Photo Gallery, Τοπικά

“Γάγγραινα” οι κλοπές καλωδίων στο Δήμο Βόλου

Ο Δήμος θα προβεί στην αγορά καλωδίων μήκους 7.400 μέτρων έναντι 25.516 ευρώ με απευθείας ανάθεση, με στόχο να αντικατασταθούν τα κλεμμένα σε περιοχές του Π.Σ. Βόλου

 

Σε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για το Δήμο Βόλου έχουν εξελιχθεί οι κλοπές καλωδίων από τις συμμορίες του χαλκού και το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με τοποθετήσεις συναγερμών σε καίρια σημεία όπου τα κρούσματα κλοπών έλαβαν διαστάσεις επιδημίας.

Στο Βόλο συμμορίες  χαλκοθήρων Ελλήνων, Βούλγαρων και αθίγγανων, αλλά και χρήστες ουσιών που πουλούν τα καλώδια για λίγα ευρώ, έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές.

Η αύξηση της τιμής του χαλκού εκτίναξε τη δράση των συμμοριών που κερδίζουν σημαντικά ποσά «επενδύοντας» σε αυτόν. Η τιμή στη μαύρη αγορά του χαλκού φθάνει ακόμη και στα 6 ευρώ το κιλό και μεγάλες ποσότητες διοχετεύονται συστηματικά σε παράνομα χυτήρια.

Για τη μεταφορά του χαλκού χρησιμοποιούν μικρά φορτηγά, τα οποία φροντίζουν να τα κρύβουν σε ασφαλές σημείο εμποδίζοντας τον εντοπισμό τους.

Τα μέλη των συμμοριών εντοπίζουν και «χτυπούν» σε τρωτά σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης, όπου δεν υπάρχει φύλαξη και είναι εύκολη η πρόσβαση στο σημείο των υλικών.

Τις επόμενες ημέρες εκδικάζεται μήνυση που κατέθεσε ο Δήμος Βόλου εναντίον προσώπου που συνελήφθη να κλέβει καλώδια, ενώ άλλη υπόθεση «χάθηκε» καθώς ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε το Νόμο περί χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αφέθηκε ελεύθερος.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου αποφάσισε να διαθέσει κονδύλι 25.500 ευρώ για την προμήθεια 7,5 χιλιομέτρων καλωδίων, καθώς «ρημαγμένες» είναι οι υποδομές σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

«Μας έχουν κατακλέψει και έχουν βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι. Υπάρχουν περιοχές όπου τα καλώδια έχουν κλαπεί τέσσερις φορές. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη και ασφάλεια, γι’ αυτό και θα τοποθετηθούν άμεσα συστήματα συναγερμού» δήλωσε χθες ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Λαμπρινίδης.

Ο δήμος θα προβεί στην αγορά καλωδίων μήκους 7.400 μέτρων έναντι 25.516 ευρώ με απευθείας ανάθεση, λόγω επείγουσας ανάγκης με στόχο να αντικατασταθούν τα κλεμμένα καλώδια σε περιοχές του Βόλου, της Αγριάς, της Ν. Ιωνίας, της Αρτέμιδας, της Ιωλκού, αλλά και διαφόρων χώρων όπως πλατείες και παιδικές χαρές. Από τον πρόχειρο διαγωνισμό που διενεργήθηκε μειοδότης ήταν η εταιρεία Σ&Β Παπαδόπουλος Ο.Ε.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρολογικών Έργων των Τεχνικών Υπηρεσιών, από την περιοχή του γηπέδου Αργούς εκλάπησαν 200 μέτρα καλώδια, από την οδό Αλαμάνας 350 μ., από τη Ζάχου 250 μ. περιμετρικά του γηπέδου της Νεάπολης 600 μ. από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως 800μ., από την οδό Παπαδάκου στις Αλυκές 200 μ., περιμετρικά του Μουσείου Τσαλαπάτα 160 μ., περιμετρικά του Αθλητικού Κέντρου Καραγάτς 50 μ., περιμετρικά του γηπέδου Μαγνησιακού 120 μ., από την οδό Ελύτη 400 μ., την οδό Φιλιππίδη 210 μ., την οδό Αλαμάνας έως τη λοξή γέφυρα 270 μ., το Κοιμητήριο στη θέση Κούκος 500 μ., την οδό Ζάχου απέναντι από το 6ο Γυμνάσιο 300 μ., από τα εργατικά Σπετσών 100 μ., από το πάρκο απέναντι από τον Αρχαιολογικό Μουσείο 600 μ., από τον πεζόδρομο του Ορφανοτροφείου 90 μ., από την οδό Αγησάνδρου 150 μ., από τον Περιφερειακό στην οδό Ιωλκού 600 μ., από την οδό Σταδίου στη Ν. Ιωνία 1.000 μ., από την οδό Καραμπατζάκη 250 μ. και από το πάρκο της ΜΕΤΚΑ 400 μέτρα.

Μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με την εισήγηση για ανάθεση της στατικής μελέτης γέφυρας στο χείμαρρο Ξηριά, στο ύψος της Λαχαναγοράς, διαφώνησε το ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης κ. Νίκου τόνισε ότι τέτοιου είδους απλές μελέτες πρέπει να τις εκπονεί η Τεχνική Υπηρεσία, για να απαντήσει ο κ. Λαμπρινίδης ότι ο Νόμος ορίζει συγκεκριμένα πως η γέφυρα πρέπει να μελετηθεί και να κατασκευαστεί από επαγγελματία με συγκεκριμένο βαθμό πτυχίου, το οποίο κανείς δεν διαθέτει στο δήμο.

Ο κ. Δερβένης συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο πτυχίο σύμφωνα με το Νόμο δεν μπορεί να το διαθέτει δημόσιος υπάλληλος, αλλά ελεύθερος επαγγελματίας.

Η μελέτη κοστολογείται στα 3.000 ευρώ και ο πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ τόνισε ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν όλα στους ιδιώτες, καθώς αυτό αποφάσισε η Πολιτεία.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε από την πλευρά του ότι η τεχνική υπηρεσία διαθέτει 26 μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 18 τεχνολογικής εκπαίδευσης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το