμφαση ανάπτυξης τόσο στο τοπικό ΑΕΙ και στο Τμήμα, όσο και στη χώρα. Γιατί στον επιστημονικό τομέα που δραστηριοποιούνταν Άγγλοι, Γάλλοι, οι Ισραηλινοί, έρχονται και πλησιάζουν εμάς για να τους βοηθήσουμε, κάτι που δείχνει και την αναγνώριση της επιστημονικής μας δράσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το είδος αυτό της γαρίδας, η Ελλάδα το εισάγει και βρίσκεται στο ελληνικό τραπέζι. Στο Βιετνάμ η γαρίδα του γλυκού νερού παράγεται σε χιλιάδες τόνους και στόχος τους είναι να προχωρήσουν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς στην παραγωγή. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία να συμβάλλουμε στην παραγωγή αρσενικών στη γαρίδα του γλυκού νερού κα με χαμηλό κόστος.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ θα ήθελαν ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο και Έλληνες επιστήμονες να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Γενικά είναι μια σημαντική εξέλιξη και αυτό πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ. Δηλαδή να δει το υπουργείο Παιδείας, τι προσφέρει στην πράξη το κάθε Τμήμα.

Το Τμήμα ιχθυολογίας έχει αναπτύξει πολλές συνεργασίες και με επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το