Photo Gallery, Τοπικά

Γέμισαν οι παραλίες κατασκηνωτές

Μάστιγα φέτος το ελεύθερο κάμπινγκ στο Ανατολικό και Νότιο Πήλιο

 

 

 

 

Το ελεύθερο κάμπινγκ επιλέγουν φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης εκατοντάδες κατασκηνωτές, στήνοντας τα αντίσκηνά τους σε κεντρικές παραλίες του Νοτίου και του Ανατολικού Πηλίου, ενώ διοργανώνονται ακόμη και συναντήσεις μέσω του διαδικτύου. Από την πλευρά του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επιδεικνύει ανοχή, κατανοώντας ότι η επιλογή των κατασκηνωτών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής στενότητας και δρομολογεί ήδη τον καθορισμό χώρου σε συγκεκριμένη παραλία, προκειμένου να χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ. Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου προχωρεί στην επιβολή προστίμων στους παραβάτες και ζήτησε την παρέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των αντίσκηνων από τις παραλίες. Από την πλευρά της η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας δηλώνει ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Νόμο, με τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.

 

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

 

Από εκατοντάδες αντίσκηνα κατακλύζονται τη φετινή ειδικά τουριστική περίοδο κεντρικές παραλίες του Νοτίου και του Ανατολικού Πηλίου, όπως είναι τα Ποτιστικά, η Μελανή, το Καστρί, το Χορευτό και η ακτή των Αγίων Σαράντα.

Το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί επιλογή φέτος πολλών κατασκηνωτών, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης. Μάλιστα στα Ποτιστικά το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε μαζικό ελεύθερο κάμπινγκ με πρόσκληση μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, η ελεύθερη κατασκήνωση σε παραλίες θεωρείται παράνομη και ελέγχεται από την Αστυνομία, με τους παραβάτες να κατηγορούνται για πλημμέλημα και να τους υποβάλεται μήνυση.

Στο μεταξύ, με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου κεντρικές ακτές της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι τα Ποτιστικά, η Μελανή, το Καστρί και άλλες, να κατακλύζονται από δεκάδες αντίσκηνα.

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο, ωστόσο από πλευράς Δήμου δεν έχουν γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ενέργειες για την απομάκρυνση των κατασκηνωτών, καθώς, όπως αρμοδίως υποστηρίζεται, η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετό κόσμο στην επιλογή να απολαύσει τις διακοπές του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου προσανατολίζεται ήδη στην έγκριση και την εφαρμογή απόφασης, σχετικά με τον καθορισμό χώρου σε κάποια από τις παραλίες της, ο οποίος θα προσφέρεται για ελεύθερη κατασκήνωση.

Ωστόσο, από την πλευρά του Δήμου θεωρείται ανέφικτη, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των περικοπών, η εγκατάσταση σε παραλίες με ελεύθερο κάμπινγκ των απαιτούμενων για την υγιεινή υποδομών, όπως είναι οι χημικές τουαλέτες. Εκτελείται, όμως, σε καθημερινή βάση το έργο καθαριότητας των ακτών και της αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Σε αρκετές κεντρικές παραλίες στην ευρύτερη περιοχή μας» επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Βαγ. Νασιόπουλος, «έχουν στηθεί δεκάδες αντίσκηνα, με το ελεύθερο κάμπινγκ να μας απασχολεί έντονα. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον κόσμο, ο οποίος επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πράγματι μας απασχολεί και είμαστε αποφασισμένοι, να λάβουμε κάποιες αποφάσεις. Προσανατολιζόμαστε ήδη στην απόφαση, να καθορίσουμε κάποιο χώρο σε μια από τις πολλές παραλίες της περιοχής μας, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ, χωρίς, βεβαίως να θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι στις παραλίες με ελεύθερο κάμπινγκ απαιτείται η εγκατάσταση ορισμένων υποδομών υγιεινής κυρίως. Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση, να εγκαταστήσουμε χημικές τουαλέτες, γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος. Ο καθαρισμός, πάντως, των ακτών και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνονται τακτικά, βάσει προγραμματισμού», σημειώνει ο κ. Νασιόπουλος.

 

Στο Ανατολικό Πήλιο

Την παρέμβαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας με στόχο τη διενέργεια ελέγχων στις παραλίες της, όπου γίνεται ελεύθερο κάμπινγκ, ζήτησε ήδη η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Οι κατασκηνωτές προτιμούν ως επί το πλείστον τις παραλίες του Χορευτού και των Αγίων Σαράντα, με τη Δημοτική Αρχή να προχωρεί ήδη στην επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

«Το ελεύθερο κάμπινγκ στις κεντρικές παραλίες μας», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης, «αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε αρμοδιότητα και ζητήσαμε ήδη την παρέμβαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, περιμένοντας να δούμε τι θα γίνει. Από το Δήμο επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, τους οποίους προειδοποιούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Τα έργα καθαρισμού των ακτών και αποκομιδής των απορριμμάτων εκτελούνται κανονικά», δηλώνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

Η Αστυνομία

Στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων για το ελεύθερο κάμπινγκ σε κεντρικές και μη παραλίες του Νοτίου και του Ανατολικού Πηλίου προχωρεί από την πλευρά της η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκα, «η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί πλημμέλημα και στους παραβάτες υποβάλλεται μήνυση. Από την πλευρά μας έχουμε δώσει εντολή για τη διενέργεια ελέγχων. Πρέπει, βεβαίως, να τονιστεί, ότι οι Δήμοι ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας, όταν διαπιστώνουν παραβάσεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι, να εφαρμόζουμε το Νόμο», καταλήγει ο κ. Κατσίκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Το ελευθερο camping, οταν γινεται πο επιλογη και οχι απο αναγκημ δεν εποτελει προβλημα διοτι αυτοι που το επιλεγουν αποζητουν την επαφη με τη φυση – την οποια – πλην ελαχιστων εξαιρεσεων – σεβωβται.
    Οι περισσωτεροι απο εμας αφηνουμε οταν φευγουμε απο το μερος που κατσκηκωνουμε καθαροτερο απο οτι τη βρηκαμε οταν πηγαμε.
    Επιλεγω να πω οχι στο φασισμο των rooms to let που θα μου ζητησουν οσα τους λειπουν, χωρις κατα κανονα, να σεβαστουν ουτε την ησυχια, μου αλλα ουτε και την αισθητικη μου.
    Το κρατος και οι εξουσιες του (δημοι, μπατσοι κλπ) εχουν απαγορευσει την ελευθερη κατσκηνωση ΥΠΟΧΡΕΩΝΩΝΤΑΣ να πληρωσεις υπερογκα ποσα σε διαμονη κακης ποιοτητας, κλεινωντας πονηρα το ματι σε καθε λογης κερδοσκοπους η καιροσκόπους του τουρισμού που τοσο καλα γνωριζουμε στη περιοχη μας αλλα και αλλου.
    Το αποτελεσμα ειναι να βγαζει κακη φημη η περιοχη και κοντα στους δηθεν επιχηρηματιες να την πληρωνουν ολοι.

Μοιραστείτε το