Τοπικά

Βόλος: Φυλάκιση τριών ετών για «μαϊμού» σύνταξη

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου 64χρονος, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ο 64χρονος κατηγορήθηκε ότι επί τριάμισι χρόνια ελάμβανε τη σύνταξη από το ΙΚΑ του πεθαμένου πατέρα του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 64χρονος, κάτοικος Ανακασιάς, το διάστημα από 1/5/2008 ώς 30/9/2011 είχε εισπράξει το συνολικό ποσό των 54.049 ευρώ για λογαριασμό του πεθαμένου πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ από το 1986. Απεβίωσε το 2008, όμως δεν δηλώθηκε ο θάνατος στο ΙΚΑ, που συνέχιζε να καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας τη σύνταξη. Τα χρήματα εισέπραττε ο γιος και η αποκάλυψη έγινε με την καταγραφή των συνταξιούχων που είχε αποφασίσει η τρόικα. Ο καταδικαστείς άσκησε έφεση επί της αποφάσεως.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση στο Βόλο σε υπόθεση «μαϊμού» σύνταξης μετά τον ντόρο και τις αποκαλύψεις ότι συγγενείς εισέπρατταν τις συντάξεις νεκρών.

Στην Εισαγγελία Βόλου το ΙΚΑ Βόλου έχε καταθέσει έξι συνολικά μηνύσεις σε βάρος ατόμων που εισέπρατταν παράνομα σύνταξη νεκρών συγγενών τους.

Εκτός από την ποινική διαδικασία, παράλληλα κινούνται και οι διαδικασίες είσπραξης των χρημάτων με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενείς των θανόντων δεν δήλωσαν το θάνατο των δικαιούχων σύνταξης στο ΙΚΑ και έτσι το ΙΚΑ συνέχιζε να καταβάλλει κάθε μήνα τη σύνταξη. Η κατάθεση γινόταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν δηλωθεί.

 

Καταδίκη για

οφειλές ΙΚΑ

Φυλάκιση 15 μηνών επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε βάρος 48χρονου επιχειρηματία για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ που ανήλθαν στο ποσό των 900.000 ευρώ περίπου. Η υπόθεση δικάστηκε μετά από έφεση. Πρωτόδικα το Μονομελές Βόλου είχε επιβάλει στον ίδιο επιχειρηματία φυλάκιση 24 μηνών. Ο καταδικαστείς δεν έχει δικαίωμα έφεσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το